Zakynthos - ízek a szigeten

A szigeten töltött egy hét alatt nemcsak remek tavernákat, de különleges és ízletes helyi ételeket is megismerhettünk. A legfinomabb desszert receptjét el is hoztuk nektek, de előbb lássuk, vendégként hova kell betérnünk, ha igazán jót akarunk enni!

 

Szálláshelyünkön, Agios Sostis-ban félpanziós ellátást kaptunk a ZanteSun hotel modern éttermében. Nem csak  a helyszínt, a kiszolgálást, pontosabban a svádasztalos felhozatalt is rendkívül színvonalasnak találtuk. Komoly problémákat okozott eldönteni, mit is válasszunk, hogy semmi jóból ne maradjunk ki, de az étel minden esetben kitűnőnek bizonyult.

 

Zante Sun
Zante Sun

 

Mikor kiderült, hogy a ZanteSun konyhájára a Sirtaki taverna személyzete főz, azonnali késztetést éreztünk, hogy egy ebéd elköltése céljából felkeressük az éttermet; a felhozatalt itt is hibátlannak éreztük, de már csak a hangulatért is megéri beülni: tipikus görög színek, minták és életérzés hatja át az épületet és enteriőrt.


Sirtaki Taverna

 

Zakynthos városban járva két különleges édességet is kóstoltunk, melyeket jellegzetesen a szigeten készítenek és fogyasztanak. Ezek egyike a fritoula - a vallási ünnepeken sütött, illatos sütemény hétköznap csak nagyon kevés helyről beszerezhető, ám érdemes utánajárni (mi a templommal szemközt egy bódéban árusító bácsitól vettük, 50 centért darabját). A fritoula sűrű, sült grízhez hasonlítható sütemény, melyet kockára vágva fahéjas cukorba hempergetnek és frissen, melegen tálalják - egyszerűsége ellenére hihetetlen finom és laktató.


Fritoula

 

Fritoula

 

A másik szigeti jellegzetesség a frigania, az ellenállhatatlan krémes-szirupos desszert. Elkészítése nem ördöngösség - el is hoztuk a receptjét, hogy aki Zakynthos-on beleszeretett, otthoni körülmények közt reprodukálhassa. A legfinomabb egy pohár frappéval!

 

Frigania 

Hozzávalók:

16 szelet kétszersült
120 gramm vaníliás pudingpor
4 csésze friss tej
150 gramm cukor
fahéj
apróra vágott dió

A sziruphoz:

1 rúd fahéj
2-3 szem szegfűszeg
2 csésze víz
1 csésze cukor

A krémhez:

500 gramm habtejszín
100 gramm porcukor
100 ml friss tej

 

Elkészítése:

Elkészítjük a szirupot.

  1. Egy tepsibe szorosan egymás mellé rétegezzük a kétszersülteket, majd egyenletesen átitatjuk a forró sziruppal.
  2. A tejet (egy csésze kivételével, melyben feloldjuk a pudingport) és cukrot egy serpenyőben melegíteni kezdjük.
  3. Ha felforrt, öntsük hozzá a csésze tartalmát, majd folyamatos kevergetés mellett hagyjuk újra felforrni.
  4. Kenjük a kész krémet a szirupos-kétszersültes alapra.
  5. A tejszínből verjünk kemény habot, apránként adagolva hozzá a porcukrot.
  6. Amint az alap lehűlt, kenjük rá a tejszínhabot, szórjuk meg az apróra vágott dióval, majd tegyük hűtőbe a süteményt.
  7. Négyzetre vágva, vaníliakrémmel vagy cseresznyés sziruppal tálaljuk a kész frigania-t. Kali Orexi!

 

Zakynthos blog - 7.nap: A Város
Zakynthos blog - 7.nap: A Város
Olvass tovább
Zakynthos blog - 6.nap: A Vassilikos-félsziget
Zakynthos blog - 6.nap: A Vassilikos-félsziget
Olvass tovább
Zakynthos blog - 5.nap: A legtitkosabb szegletek
Zakynthos blog - 5.nap: A legtitkosabb szegletek
Olvass tovább
Zakynthos blog - 4.nap: Szárazföldi kalandozások
Zakynthos blog - 4.nap: Szárazföldi kalandozások
Olvass tovább
Zakynthos blog - 3.nap: A mesés Navagio
Zakynthos blog - 3.nap: A mesés Navagio
Olvass tovább
Zakynthos blog - 2.nap: Az álcserepes teknősök nyomában
Zakynthos blog - 2.nap: Az álcserepes teknősök nyomában
Olvass tovább
Zakynthos blog - 1.nap: Zakynthos - a legdúsabb sziget
Zakynthos blog - 1.nap: Zakynthos - a legdúsabb sziget
Olvass tovább
Smaragdzöld Zakynthos, a Kelet Virága
Smaragdzöld Zakynthos, a Kelet Virága
Olvass tovább