Tolo - A szárazföldi gyöngyszem

A Peloponnészosz-félszigeten, a Tolói-öböl partján fekvő egykori halászfalu, Tolo, mára népszerű turisztikai úticéllá nőtte ki magát. A gyroson túl, a múltidéző, izgalmas nevezetességeken innen, bemutatjuk, miért nyújt többet, mint egy átlagos nyaralás helyszíne, miért tökéletes választás akár még idén nyárra is!

 

Tolo városa igazi görög szárazföldi gyöngyszem. A helységet körülölelő tengeri kékség, a remek tengerpartok, amelyekről kivehető a közeli, szomszédos szigetek kontúrja, a távolban magasodó hegyek mind-mind különleges atmoszférát kölcsönöznek az üdülőfalunak. A tökéletes panoráma mellett számos, elérhető távolságban található látnivalót kínál ez a komoly történelmi múltra visszatekintő terület, amelyet legalább egyszer látnunk kell az életben. Ha felejthetetlen nyaralást szeretnénk, nyissuk ki a szemünket, szerezzünk egy nagy üveg hideg vizet: vegyük hátunkra a hátizsákot, nyakunkba a történelmi múltat, és fedezzük fel, mit tartogat számunkra Tolo és környéke!

 

Tolo

 

 Tolo - Egy nagy harapás Görögország

Tolo olyan desztináció, mely egyszerre kedvez az aktív és passzív pihenést kedvelőknek. Itt mindazok  megtalálják a számításaikat, akik komoly kirándulásokat szeretnének tenni, de azok is, akik inkább békésen elnyúlnának a strandokon és egész nap a hihetetlen kék tengerben fürdőznének. Ezúttal szeretnénk mindkét tevékenységhez megbízható helyismereten alapuló információt nyújtani: először bemutatjuk röviden a tolói jellegzetességeket, majd bőséges és alapos kitérőt teszünk az aktív “felfedezők” számára, fókuszban a környező látnivalók bemutatásával, izgalmas helyi érdekességekkel.

 

Szállások, strandok, tavernák és gyros frappéval

 A Grand Tours javasolt szállásai ötvözik a komfortot és a vizuális élményeket, hiszen a kényelmes stúdióapartmanok közül több is gyönyörű tengeri panorámával rendelkezik. Az apartmanok a fenti linken még drónfelvételről is jól kivehetően megtekinthetők! A kilátás mellett bizonyos szálláshelyek hangulatos belső udvart is kínálnak, ahol árnyékba húzódva meg lehet pihenni a sok napozás után. Mivel a közelben néhány száz méteren belül nem csak öt nagyobb szupermarket, pékségek és szuvenírbolt is elérhető, az ide utazók nem szenvednek hiányt semmiben, ha a part menti séta után a kikötőben elfáradnak kicsit. Az elvesztett energiát bármikor pótolhatják egy kiadós gyros tállal vagy egy jeges frappéval, amelyek rendkívül népszerűek a térségben, a tavernák, kávézók kedvencei.

 

Tolo - Romvi Étterem  

Az ételeknél és italoknál csak a strand addiktívabb: egyes apartmanoktól 10 métert is alig kell sétálni, hogy belegázolhassunk a sós kékségbe. A keskeny parti sávon a házak szinte a tiszta, enyhén hullámzó vízbe érnek! Tolo aranyló, homokos, lassan mélyülő központi strandja, a Psili Ammos Beach még a kisgyermekes családok számára is ideális. A településre bevezető út mellett találjuk. Itt nem csak leteríthetjük pokrócainkat, hanem napozóágyas fekvőhelyet is szerezhetünk napi áron.

 

Toloi föveny közelről

 

 

Kirándulás a Grand Tours-szal - Útinaplót előkészíteni!

