Vélhetőleg nehéz lenne tagadni Korfu iránti elfogultságomat, de a Gerald Durrell könyvek rajongói számára bizonyára nem tartozok magyarázattal. Aki azonban nem a brit író és zoológus nyomán került ismeretségbe a szigettel, talán hasznosnak találja ezt a néhány blogbejegyzést, melyben igyekszem részrehajlás nélkül bemutatni, amit Korfun – különösen Sidari környékén és a sziget északi területein – felfedezésre érdemesnek találtam. 

 

Korfut – vagy a görögök számára csak Kérkyrát – nem véletlenül emlegetik a legüdébb mediterrán szigetek közt: a bőséges csapadék, mely messze meghaladja a görögországi átlagot, burjánzó zölddé teszi a területet még a nyári hőség közepette is. Az alig balatonnyi kiterjedésű sziget északi felét (ahol “bázisunk”, Sidari is fekszik) érintetlennek tűnő hegyvidék borítja: a magasban megkapaszkodó falvakat hullámvasútra emlékeztető panorámautak kötik össze, melyeket erdőségek, gyümölcsösök, olajfaültetvények és az azokat tarkító ciprusfák látképe kísér. 

 

Korfu északi területének egyik legnépszerűbb üdülőközpontja kétségkívül Sidari, melyet a – szintén a sziget nevét viselő – fővárosból alig egy óra buszúttal közelítünk meg. Már az utcákon szembeötlő, mennyi fiatal érkezik ide, de a kereslet meg is találja kínálatát: a kétutcás településen szórakozóhelyek egész sokasága bocsátja villódzó fényeit az elhaladóra, élőzenés rendezvényeket, karaoke-partikat, a nagyszámú ír és brit nyaralók kiszolgálására pedig kvízesteket hirdetve. A falu ugyancsak népszerű az olasz és kínai turisták körében, ez a nemzeti diverzitás pedig szerencsésen megmutatkozik a vendéglátóhelyek felhozatalában is: ha ráuntunk a helyi specialitások kóstolására, sétatávolságra biztosan találunk egy egzotikusabb konyhát. 

 

Habár Sidari nem autentikus görög jellegével fog lenyűgözni bennünket (erre számtalan alkalmasabb települést találunk a közelben, mint arról a későbbiekben a blogban is beszámolok), különleges természeti adottságú partjai bőven szolgálnak felfedeznivalóval az itt töltött időre.

 

A falu környékének leghíresebb látványossága kétségkívül a Canal D’Amour: a tenger és szél által formált, monumentális sziklaalakzat legendája szerint, ha egy szerelmes pár átússza a homokkő-falak közé ékelődő csatornát, örök időkre együtt maradnak; ha pedig valaki egyedül teszi ezt, megtalálja élete párját. A kecsegtető ígéret ellenére ezen a felhős délutánon a csatorna vizében nem, a partjain azonban annál nagyobb számban botlottam az örök boldogság – vagy legalábbis tökéletesen komponált fotók – várományosaiba. 

 

Bár Sidarin nem fogjuk elunni magunkat akkor sem, ha csak fürdőzéssel, barnulással, kulináris élvezetekkel és hosszúra nyújtott éjszakákkal tervezzük eltölteni nyaralásunk napjait, Korfu méreteit (és látnivalóinak ahhoz viszonyított gazdagságát) figyelembe véve mégis ajánlott egy-egy napra hátrahagyni bázisunkat. A sziget túlpartján fekvő főváros egy órán belül, de a közbeeső területek még annál is könnyebben elérhető célpontot biztosítanak a változatos partvidék, megkapó görög falvak, történelmi örökségek vagy a hegyvidék eldugott zugainak felfedezéséhez.