A szarvasgomba nyomában
Keressük, rácsodálkozunk, megsimogatjuk, megszagoljuk, bevizsgáltatjuk (!), megfőzzük, ízleljük, örömmel visszaemlékezünk - a gombát, így vagy úgy, de mindannyian szeretjük. Motovunban, a szarvasgomba fellegvárában sincs ez másképp.
A gyémánt-alakú félsziget termőtalaja annyira gazdag, hogy prémium fehér szarvasgomba terem rajta. Bár ennek a típusnak az igazi hazája Észak-Olaszország, ahol a szarvasgomba-vadászok ősszel különlegesen idomított kutyákkal kutatják az erdőket a drága pöfeteg után. Vagy ahogy a volt amerikai elnök, Harry S. Truman mondaná, a “megromlott burgonya” után…
Mivel a szarvasgomba a talajban terem, azaz a földfelszín alatt a fák gyökereivel él szimbiózisban, (a fák és a cserjék gyökereivel mikorrhizát képezve), ezért állatokkal kell kerestetnünk a becses triflát. Hagyományos, önkéntes nyomravezető jószág a sertés, aki alapvetően szereti a szarvasgombát - emiatt viszont könnyen összetűzésbe kerülhet a koca a gombásszal, aki viszont szeretné inkább a piacon jó pénzért eladni a gombát. A lagotto romagnolo kutyafajtát kifejezetten szarvasgomba keresésére tenyésztik, de a labrador retrieverek, a golden retrieverek, a rövidszőrű magyar vizslák, a spánielek és a német juhászkutyák is bevált gombász kopók.
A szarvasgomba egyértelműen a konyha gyémántja. Motovun legelőkelőbb éttermében, a Mondo Konoba, ahová helyet foglalni jó előre kell. A Motovuni Filmfesztivál idején persze ne is próbálkozzunk, hiszen az itt készített szarvasgombás fogásokat a filmsztárok és a nemzetközi hírességek is kedvelik - már Paul Allen, a Microsoft (másik) alapítója is megkóstólta az ínycsiklandozó pöfeteget…
S bár a nyár még nagyon messze van, az ősz a kalaposok évszaka! Ha megvettük a piacon a bevizsgált (!), minőségi szarvasgombát, bátran készítsünk otthon isztriai ízeket. Mutatjuk a receptet:
Szarvasgombás tagliatelle
Hozzávalók 2 főre:
25 dkg tagliatelle
1 db 8-10 gr körüli szarvasgomba
5 dkg szarvasgombás vaj
1 kis gerezd fokhagyma
friss petrezselyem
olívaolaj
só ízlés szerint
1. A vajból egy késhegynyin futtassuk meg a felaprított fokhagymát és a nagyon apróra vágott petrezselymet. Sózzuk ízlés szerint.
2. A tésztát főzzük ki sós vízben, két perccel kevesebb ideig, mint amennyi a csomagoláson feltüntetett idő. Ha leszűrtük, kis olívaolajjal locsoljuk meg, majd keverjük a fokhagymás vajhoz.
3. A maradék szarvasgombás vajat addig kevergessük a forró tésztán, amíg el nem olvad.
4. Tálaláskor a tetejére gyaluljunk finoman szarvasgombát, és hagyjuk, hogy a fennséges illat belakja a szobát!