Tolo és környéke rengeteg látnivalóval vár mind vízen, mind pedig szárazföldön, csak győzzük elraktározni az emlékeket! Az egyszerűség és a kényelmi szempontok miatt érdemes előre leszervezett kirándulásokon résztvenni, melyekre változatos alternatívát kínálnak a Grand Tours programjai, de adunk tippet egyéni célpontokhoz is, amelyeket ha módunkban áll, nem érdemes kihagyni.

 

Korinthosz, a múlt őre

Korinthosz városa a Peloponnészoszi-félszigetet a kontinentális Görögországgal összekötő földhídon található. Egyike az ókori hellén városállamoknak, így a mai napig őrzi az impozáns múlt ősi jeleit, például a fellegvárat. A vár Tolótól egy óra autóútra érhető el, érdemes megtekinteni!  

 

Epidavrosz és a Korinthoszi-csatorna áthajózása

A Grand Tours kirándulásának keretében meglátogathatjuk a híres Epidavroszt (40 km-re Tolótól), ahol a fénykorában akár 14 ezer főt befogadó színházat tekinthetjük meg.  Az akusztikája napjainkban is szinte tökéletes, és a jelenkorban is fontos funkciót tölt be: nyaranta helyet ad az epidavroszi színházi fesztiválnak. A kirándulás során lehetőség van az ókori orvoslás központjaként ismert Aszklepiosz szentély körbejárására is. Nem érdemes kihagyni az ókori orvoslás eszközeiből készített kiállítást sem! Következő állomásként eljuthatunk a  Korinthoszi-csatornához, melyet a Korinthoszi-földszoros átvágásával hoztak létre 1881 és 1893 között. A 6343 méter hosszú mesterséges vízi út az Égei-tengert és Jón-tengert köti össze.  Bár szélessége és sekély vize nem teszi lehetővé, hogy a mai modern, hatalmas méretű hajók áthaladhassanak rajta, ennek ellenére mégis jelentős forgalmat bonyolít, és felejthetetlen élményt nyújt, ha szeretnénk megtapasztalni, milyen aprónak érezzüki magunkat 70-80 méter magas falak között hajózva.

 

Korinthoszi-csatorna

 

Hydra és Spetses szigete, a görög csoda

Hydra és Spetses szigetére is módunkban áll áthajózni egy egész napos hajós kirándulás során. A Saroni-öbölben húzódó szigetek hangulata és adottságai egymástól eltérők, mégis csodálatosak.

 

Hydra szigete - Csak szamárháton!

Hydra a maga kopárságában megrendítően szép. Mindennel olyan attribútummal rendelkezik, ami Görögországgal kapcsolatosan a fejünkben él: vakítóan fehér, hagyományos stílusú házakkal, romantikusan szűk utcákkal. Nevét (Ydor, majd Ydra), amelynek jelentése “víz”, az ókorban kapta, hiszen számtalan édesvizű forrással bírt. Fontos gazdasági csomópontként tartották számon, igazi tengerészeti nagyhatalomként: az 1821-es szabadságharc idején 186 hajós flottája volt! A kikötőben található múzeum ennek, és Miaoulis tengerészkapitánynak állít emléket, aki a török szultán ellen szállt hadba hajóival, sikerrel. Már az első pillanatban észrevehető a sziget vára, amelynek mindig frissen festett ágyúcsövei még ma is a nyílt tengerre merednek. Érdekesség, hogy a mai napig csak gyalog vagy szamárháton (még biciklivel sem) lehet feljutni a kikötőből a várig, ugyanis minden egyéb eszköz használata tilos!    

 

