Loukoumades, a tengerparti árusok után szabadon
A paraliai strandokon is árulják, mindenképp kóstoljuk meg ottlétünkkor, de ha hazaértünk el is készíthetjük a görög fánkocskát. Mutatjuk, hogyan!
Bármennyire is megszoktuk, hogy szalagos fánkot csak farsangkor eszünk, a világ fánkkülönlegességei már annyira belopództak a hétköznapjainkba, hogy az amerikai donut, a spanyol churros vagy a francia ekler mellett a görög lukumádeszt is meg kell egyszer kóstolnunk. A paraliai tengerparti árusok istenien készítik, de az alábbi roppant egyszerű recept segítségével mi is megsüthetjük otthon a fánkocskákat, akár egy szimpla hétköznap délután is!
Hozzávalók a görög fánkocskához:
A fánk tésztájához:
- 40 dkg finomliszt
- 1 csomag (7 g) száraz élesztő
- egy csipetnyi só
- 2 dkg kristálycukor
- 3,7 dl langyos víz
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- olaj a sütéshez (min. 1 liter)
A sziruphoz:
- 3,7 dl víz
- 20 dkg kristálycukor
- fél kávéskanál fahéj
- 1 evőkanál méz
- 1 friss citrom leve
Elkészítés:
- A lisztet, a cukorral, a sóval és az élesztővel összekeverjük.
- Hozzáadjuk a vizet, amitől lágy tészta állagú lesz.
- A kész tésztát lefedjük és pihentetjük egy órát, hogy az élesztő dolgozhasson.
- Míg a tészta pihen, van egy óránk a szirup elkészítésére: rakjuk tűzhelyre a vizet egy forralóban.
- Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat.
- 10 perc elteltével, mikor a víz már forr, adjuk hozzá a mézet és a citromlevet. Kis kevergetés után kész.
- Neki kezdhetünk a sütésnek! Fontos, hogy a tésztát forró olajba szaggassuk, különben magába szívja az olajat.
- Két kanál segítségével kb. diónyi méretű fánkocskákat szaggatunk az olajba, amiket folyamatos forgatás mellett aranybarnára sütünk.
- Szűrőkanállal szalvétával, vagy papírtörlővel bélelt tányérra kiszedjük a fánkocskákat.
- Másik tálba dekoratívan elhelyezzük a fánkocskákat és bőséges szirupot öntünk rájuk.
A fánkok mellé ellinikó dukál
A lukumádeszünk mellé mi mást ajánlhatnánk, mint egy finom görög kávét, egy „ellinikót”! Fogyasszuk ezt a turisták által kevésbé ismert, ám mégis exkluzív kávézóban, a Cafe Leivithrában, fenn az Olympos-hegyen.
Térkép-link:
Ha kávénkat elszürcsöltünk, ne ijedjünk meg, nem a koffein szállt a fejünkbe! Jól látunk: a kávézóhoz vezető hegyi úton valamilyen megmagyarázhatatlan mágnesesség miatt a lejtőn az autók nem lefelé, hanem ellenkezőleg, felfelé mozdulnak el, ellentmondva így a gravitáció törvényének! (lásd Oymposzi riviéra blog 2. nap cikkünket)