Loukoumades, a tengerparti árusok után szabadon

A paraliai strandokon is árulják, mindenképp kóstoljuk meg ottlétünkkor, de ha hazaértünk el is készíthetjük a görög fánkocskát. Mutatjuk, hogyan!

Bármennyire is megszoktuk, hogy szalagos fánkot csak farsangkor eszünk, a világ fánkkülönlegességei már annyira belopództak a hétköznapjainkba, hogy az amerikai donut, a spanyol churros vagy a francia ekler mellett a görög lukumádeszt is meg kell egyszer kóstolnunk. A paraliai tengerparti árusok istenien készítik, de az alábbi roppant egyszerű recept segítségével mi is megsüthetjük otthon a fánkocskákat, akár egy szimpla hétköznap délután is!

 

Hozzávalók a görög fánkocskához:

A fánk tésztájához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 csomag (7 g) száraz élesztő
  • egy csipetnyi só
  • 2 dkg kristálycukor
  • 3,7 dl langyos víz
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • olaj a sütéshez (min. 1 liter)

A sziruphoz:

  • 3,7 dl víz
  • 20 dkg kristálycukor
  • fél kávéskanál fahéj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 friss citrom leve

Elkészítés:

  1. A lisztet, a cukorral, a sóval és az élesztővel összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a vizet, amitől lágy tészta állagú lesz.
  3. A kész tésztát lefedjük és pihentetjük egy órát, hogy az élesztő dolgozhasson.
  4. Míg a tészta pihen, van egy óránk a szirup elkészítésére: rakjuk tűzhelyre a vizet egy forralóban.
  5. Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat.
  6. 10 perc elteltével, mikor a víz már forr, adjuk hozzá a mézet és a citromlevet. Kis kevergetés után kész.
  7. Neki kezdhetünk a sütésnek! Fontos, hogy a tésztát forró olajba szaggassuk, különben magába szívja az olajat.
  8. Két kanál segítségével kb. diónyi méretű fánkocskákat szaggatunk az olajba, amiket folyamatos forgatás mellett aranybarnára sütünk.
  9. Szűrőkanállal szalvétával, vagy papírtörlővel bélelt tányérra kiszedjük a fánkocskákat.
  10. Másik tálba dekoratívan elhelyezzük a fánkocskákat és bőséges szirupot öntünk rájuk.

 

A fánkok mellé ellinikó dukál

A lukumádeszünk mellé mi mást ajánlhatnánk, mint egy finom görög kávét, egy „ellinikót”! Fogyasszuk ezt a turisták által kevésbé ismert, ám mégis exkluzív kávézóban, a Cafe Leivithrában, fenn az Olympos-hegyen.

Térkép-link:

https://www.google.com/maps/dir/40.0354642,22.5140112/40.0334645,22.5142511/@40.0338462,22.5267735,13.25z

 

Cafe Leivithra

 

Cafe Leivithra

 

Ha kávénkat elszürcsöltünk, ne ijedjünk meg, nem a koffein szállt a fejünkbe! Jól látunk: a kávézóhoz vezető hegyi úton valamilyen megmagyarázhatatlan mágnesesség miatt a lejtőn az autók nem lefelé, hanem ellenkezőleg, felfelé mozdulnak el, ellentmondva így a gravitáció törvényének! (lásd Oymposzi riviéra blog 2. nap cikkünket)

Olymposzi Riviéra blog - 2.nap: Nei Pori környéke - apró csodák
Olymposzi Riviéra blog - 2.nap: Nei Pori környéke - apró csodák
Olvass tovább