A Korfun töltött egy hét legeseménydúsabb napja kétségkívül a szigettúráé volt: hat megálló az északi partvonal mentén a fővárosig, kilátópontokat, templom- és kastélylátogatást, strandolást, városnézést, és Szofi mama híres fűszerboltját is programra tűzve. Kísérletet teszünk benyomásaink helytakarékos összefoglalására. 

 

Utunkat korán kezdjük, és bemelegítésképp egy rövid fotózással a Kouloura kilátópontról: itt levegőzünk egyet és elmajszoljuk reggeli szendvicsünket, mielőtt a partvonalat követve Korfu felé vennénk az irányt. A buszon töltött idő alatt sem unatkozunk: idegenvezetőnk nemcsak az utunkba eső látnivalók bemutatásával, de a görög történelem egy-egy fejezete és a helyi hagyományok, szokások érzékletes leírásával is fenntartja figyelmünket.

 

Korfu fővárosát elérve utunk a Vlacherna kolostorhoz vezet; elsőként a kilátópontot képező magaslatról vehetjük szemügyre az előttünk elterülő Garitsa-öblöt, majd le is ereszkedünk a keskeny gáttal a szárazföldhöz csatolt apró szigethez, melyen a kolostor áll. A helyszín nemcsak az ég és tenger kékjével fotogén kontrasztban álló, bájos fehér templomocska miatt népszerű célpont: innen figyelhető meg legjobban a korfui nemzetközi reptérre érkező repülők landolása, melyek olyan közelségben húznak el a fejünk felett, hogy menetszelük szinte a hajunkat borzolja. Megtudtuk: a nyaktörőnek tűnő földet érésre a reptér speciális elhelyezkedése és rövid kifutópályája miatt van szükség, és csakis speciálisan kiképzett pilóták hajthatják végre.

 

Ugyancsak a Kanoni-félszigeten található következő úti célunk, a Monreposz Palota, melyet a Jón-szigetek fülig szerelmes brit kormányzója, Sir Frederick Adam építtetett nyaralóként felesége, a görög származású Diamantina Palatino számára 1826-ban. A kastély a 19. és 20. század folyamán a görög királyi család nyári rezidenciájaként szolgált, és nem kisebb történelmi eseménynek adott otthont, mint II. Erzsébet brit királynő férje, Fülöp herceg születése – aki a legenda szerint, tisztázatlan okokból, a konyhaasztalon látta meg a napvilágot. 

 

Fővárosi látogatásunk következő programpontja elé mindannyian nagy várakozással tekintettünk - a belvárosban tett, ingergazdag felfedezőutunk azonban egy teljes bejegyzést kívánt, melyet ide kattintva érhettek el .

 

Korfu városát magunk mögött hagyva nyugati irányban szeljük át a szigetet, egészen Paleokasztríciáig, melynek egymással szomszédos “ikeröbleit” a legszebb korfui strandok közt tartják számon. Sajnos a kora nyári, szeszélyes időjárás némileg keresztbe húzta számításainkat, de a tervezett fürdőzés helyett így is kellemes sétát tettünk az öblök felett őrszemként figyelő Theotokos kolostorig. A terjedelmes épületegyüttes nemcsak kéklő tengeri panorámájával, de virágzó kertjének paradicsomi hangulatával is lenyűgözte társaságunk tagjait. 

Ismét buszra szállva alkalmunk nyílik felülnézetből is megcsodálni – és néhány látványos fotót készíteni – a madártávlatból közel szív alakot formázó öblökről, majd kirándulásunk utolsó célpontja, Szofi mama fűszerboltja felé vesszük az irányt. A kis hegyi faluban, Makradesben megbúvó üzlethez alig érkezünk meg, pazar kóstoló kerül az asztalra: olívaolaj- és bogyó, lekvár- és kencekülönlegességek, helyi párlatú alkoholfélék kéretik magukat, hogy hazavigyünk valamit a sziget ízeiből.

 

A családi vállalkozást vezető füvesasszony pedig nem csak legenda: Szofi mama olyan meleg mosollyal tekint ránk a polcok mögül, mintha épp csak most tért volna haza a fűszerektől illatos, napsütötte mezőkről. Mielőtt búcsút intenénk, egy csokor oregánó még bekívánkozik az én kosaramba is. 

Korfu blog - 4.nap: Olasz stílus, francia életérzés, görög báj: Korfu, a főváros
Korfu blog - 4.nap: Olasz stílus, francia életérzés, görög báj: Korfu, a főváros
Olvass tovább
Korfu blog - 3.nap: Felfedeznivaló partok Korfu horizontján: a Diapontia szigetek
Korfu blog - 3.nap: Felfedeznivaló partok Korfu horizontján: a Diapontia szigetek
Olvass tovább
Korfu blog - 1.nap: Jönni, látni, visszavágyni: egy hét Korfun
Korfu blog - 1.nap: Jönni, látni, visszavágyni: egy hét Korfun
Olvass tovább