Pörkölt, katalán módra

Az igaz, hogy Tossa de Mar turisták ezreit vonzza az ‘50-es évek óta, de a katalán régió halászai évszázadok óta töltik életük nagy részét a tengeren. De nem, nem étlen-szomjan, hiszen nem holmi számkivetettek ők!

 

Tossa de Marról kihajózva a halászoknak a nyílt vizen kellett az étkezést megoldaniuk. Ezért vittek magukkal egy kis tűzhelyet, szenet, egy kosárnyi krumplit, hagymát, fokhagymát, paradicsomot, paprikát, olajat és fűszereket. Miután ezeket feldarabolták és felaprították, a hálójukra akadt fogásból néhány halat, főleg a sérültebbeket, melyeket már nem tudtak volna eladni, szintén hozzádobtak a zöldségekhez. Némi olaj és víz szépen összerotyogtatta a forró sütőlapon a katalánok pörköltjét, a Cim I Tomba-t.

 

Bár minden étel sokkal finomabb egy gyönyörű tengerparti kilátással, ha mégsem jutunk el Tossa de Marig, készítsük el otthon a katalán pörköltet!

 

Hozzávalók:

  • 4 szelet lepényhal, rombuszhal vagy tőkehal (vagy bármilyen más hal)
  • 1 kg krumpli
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 kisebb paradicsom
  • 1 zöld paprika
  • 60 ml fehérbor
  • 1000-1500 ml hallé
  • 3 ek. liszt
  • 4 ek. olívaolaj (+ 5 ek. a főzéshez)
  • 4 fokhagyma gerezd
  • só, ízlés szerint
  • sáfrány, ízlés szerint
  • kagyló, garnélarák, ízlés szerint

 

Elkészítés:

Zúzzuk össze a fokhagymát és keverjük össze az olívaolajjal. Tegyük félre, és majd csak tálalás előtt néhány perccel adjuk hozzá a pörköltünkhöz.

Sózzuk meg a halszeleteket, egy tányér lisztben forgassuk meg őket úgy, hogy egy vékony lisztes filmréteg legyen rajtuk.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, és süssük rajta világosbarnára a halszeleteket. Ha készen vagyunk, tegyük félre a halat.

Szűrjük le az olívaolajat és öntsük át egy magasfalú edénybe. Szeleteljük fel a vöröshagymát és dobjuk a forró olajra. Ha már pirul a hagyma, akkor adjuk hozzá a fehérbort és kevergessük addig, amíg a folyadék el nem párolog belőle. Adjuk hozzá a felaprított zöldpaprikát (annyi csípőset rakjunk bele, amennyit elbírunk), és végül a feldarabolt héjas paradicsomot is a lábasba dobhatjuk.

Amíg szépen összerotyognak a hozzávalók, vágjuk 2 cm-es kockákra a krumplit, majd keverjük hozzá a többi zöldséghez és öntsük fel a hallével úgy, hogy ellepje. Így főzzük a pörköltünket nagyjából 10 percig. Ekkor ha szeretnénk, adhatunk még hozzá kagylót vagy garnélarákot (héjastul, a pörkölttel együtt megfőnek).

Forrástól számított 15 percen belül megfő a krumpli. Ekkor adjuk hozzá a korábban megsütött halszeleteinket és további 3-4 percig hagyjuk a tűzön a lábasunkat, hogy jól összerottyanjanak az ízek. Szeretjük a sáfrányt? Akkor most fűszerezzük meg vele az ételünket!

Utolsó simításként, még mielőtt tálalnánk az isteni katalán pörköltünket, csurgassuk rá a fokhagymás olívaolajos pácunkat és rázzuk össze az ízeket. A tűzről levéve hagyjuk hűlni 5 percig a Cim I Tombat, és kínáljunk hozzá ropogós kenyérszeleteket.

Jó étvágyat!

Costa Brava és Tossa de Mar - A spanyolok kincsesládája
Costa Brava és Tossa de Mar - A spanyolok kincsesládája
Olvass tovább