Parga blog - 4.nap: Sivota

Sivota, az apró halászfalu Parga “árnyékában” kevésbé vált felkapottá, ám szépségét épp ez adja: csendes, mégis vendégmarasztaló környezetben fedezhetjük fel görög jellegzetességeit, amit a szellős utcácskák és a hagyományos kikötő nyújt.

 

Parga-ról Sivota felé gyönyörű, tengerre nyíló panorámával örvendeztet meg a kacskaringós hegyi út. Nem érdemes a GPS által javasolt, a partvonaltól beljebb eső főút vonalát követni - pazar látványról maradunk le. Ja, és a teknősbékákról.

 

 Sivota

  

Sivota

 

A település központját elérve láthatóan a turisták fogadására kiépült, ám nyugodt, nem kifejezetten nyüzsgő utcakép tárul elénk. A főszezon itt rövidebb, így elő- és utószezonban csendesebb nyaralást abszolválhat magának az ember. Néhány lépés a főtértől, és máris a kikötőbe botlunk; hangulatos öböl, több kisebb, mint nagyobb vízi járgánnyal, partján sok-sok hívogató tavernával.

  

Sivota

 

A tengeri körút mellett döntünk, így egy illetékes matrózhoz fordulunk, hogy a hajó indulásának időpontját megtudakoljuk. A 20 percből lett görögös bő fél órát végül egy taverna menedékében, jeges kávé kíséretében ütjük el, majd beszállunk a büszkén ringatózó, sötétre pácolt kalózhajóba.

  

Sivota

  

Sivota

 

Kapitányunk nem fukarkodik, a kiadós kört barlangi látogatással gazdagítja, majd különleges kitérőt tesz: a Blue Lagoon öblébe kanyarodik. A Sivota-hoz közel eső fürdőhelyek közül talán ez a strand nyújtja a legidillibb képet; tökéletesen átlátszó türkiz vizével teljes mértékben rászolgál elnevezésére, s a magas sziklafal, mely keskeny partját védi, lehetetlenné teszi szárazföldi úton való megközelítését. Az ide érkező hajók legtöbbje horgonyt vet, utasai pedig szabadon átadhatják magukat a lagúna kék bűvöletének - ahogy mi is tettük volna, ha járgányunk útja nem menetrend szerinti.

  

Sivota

  

Sivota

 

Hogy pótoljuk a kimaradást, partot érve Sivota egyik öble, a Megali Ammos Beach felé vesszük az irányt. Itt már igazi nyári zsongás, apartmanok, napozóágyak, tarka virágbokrok hada, és kék-fehér színekben játszó, hűs hangulatú görög taverna fogad. Az összkép magával ragadó: mintha egy kis sziget különc, vonzó világába cseppentünk volna.

  

Sivota

  

Sivota

 

Hogy teljes képet kapjunk, átruccanunk a szomszédos öbölbe, Mikri Ammos Beach-re is. Szokatlan, de tetszetős tájelem a zöldellő fű, ami rögtön az első lépcsőknél fogad, és a napozóágyak mellett munkára fogott nagy, puha, kék fotelok a homokban; a sziklák által határolt, kicsiny öböl képével együtt gyorsan belopják magukat a szívünkbe. Módszeres csábítás áldozatai lettünk: itt még a fa alapokon nyugvó, tágas, bárral összekötött éttermet is a fiatalság szívét meghódítandó tervezték ide.

  

Sivota

  

Sivota

  

Hazafelé, Parga-ra érve nem álltuk meg, hogy kitérőt ne tegyünk a Lichtos Beach-re; ez a strand esik legtávolabb a városközponttól, ennélfogva talán a legcsendesebb is mind közül. A víz azonban éppoly tökéletes - nem is türtőztetjük tovább magunkat.

  

Parga - Lichnos beach

  

Parga - Lichnos beach

  

Parga - Lichnos beach