Kefalónia szigetének megkapóan vadregényes tájai, régi romjai és vendégszerető lakói hamisítatlan görög atmoszférába vonják az oda látogatókat. Ha te is egy vagy azok közül, akik kerülik a tömegturizmust, és többre értékelik a rejtett természeti kincseket, a titkos partszakaszokat a tucatszuvenír üzleteknél, talán most megtalálod az új kedvenc úti célodat. Derítsd ki cikkünk elolvasásával!

  

 

Iliásztól napjainkig

A szárazföldtől nagyjából 50 km-re található Kefalónia a hét tagú Jón-szigetcsoport legnagyobb kiterjedésű, 780 km2-es szigete. Északról az általunk már részlegesen bemutatott - cikkünk fő témája Parga volt - Lefkada, délről Zakynthos, keletről pedig Odüsszeusz legendás hazája, Ithaka szigete határolja. Kefalóniát nem csak a turisták, de a helyiek is az egyik legnyugodtabb, legvadregényesebb szigetnek tartják, amely őrzi autentikus jellegzetességeit, hiszen a turisták számára még nem tartozik a legnépszerűbb desztinációk közé.

 Kefalonia

 

Kefalónia sokszínűsége az előző századokra vezethető vissza, ugyanis az 1864-es Görögországhoz való csatlakozása előtt török, velencei, angol, francia uralom alatt állt. Az izgalmas történelmi múlt után napjainkban közel 40 ezer lakost számlál, de nem volt ez mindig így: az 1953-as nagy, a Richter-skála szerinti 7.1-es földrengés előtt - amely az egész szigetet jelentős mértékben sújtotta és átrendezte a városok arculatát - nagyságrendileg 100 ezer fő élt a szigeten, akiknek nagy része a tragédiát követően elköltözött a gyönyörű, de nehéz sorsú Kefalóniáról.

 Ainos-hegy

 

A sziget ennek ellenére páratlanul festői természeti csoda: helyenként kopár hegycsúcsokkal csipkézett, zöldellő dombokkal tarkított, amelyek gazdagok zamatos szőlőben, a híres Robola nevű fehérbor alapanyagában. A dimbes-dombos Kefalónia legmagasabb csúcsa az 1629 méteres Ainos, amelynek környéke természetvédelmi terület (Ainos Nemzeti Park), hiszen az a feketefenyő-erdőkkel borított hegyvonulat sok védett növénynek és állatfajnak ad otthont: itt található a világon egyedülálló kefalóniai fenyő, valamint itt élnek a sziget kistestű vadlovai, melyeket a helyiek „Ainos lovainak” is neveznek.

 Vadlovak

 

Vedd fel a képzeletbeli bakancsot!

 

Ha Kefalóniát választod következő nyári úti célodnak, nem árt már most tájékozódnod a nevezetességeiről, hogy minél előbb eligazodj a gyönyörű látnivalók között, és felállíthasd a saját top listádat. Gyűjtésünkkel most ebben igyekszünk segíteni neked. Ha nehezen döntesz, hagyatkozz ránk, és nézd meg részletes programlistánkat!

 

Városok, amelyeket látnod kell!

 

Kefalónia legnagyobb városa és egyben fővárosa a 10 ezer fős Argostoli, ahol a sziget legnagyobb kikötője is található.

  Argostoli

 

Fontos kikötő még a szép fekvésű, kék zászlós stranddal rendelkező Poros

 Poros

 

A Corelli Kapitány Mandolinja című film jeleneteinek otthont adó, szépséges Sami

 

Sami   

Valamint Fiskardo városának öble is, amely széltől védett, exkluzív kikötő, ahol gyakran fordulnak meg olyan hírességek mint Madonna vagy Russell Crow.

 Fiskardo

 

Ha felfedező útra indulsz, javasoljuk, hogy tekintsd meg Lixourit is, hiszen ez a kedves halászfalu a maga érintetlenségében több évtizeddel visszarepíthet az időben: csak az apró kikötő utal a modern időkre.

 Lixouri

 

Építmények, amelyeket ne hagyj ki!

 

Szent Gerasimos kolostor

 

Ez a kolostor a legnagyobb vallási épület a szigeten, amelyet Kefalónia védőszentjéről, - az 1622-óta szent - Gerasimosról neveztek el. Gerasimos egy Lassi környékén található kis barlangban lakott puritán körülmények között és életét, gyógyító képességeit a szegények megsegítésének, a betegek gyógyításának szentelte. A többek között az ő két keze által épült kolostort a 16. században emelték, de később, az 1953-as földrengés a harangtornyok kivételével szinte teljesen elpusztította. A ma itt látható új, bizánci stílusú templomot több mint húsz éve fejezték be, és nagy ünnepség színhelye: minden év augusztus 16-án és október 20-án Szent Gerasimos maradványait az általa ültetett, ősrégi platánfákhoz hordják, leróva tiszteletüket a szent előtt.

