Frissítőt tessék, egyenesen Kusadasiból!

Még a legpihentetőbb nyaraláson is jól esik egy jó erős fekete vagy egy hűsítő fehér. A török kávé, a kahvesi, és az enyhén sós joghurtos ital, az ayran jellegzetes nyári italok Kusadasi pezsgő tengerpartján, de elkészítésükhöz és fogyasztásukhoz a dolgos hétköznapok is tökéletesek!


A kahvesi nem görög

Ha a feketekávé eredete homályba vész is, a különböző források abban megegyeznek, hogy a kávécserje egy etióp tartományból, Kaffából származik. Innen terjedt el Jemenbe, Perzsiába, Arábiába és Egyiptomba. Az Oszmán Birodalom évszázadai alatt a görögök is átvették és megszerették a kávézgatás szokását a törököktől.

A török kávé főzése maga a szertartás. A tipikus török kávét a cezvében (ejtsd: dzsezvában) főzzük, a cukorral együtt. A cukor és a kávé mennyisége a dzsezva méretétől függ: egy közepes dzsezva kb. 1,5 dl űrtartalmú, de léteznek ennél kisebb és ennél nagyobb (4 dl-s) változatok is. Egy közepes dzsezvához egy púpozott teáskanál őrölt kávé kell.

Öntsük fel a dzsezva 2/3-át hideg vízzel, és tegyünk bele kardamom magot is - különleges aromát ad a kávénak. Adjuk hozzá az őrölt kávét. Ajánlott édesen készítenünk a kávét, ezért 1-2 teáskanál cukrot is adjunk a vízhez. Kiskanállal keverjük össze az egészet. (Sokan nem hideg, hanem forró vízbe keverik a kávét és a cukrot, próbáljuk ki így is, úgy is!)

Lassú tűzön kezdjük el főzni a kávét. Az első forrás után vegyük le a tűzről – mellette kell állnunk, mert a kávé hamar kifuthat az edényből. Forrás után finom mozdulatokkal öntsük a kávé kb. harmadát csészékbe, a maradék kávét forraljuk fel újra, megint töltsük ki a kávé harmadát a csészébe, végül a maradékot ismét forraljuk fel és ezt is adagoljuk a többihez. A végeredmény: finom, habos kávé!

A török kávét tejjel ne ízesítsük, mert csak tönkre tesszük a feketénket. De a tetejét megszórhatjuk fahéjjal, az ad egy kis pikantériát neki. Mielőtt meginnánk, várjunk egy kicsit, hogy a zacc leülepedjen.

Ez nem egy espresszó, ne hörpintsük fel a kahvesinket! Lassan kortyolgassuk, akár a legmelegebb napokon is. A zacc, bár leülepedett a csészénk aljára, ne igyuk meg semmiképp - inkább jósoljunk a rajzolatából, ahogy a hagyomány szerint a törökök is teszik...

Kahvesi

A sós, joghurtos ayran

Behűtve, nyáron, hihetetlenül frissítő hatású az ayran (ejtsd: ájrán).  Ráadásul a nyári hőségben kiizzadt ásványi sókat is pótolja a sós, joghurtos ital, melynek elkészítése roppant egyszerű. 

Hozzávalók 1 dl-hez:

52 g natúr joghurt
48 ml víz
1 g tengeri só

Az összetevőket egy turmixgépbe töltjük. Fontos, hogy a sót pontosan mérjük ki, mert ha kevesebb a só, nem lesz elég karakteres az ayran. De már ha csak 1 grammal is több sót teszünk hozzá, élvezhetetlenül sós lesz...

Alaposan turmixoljuk össze a hozzávalókat és töltsük poharakba az italunkat. Fogyasztani csak hűtve ajánljuk!

Şerefe! Egészségünkre!

Kusadasi - Török fűszere a Földnek!
Kusadasi - Török fűszere a Földnek!
Olvass tovább