Zakynthos blog - 2.nap: Az álcserepes teknősök nyomában

Akármelyik ajándékboltba is tévedünk be Zakynthos szigetén, garantált, hogy legalább négyféle teknősös dísztárgy, ruha, plüss vagy bizsu akad a kezünkbe - ami nem is baj, lévén a tekik valóban ellenállhatatlanok, de nem nem árt, ha azzal is tisztában vagyunk, miért épp ők jelképezik a szigetet. Teknőslesen jártunk!


Az álcserepes teknős, avagy Caretta Caretta a kilenc tengeri teknősfaj egyike; egyedei - az alacsony létszám és nagyfokú veszélyeztetettség miatt - szigorú védettséget élveznek. Zakynthos helyzete kettős: bár a sziget hat különböző partszakaszán fellelhető és aktívan költő tekik érdekességet és turisztikai látványosságot jelentenek, védelmük nem kis erőfeszítéseket követel a helybéli természetvédőktől.

Rengeteg teknősleső hajótúra indul a sziget különböző pontjairól, többek közt Agios Sostis-ból is - nagy reményekkel beneveztünk.

 

Agios Sostis kikötő
Kaiki

 

A kapitányok már rutinosak, jól ismerik a teknősök szokásait és kedvelt tartózkodási területeiket. Az álcserepes teknős alapvetően vízi állat; hím példányai sosem hagyják el a tengert, és a nőstények is szigorúan csak a költés időtartamára másznak ki a homokra, hogy apró tojásaikat lerakják, majd sorsukra hagyják leendő csemetéiket. Meghatóan emberi gesztus, mikor távozás előtt egy-egy könnycseppet - valójában a szemükbe került homokszemet - elmorzsolnak.

 

Kaiki
Alig pár perce ringatózunk az öböl vizén, amikor a szomszédos csónak utasai élénk hadonászásba kezdenek. Többedmagunkkal azonnal a feltételezett pontra sereglünk, és - vészesen oldalra billentve a hajót - belemeresztjük tekintetünket a mély türkiz színben játszó vízbe. Hosszú percekig mindhiába várunk, ám tudjuk, hogy előbb-utóbb fel fog bukkanni, hiszen ki kell dugnia a fejét levegőért. Számításaink megalapozottnak bizonyultak: a szép, 50-60 centi körüli állat valóban felszínre bukik, szembenéz a turisták telefonjainak sortüzével, majd újra eltűnik a mélyben.


Álcserepes teknős

 

Még párszor megpillantjuk - kicsit mintha élvezné is a rivaldafényt -, mindenki elkészíti bizonyító erejű fotóit, majd csendben tovasiklunk, hogy ne zavarjuk tovább életterüket. Sajnos kapitányunk hozzáállása nem jellemző minden hajósra, búvárra - egy későbbi cikkünkben még visszatérünk a teknősöket fenyegető veszélyekre és a természetvédők fontos munkájára.

 

Az izgalmak levezetéseképp, megkoronázva a napfényes délutánt, kiadósat fürdőzünk a Teknősbéka-, avagy Marathonissi-sziget egy eldugott, csodálatos öblében - hol máshol, egy sikeres teknősles után.

 

Kaiki
Kaiki 

Kaiki

Zakynthos blog - 1.nap: Zakynthos - a legdúsabb sziget
Zakynthos blog - 1.nap: Zakynthos - a legdúsabb sziget
Olvass tovább
Smaragdzöld Zakynthos, a Kelet Virága
Smaragdzöld Zakynthos, a Kelet Virága
Olvass tovább