  

  Szent Gerassimos kolostor

 

Kipouria kolostor

 

Kefalónia egyik legszebb kolostorát tekintheted meg, ha ellátogatsz a Paliki-félszigeten található, tengerparti sziklákra épült Kipouria kolostorba, melyet 1750-ben alapítottak. Neve a görög “kipos”, azaz kertek szóból ered, amely utalás az épületet körülvevő szép kertekre. A kolostorban ma már csak egy szerzetes lakik; ő fogadja a látogatókat, akik nagy számban a csodálatos naplemente miatt érkeznek. A közelben található az egyik legszebb strand, a Platia Ammos, így azt is érdemes megtekintened, ha erre jársz.

 Kipouria kolostor

 

Assosi erőd

 

Gondoltad volna, hogy az Assos-félszigeten magasodó vár Görögország legrégebbi fennmaradt erődítménye? Mivel a portyázó kalózoktól nem óvta meg a teljes lakosságot az addigra felépült Szent György kastély, a velenceiek segítségét kérve a 16. században megépült az assosi erőd a nyugati partvonal védelmére, melynek megmaradt része azóta is büszkén hirdeti a dicső múltat.

 

 

De Bosset avagy Drapano híd

 

Ez a híres, 19. századi kőhíd - amely először fából készült el - összeköti a fővárost, Argostolit a szemközti dombokkal és Drapano városkájával. Ez a leghosszabb híd egész Kefalónián. A svájci mérnökből lett kormányzó, De Bosset annak idején a gazdaság fellendítésének céljából szeretett bele ebbe az ötletbe, melyet meg is valósított. A helyiek tiszteletből róla nevezték el a hidat, amelynek a régi időkben ugyan nem korlátozták a forgalmát, ma azonban már csak gyalogosok kelhetnek át rajta.

 

 

Drapano híd 

Érdemes még utánaolvasnod a következő látnivalóknak is:

 

  • Küklopsz fal
  • Sissia kolostor
  • Szent András kolostor
  • Szent György kastély
  • Szent Teodor világítótorony
  • Gerogombos világítótorony

 

A természeti csodás kincsei

 

Kefalónia vad, érintetlen romantikáját gyönyörű természeti kincsei teszik felejthetetlenné, melyek nem csak a már említett Ainos Nemzeti Parkban lelhetők fel. Egyedülálló természeti szépségeket láthatsz akkor is, ha megtekinted a Drogarati-cseppkőbarlangot, amely kitűnő akusztikájának köszönhetően rendszeresen komolyzenei koncerteknek ad otthont.

  Drogarati cseppkőbarlang

 

A sziget másik különlegessége a Melissani-barlangtó, ahol a kristálytiszta víztükör sejtelmes páraoszlopot lehel a 22 méter magas, beomlott boltozat fölé. A tóról évezredekig csak mítoszok regéltek, amíg 1951-ben fel nem fedezték Sami közelében. A víz átlagos mélysége 3-5 méter, de a barlang egyes pontjain elérheti a 15-20 métert is. A régészek a közelben Pán isten agyagfiguráját és Melissanthe nimfa szobrát fedezték fel.

  Melissani barlang

 

Strandok - A bőség zavara

 

Nem csak a strandok változatossága, hanem a száma is lenyűgöző: rengeteg aranylóan homokos partszakaszt és vakítóan fehér, kavicsos strandot fedezhetsz fel Kefalónián, amelyek szinte sosem telnek meg zsúfolásig. A bűbájos strandokat a sziget különböző pontjain római, velencei és bizánci romok tagolják, az alig mozgó víz pedig hatalmas sószigeteket épít, amelyek gyönyörű látványt nyújtanak. Már csak csak arról kell döntened, milyen típusú parton szeretnéd élvezni azt, hogy ebben a mesés környezetben szinte megáll az idő:

 

  • északon és nyugaton a világos, nagyobb kavicsos partok a számottevőek
  • délen és keleten a homokos, nagyon apró kavicsos szakaszok.

 

A sziget partvonalán mindent megtalálsz, amiről egzotikus utad tervezése során, hideg, borongós napokon csak álmodoztál: romantikus öblöket és családias partokat a szikrázóan kék tengervíz ölelésében. Mutatunk néhány ámulatba ejtő példát, amelyek közül jónéhány már 2015 során is kék zászlós minősítést nyert. Abban az évben Görögország 395 újonnan kék zászlós strandja közül 12 kitüntetést Kefalónia strandjai tudhatnak a magukénak.