Hydra kikötő                                              

Spetses szigete - Hősnő és hajóhad

Spetses nagyon közel van a szárazföldhöz, de Hydrához is, amelynek határozott ellentétje: zöld, fákkal borított, tojás alakú sziget. Míg Hydrán alig akad termőföld, Spetsesen virágzó a földművelés. Termelnek olívát, gabonát, szőlőt, mandulát és fügét, olajakat készítenek. A sziget eredeti ókori neve „Pitionissos” volt, amely szabad fordításban fákkal borítottat jelent. Számos történelmi vihar átvonult már a szigeten, de amivel örökre beírta magát a történelembe, az az 1821-es felszabadító harcokban való részvétele volt, amelynek emlékére minden év szemptemberében fesztivált rendeznek. Ilyenkor emlékeznek meg a híres Bouboulináról is, aki az említett szabadságharc hősnője volt. Ő volt az egyetlen nő, aki kalandos út során a „Filiki Eteria”, egy titkos szervezet tagja lehetett, amelynek a feladata a görög szabadságharc kirobbantása és Görögország szabaddá tétele volt. A hősnő hatalmas vagyon örökösnőjeként nekilátott az akkori legnagyobb görög hadihajó flotta megtervezésének és gyártásának, amelynek az Agamemnon nevet adta, ráadásul ő maga vezette a háborúban!

 

Spetses - mozaik

 

Mükéné - 14 kg aranykincs és felbecsülhetetlen kultúra

Azoknak, akik szerelmesei a görög kultúrának, biztosan felragyog az arca Mükéné kulturálisan gazdag térségét felfedezve, Tolótól mindössze 31 km-re. A Grand Tours programja során felfedezésre vár a mükénéi vár Oroszlános Kapuja és a Királysírok területe, ahol összesen 14 kilogrammnyi aranykincset találtak egykor a régészek! Az Atreusz kincsesház néven ismert temetkezési hely, álkupolasír után pedig Nafplion és a Palamidi-erőd a következő állomás.

 

Mükéné

 

Nafplion és a Palamidi-erőd

Nafplion volt Görögország első fővárosa a törökök kiűzése, 1829 után. Tolótól mindössze 11-12 km-re fekszik, menetrend szerint közlekedő buszokkal (óránkénti járatok) könnyen megközelíthető. A kisvárosban régészeti, néprajzi és hadtörténeti múzeum is található, de a falak közé zárt történelem megismerése után érdemes belevetnünk magunkat a hőségbe, és megtekinteni a 857 lépcső magasan található Palamidi-várat. A kikötőből vízitaxival megközelíthető Bourtzi erődöt, sem az Akronafplia erődöt sem érdemes kihagynunk! Ha nyáron vezet ide az utunk, a június közepén megrendezett Nafplio zenei fesztivál is remek esti program a kivilágított Palamidi-várban!

 

Ha szeretünk korán kelni, látogassunk el szerdán és szombaton a Palamidi-erőd alatt található, nafplioni piacra, ahol friss halat, zöldségeket és gyümölcsöket vásárolhatunk, ahogyan a helyiek teszik. Mindenképpen kóstoljuk meg a környék jellemző ételeit, a narancsot, a barackot, az articsókát, a cukkinit és a padlizsánt! Szuvenírként érdemes a nagyon jó minőségű olívaolajból és különböző borokból vásárolnunk!  

 

Nafplion

 

Karathona strand - Filmbe illő panoráma!

A Karathona strand a Palamidi-erődtől kocsival mindössze 6 percre található, Tolótól pedig 25 perc alatt érhetjük el. A strand gyönyörű panorámát kínál: képzeljünk el egy nagy öbölt, amelyet hegyek vesznek körbe. A partszakasz végig homokos, csak elvétve találunk néhány nagyobb követ. A tenger nagyon kellemes fürdőzéshez, míg a vízi sportok kedvelői sem fognak unatkozni ezen a szakaszon.

 

Olympia

Ha vágyunk még a múltból meríteni, ne hagyjuk ki a világhírű Olympia felkeresését, ahol a rengeteg csodás romot viszonylagos árnyékból csodálhatjuk meg a cserjéknek, fáknak köszönhetően. Engedjük, hogy lenyűgözzön a stadion és Héra templomának monumentalitása, amelyben még manapság is meggyújtják 4 évente a lángot. Zárásképpen pedig merengjünk egy keveset a Coubertin bárónak emelt emlékoszlop előtt: a francia Pierre de Coubertin bárót tartjuk az újkori olimpiai mozgalom atyjának, aki az 1880-as görög olimpiai régészeti feltárások miatt határozta el magát arra, hogy újjáéleszti az olimpiai játékokat. Ma teste Lausanne-ban, de a szíve az olympiai romoknál nyugszik.

