Ékszerdoboz – amilyen elcsépelt a jelző, annyira találó Nafplion leírására a kifejezés. Az élénkrózsaszín bougainvilleával futtatott, fehér kővel kirakott utcácskák, a velencei stílusú, magas, színes házsorok, a csipkés gerincű várfal a tenger kékjével a háttérben kétségkívül Tolo környékének leglátványosabb városi sétáját ígérik. Napunk során azért a szárazföld szíve felé is tettünk egy kitérőt, Nemea, a legendás ókori sportjátékok helyszínét felkeresve. 

 

Mindazon görög városok, melyek valaha velencei fennhatóság alá kerültek, magukon viselik a jellegzetes olasz építészeti jegyeket – nem kivétel ez alól Nafplion sem, melynek történelme azonban jóval régebbre, az ókorra nyúlik vissza, és amelyet a legenda szerint maga Naupliosz, Poszeidón fia alapított. A történelem során mindvégig fontos szerepet játszott, mint kikötőváros, és a törökök elleni függetlenségi harcokat követően, 1829-ben az ország első fővárosává vált. 

 

Tolóból egy rövid, alig fél órás buszúttal Nafplion bármelyik nap megközelíthető, de érdemes elegendő időt szánnunk rá: a belváros gyönyörű sétálóutcáin túl (ahol a jellegzetes, burjánzó bougainvilleák valóban filmbeli díszletet biztosítanak egy elegáns ebédhez) felfedezésre vár többek közt a tengerparton kígyózó Arvanitia sétány, a hegyfalak közt megbúvó, bárokkal és napágyakkal ellátott Arvanitia strand, és a felé magasodó Palamidi erőd. Utóbbira azonban semmiképp se az ebédet követően kerítsünk sort – hacsak nem a saját autónkkal érkezünk a városba. A felvezető lépcsősor ugyanis éppen 857 lépcsőfokból áll, és követel némi erőnlétet, vagy legalábbis időt és kitartást, hogy feljussunk; cserébe azonban felejthetetlen kilátást biztosít a városra, a Nafplioni-öbölre és a szárazföld belseje felé húzódó hegyláncokra. 

 

Utunkat éppen erre, a Nafplion és Korinthosz közé eső Nemea felé vesszük. A város a kr. e. 5. századtól fogva híres volt az ott négyévente megrendezett sportjátékokról, és főbb ókori emlékeinek egyike a mai napig az azoknak helyet adó stadion. Ha valakit elbizonytalanítana, hogyan képzeljen el egy ókori stadiont – nos, túl nagyot nem tévedhet. A 178 méter hosszúságú csupasz terület azonban új életre kel minden évben a modernkori Nemeai Játékok megrendezése idején, amikor is a sportesemény kísérőjeként programok sokasága ad alkalmat az ókori görög kultúrában való elmerülésre. 

 

Nem messze a stadiontól látványosabb építészeti örökséget is tartogat számunkra Nemea: az ásatási terület legmarkánsabb eleme kétségkívül Zeusz oszlopos temploma, ám a mellette helyet kapott múzeum és az ott kiállított leletek többet is megérik a ráfordított időt, ha részleteiben szeretnénk megismerni Nemea gazdag múltját. 

 

Bár keveset hallunk itthon a görög borokról, érdemes tudni: a nemeai borvidéket az ország legjobbjai közt tartják számon. Talán nem is véletlenül, hiszen a bortermesztés hagyományai 2500 évre nyúlnak vissza a várost övező napsütötte domboldalakon. Ha borkedvelőként látogatunk az országba és különösen hívei vagyunk a vörösbornak, ne felejtsünk el vacsoránk mellé egy jó nemeai tétel után érdeklődni.

Tolo blog - 5.nap: Uralom két tenger felett: Korinthosz
Tolo blog - 5.nap: Uralom két tenger felett: Korinthosz
Olvass tovább
Tolo blog - 4.nap: A kortalan metropolisz: Athén
Tolo blog - 4.nap: A kortalan metropolisz: Athén
Olvass tovább
Tolo blog - 3.nap: A Peloponnészosz virágzó városai: Mükéné & Epidavrosz 
Tolo blog - 3.nap: A Peloponnészosz virágzó városai: Mükéné & Epidavrosz 
Olvass tovább
Tolo blog - 2.nap: A hős görög szigetek: Hydra & Spetses
Tolo blog - 2.nap: A hős görög szigetek: Hydra & Spetses
Olvass tovább
Tolo blog - 1.nap: Halászfaluból háborítatlan riviéra: Tolo és környéke
Tolo blog - 1.nap: Halászfaluból háborítatlan riviéra: Tolo és környéke
Olvass tovább