 

A kék zászlós Antisamos

 

A zöld ormok között megbúvó, Samitól pár perces autóútra elérhető strandot gyakorta nevezik Kefalónián a “Strandok Királynőjének”. Érdemes ügyelned rá, hogy a sekély partszakasz nagyon hirtelen mélyül.

 

 Antisamos beach

 

Emblissi

 

A fehér kavicsos, napozásra alkalmas sziklákkal övezett csöndes strandot vad hullámzás nem zavarja. A zöld növényzet koszorúként fogja közre a partot, amelyről egészen a lefkadai világítótoronyig - amelyet ebben a cikkben is bemutattunk már - el lehet látni.

Emblissi beach 

 

Fteri

 

Ha valódi izgalomra vágysz és a legautentikusabb élményt keresed, Fteri partját imádni fogod. A kiépítéstől teljesen mentes szakasz csak a tengerről érhető el csónakkal, vagy kajakkal (Zolában érdemes megpróbálni szerezni egyet), illetve egy rejtett kis ösvényen, amely a szárazföldről indul, és turistajelzésekkel övezett, egy órás sétát követel az élményért. Ami lássuk be, megéri. Élelmet, innivalót vigyél magaddal, mert a 100 méteres partszakaszon és környékén egy büfével sem fogsz találkozni!

 

  Fteri beach

 

Kato (vagy Kako) Lagadi

 

Ezt a csodás kis kiépítetlen strandot Skala és Poros között találhatod, a keleti főútnál, de nem lesz egyszerű dolgod, mert sehol nincs kitáblázva. Érdemes lesz helyi segítséget kérned! A hely koordinátái: 38.126117, 20.800766

 

 

A kék zászlós Myrtos

 

Az Agia Dinati és a Kalon Oros mészkőhegy lábainál elterülő, hófehér kavicsos Myrtos-öböl Kefalónia egyik leghíresebb strandja, melyet már többször választottak Görögország legszebbjének. Egyik izgalmas különlegessége a környező tengervíz változó színe, melyet a hullámzás befolyásol: minél erősebb, annál több mészkőt old ki a környező hegyekből, így színezve hihetetlen kékre a part menti vizet.

 

 Myrtos beach

 

A kék zászlós Petani

 

A jól kiépített, aprókavicsos Petani Kefalónia nyugati részén, a Paliki-félszigeten terül el, és leginkább a helybéliek vagy az autót bérelt turisták látogatják. A hirtelen mélyülő víz tökéletesen alkalmas búvárkodásra is - ha nincsenek az aljzatot és sötét növényzetet felkavaró nagy hullámok -, strandján pedig fürdőcipő használata sem szükséges.

 

 

Petani beach 

Platia Ammos

 

Szintén a Paliki-félszigeten, a hegyek között megbúvó Platia Ammos legalább olyan drámai hatást kelt, mint a csodálatos Myrtos, bár sokkal nehezebben megközelíthető és nem is annyira kiépített, ráadásul egy 2014-es földrengést követően a strandra vezető lépcső megrongálódása miatt csak hegymászó felszereléssel elérhető. Vigyázni kell az esetleges kőomlásokkal is!

 

Platia Ammos beach 

A kék zászlós Skala Beach

 

Kefalónia délkeleti csücskében húzódik Skala városkája, ahol talán a legmelegebb a tenger. Itt találhatók a Grand Tours szállások is. Az aprókavicsos, átlagosan mélyülő strand hosszú szakaszon nagyon jól kiépített és hosszú kiterjedése miatt sosem zsúfolt. A partszakasz déli részén már méretes sziklákat is találsz, amelyek kifejezetten romantikus összképet nyújtanak. A víz búvárkodáshoz tökéletes!

 

 Skala beach

 

A vörös homokos Xi

 

A Paliki-félsziget különleges, vörös homokos, lassan mélyülő és meleg vizű tengerpartján zavartalan a pihenés. A Lixouritól 10 km-re fekvő part jól kiépített fürdőhely, ideális a kisgyermekesek számára is. Egyesek ráadásul gyógyító hatást tulajdonítanak a helyi homoknak. Egy próbát megér, nem?

 

 

Xi beach 

Ha te is beleszerettél a szinte érintetlen természetbe, a vadregényes tájakba és a mesés partszakaszokba, akkor már tudod, hogy többé nem lesznek izgalmasak a sablonos úti célok. Adj szabad teret a benned szunnyadó felfedezőnek, és ha a szíved már most Kefalóniára húz, engedj neki! Szövögesd napról-napra a legnagyobb nyári kalandod részleteit, és vágj bele, amint itt az ideje!

 

A Grand Tours honlapon segítünk neked. Velünk tartasz? Írd meg kommentben!