 

Fedezzük még fel a szárazföldön...!

Tolótól elérhető közelségben számos izgalmas úticélt tűzhetünk ki magunk elé. Ilyen a másfél órás autóútra található Kapsia barlangrendszer Kapsasban, vagy a Tolótól mindössze negyed órára lévő Didyma, melynek természeti képződményei, kráterei gyönyörűek, ahogyan a szinte sziklába vájt kis kápolna is, amely felfedezésre vár… Csodás tájakból tovább haladva sincs hiány: Didymától mindössze 30 percre található Fournoi falu, melynek nyugalmas partszakasza ugyan köves, de nagyon szép. A partszakaszt záró domboldalban még az egykoron őskori maradványokat őrző, ún. Franchthi barlangot is megtekinthetjük.  A közelben található Lepitsa strand pedig kiváló fürdéshez. A strandszakasz egy kis öbölben található, egyik oldalról szinte teljesen zárt. Partja homokos, és a hűsölésre kiváló fás ligetben nagyon jó megpihenni. A víz fokozatos mélyül, de nem kell sokáig gyalogolni ahhoz, hogy úszhassunk a simogató tengerben.

 

Ha szeretnénk még közelebb maradni Tolóhoz, tekintsük meg az 1 km-re található Asini vár maradványait a Kastraki dombon. A vár kis kiállító helységeiben gazdag fotóanyag, és kiállított tárgyak mutatják be a kezdeti feltárási munkáknal használt eszközöket és a történelmi háttéret (először 1920-ban, majd 1970 és 1989 között zajlottak a munkálatok).

 

Ha a sok élmény után neki merünk még vágni egy hegymászó túrának, nézzük meg a kék-fehér színekben pompázó Agios Kiriaki templomot, amelyhez ugyan aszfalton, de meredek emelkedőn sétálhatunk fel Tolóból. Megéri felkaptatni ide, mert a látvány nem csak kárpótol minden verejtékcseppért, de örök emlékként zsebre tehető.

 

Motorcsónak, csodás szigetek - Tengerre fel!

Nem csak a szárazföldön érdemes felfedező túrákat tartani, hanem a tengeren is! Ha időnk engedi, feltétlenül nézzük meg a környező kis szigeteket közelebbről! Nem fogjuk megbánni az erre szánt időt!

 

Koronis

 

Romvi szigete

Romvi szigetének partvonalát köves partszakasz és sekély víz jellemzi. Motorcsónakkal körbejárva láthatjuk, hogy határozottan kirajzolódnak a víz alatti kövek és sziklák, hiszen annyira tiszta a víz.

 

Koronis szigete

Koronis szigete igazán jellegzetes látványosságot rejt, egy gyönyörű kis kápolnát, amelyet esténként kivilágítanak. Érdemes felsétálni hozzá, hiszen mesebeli látvány fogad minket körbetekintve.

 

Daskalio szigete

Daskalio szigete Tolo felől, a szárazföld felől tekintve teljes takarásban van. Ezt a tulajdonságát a görögök ki is használták, amikor a török megszállás alatt itt rendeztek be iskolát a gyermekeknek, hogy őrizhessék hagyományaikat, nyelvüket, nemzeti örökségüket.  

 

Tolo és környéke rengeteg kalandos lehetőséget kínál nekünk mind a szárazföldön, mind pedig a tengeren. Ha már csak az említetteknek a negyedét bejárjuk, életreszóló élményekkel leszünk gazdagabbak. A Grand Tours így csak két javaslatot tesz az ide ékrezőknek: hozzanak naptejet és őrizzék meg emlékeikben, fotóikon a legszebb pillanatokat, mert így azok egy életen át elkísérik majd őket. Ki tudja, talán vissza is csábítják a következő nyáron…