Zakynthos blog - 1.nap: Zakynthos - a legdúsabb sziget

A legzöldebb dombok, legkeskenyebb utak, legkékebb lagúnák apró földje - bár számtani adatokkal nem tudom alátámasztani, számomra ilyesféle rekordokat döntött Zakynthos szigete. Az elkövetkező napokban az egy hetes kiruccanás pillanatait és érzéseit igyekszem minél teljesebb formában - képekkel és szavakkal - megosztani veletek. Irány a komp!


Autóbuszunk a szárazföldi kikötővárosban, Killini-ben landol, innen indulnak ugyanis a kompjáratok Zakynthos szigetére. Nem is toporgunk sokáig, tekintélyes méretű járgányunkat elfoglalva várakozóan kémleljük a túlsó, sejtelmes partokat. Korábban, azt hiszem, sosem jártam még ekkora szigeten, habár Zakynthos teljes területe mindössze 400 négyzetkilométer.

Zakynthos komp
A sziget fővárosában (mely szintén a Zakynthos nevet viseli) partot fogva még vár ránk fél óra buszút, míg szálláshelyünket, Agios Sostis falucskát elérjük. Már ekkor feltűnik az utak kiszámíthatatlan természete (melyet, mint kiderült, jócskán kevés egy hét megszokni); a keskeny, szeszélyes aszfaltcsík a legritkább esetben fordul egyenesbe.

Agios Sostis

 

Agios Sostis

 

Agios Sostis kicsiny, ám változatos üdülőtelepülés, a sziget szokásaihoz híven bolondul kanyargó utcácskákkal. A rendhagyóan egyenes parti sétányon tavernák, kávézók, ajándékboltok és kölcsönzők sorakoznak, kiszolgálva a turisták minden igényét - azazhogy majdnem mindet, ugyanis az egetrengető partykra áhítozó fiatalság inkább a közeli Laganas híres, neonfényekben fürdő főutcáját célozza meg éjszakánként. Lévén utószezon, teljes képet nem kaptunk a falu nyári pezsgéséről, de talán elmondható, hogy inkább a nyugodt pihenést keresők, mint a fejvesztve kikapcsolódni vágyók ideális táborhelye.

Laganas
Laganas

 

Bár a faluközponthoz tartozó partszakasz nem kifejezetten terjedelmes, kárpótol a finom, aranyszínű homok és a láthatáron nyugvó Teknősbéka-, azaz Marathonissi-sziget képe. Ha ez nem lenne elég, a halászkikötőből Laganas felé sétálva hosszú és széles, lágyan mélyülő part fogadja az embert, ahol egészen biztos, hogy helyet talál a cókmókjának.


Marathonisi
Marathonisi

 

Szállásunk elfoglalásával kezdetét vette Zakynthos-i tartózkodásunk, és a kalandok sora, mely az elkövetkező egy hétben vár ránk itt, a Kelet Virágának burjánzó paradicsomában.

 

Zakynthos


Smaragdzöld Zakynthos, a Kelet Virága
Smaragdzöld Zakynthos, a Kelet Virága
Olvass tovább