Zakynthos - ízek a szigeten
A szigeten töltött egy hét alatt nemcsak remek tavernákat, de különleges és ízletes helyi ételeket is megismerhettünk. A legfinomabb desszert receptjét el is hoztuk nektek, de előbb lássuk, vendégként hova kell betérnünk, ha igazán jót akarunk enni!
Szálláshelyünkön, Agios Sostis-ban félpanziós ellátást kaptunk a ZanteSun hotel modern éttermében. Nem csak a helyszínt, a kiszolgálást, pontosabban a svádasztalos felhozatalt is rendkívül színvonalasnak találtuk. Komoly problémákat okozott eldönteni, mit is válasszunk, hogy semmi jóból ne maradjunk ki, de az étel minden esetben kitűnőnek bizonyult.
Mikor kiderült, hogy a ZanteSun konyhájára a Sirtaki taverna személyzete főz, azonnali késztetést éreztünk, hogy egy ebéd elköltése céljából felkeressük az éttermet; a felhozatalt itt is hibátlannak éreztük, de már csak a hangulatért is megéri beülni: tipikus görög színek, minták és életérzés hatja át az épületet és enteriőrt.
Zakynthos városban járva két különleges édességet is kóstoltunk, melyeket jellegzetesen a szigeten készítenek és fogyasztanak. Ezek egyike a fritoula - a vallási ünnepeken sütött, illatos sütemény hétköznap csak nagyon kevés helyről beszerezhető, ám érdemes utánajárni (mi a templommal szemközt egy bódéban árusító bácsitól vettük, 50 centért darabját). A fritoula sűrű, sült grízhez hasonlítható sütemény, melyet kockára vágva fahéjas cukorba hempergetnek és frissen, melegen tálalják - egyszerűsége ellenére hihetetlen finom és laktató.
A másik szigeti jellegzetesség a frigania, az ellenállhatatlan krémes-szirupos desszert. Elkészítése nem ördöngösség - el is hoztuk a receptjét, hogy aki Zakynthos-on beleszeretett, otthoni körülmények közt reprodukálhassa. A legfinomabb egy pohár frappéval!
Frigania
Hozzávalók:
16 szelet kétszersült
120 gramm vaníliás pudingpor
4 csésze friss tej
150 gramm cukor
fahéj
apróra vágott dió
A sziruphoz:
1 rúd fahéj
2-3 szem szegfűszeg
2 csésze víz
1 csésze cukor
A krémhez:
500 gramm habtejszín
100 gramm porcukor
100 ml friss tej
Elkészítése:
Elkészítjük a szirupot.
- Egy tepsibe szorosan egymás mellé rétegezzük a kétszersülteket, majd egyenletesen átitatjuk a forró sziruppal.
- A tejet (egy csésze kivételével, melyben feloldjuk a pudingport) és cukrot egy serpenyőben melegíteni kezdjük.
- Ha felforrt, öntsük hozzá a csésze tartalmát, majd folyamatos kevergetés mellett hagyjuk újra felforrni.
- Kenjük a kész krémet a szirupos-kétszersültes alapra.
- A tejszínből verjünk kemény habot, apránként adagolva hozzá a porcukrot.
- Amint az alap lehűlt, kenjük rá a tejszínhabot, szórjuk meg az apróra vágott dióval, majd tegyük hűtőbe a süteményt.
- Négyzetre vágva, vaníliakrémmel vagy cseresznyés sziruppal tálaljuk a kész frigania-t. Kali Orexi!