Szofritó és putinga - ahogy a korfuiak szeretik

Korfu szigetét a köztudatban az örök forróság, burjánzó zöld és valószerűtlenül kék tenger hármasa teszi ellenállhatatlanná. Ám hogy az élmények ezen jóval túlmutatnak, azonnal bebizonyítjuk: ismerje meg a szigetet gasztronómiai oldaláról!

 

A görög konyhát a mediterrán szokások határozzák meg. Főszerepet töltenek be a fűszerek: oregánó, bazsalikom, koriander, fahéj, de nem maradhat el mögöttük a vidék jellegzetes fájáról szüretelt olívabogyó és az abból préselt olívaolaj sem. Legjellegzetesebb alapanyaguk a hal, de zöldségekből is igen gazdag kínálatot mutat a görög étlap: a paprika, paradicsom, padlizsán, cukkini, uborka, articsóka a menü mindennapos részét képezik.

 

Korfu legjellegzetesebb íze kétségkívül a szofritó. A sziget védjegyének számító, marha- vagy borjúfartőből készülő specialitás féltett családi receptekben maradt fent; elkészítésének sarkalatos pontja a párolás, melyet - azt mondják - csak a tősgyökeres korfuiak képesek hibátlanul véghez vinni.

 

Ottjártunkkor feltétlenül meg kell kóstolnunk a burdeto mártásban főtt halat is; ez a pikáns étel feltehetőleg a velencei broderro egy változata, ám az enyhén csípős, paprikás paradicsomszószban átlényegült hús mára a korfuiak sajátjává vált. Ami pedig az alapanyag frissességét illeti, a helyi hentesekben bátran bízhatunk: szűk utcákban megbúvó üzleteikben szembetűnő helyre akasztva bocsájtják a szakácsok és háziasszonyok közszemléjére áruikat, hogy a hús minőségéről ki-ki saját maga győződhessen meg.

 

Az édesszájúak kedvéért meg kell említenünk a putingát, Korfu jellegzetes kenyérpudingját is. Elterjedése az ötven éves angol uralom alatt következett be, és hosszú ideig a gyümölcsben szegény téli időszak hagyományos desszertjeként került asztalra.

 

Az ízletes lakomák után számtalan jobbnál jobb itallal öblíthetjük le torkunkat, de forró időben - egy kiadós séta során, vagy a tengerparton ücsörögve - ne feledkezzünk meg a különleges tzitzibiráról sem.  A gyömbérsörnek is nevezett zamatos ital egyáltalán nem tartalmaz alkoholt: citromlé, cukor és gyömbér felhasználásával készítik, és hűtött állapotában a legrekkenőbb hőségben is gyors felfrissülést hoz.

 

Korfui putinga



Hagyományos putinga recept

 

Hozzávalók:

 

  • 6-8 szelet fehér kenyér

  • 2 evőkanál vaj

  • 25 dkg cukor

  • 5 tojás

  • 7,5 dl tej

  • 1 zacskó vaníliás cukor

  • 20 dkg mazsola

  • 20 szem magozott, apróra vágott asztalt szilva

  • 20 dkg apróra vágott dió

  • 1 db közepes, kezeletlen narancs lereszelt héja

  • sárgabarack zselé (vagy keményebb lekvár)

  • ½ citrom kezeletlen  leve és héja

  • kevés liszt a forma megszórásához

 

Elkészítése:

 

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

  2. Egy püspökkenyér-formát, vagy más hosszúkás sütőformát kivajazunk, majd cukorral, utána liszttel beszórjuk.

  3. A formát kirakjuk kenyérszeletekkel. Ügyeljünk, hogy mindenhol teljesen befedje.

  4. A tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, mazsolát, kimagozott aszalt szilvát, az aprított dió felét, majd a narancs és a citrom lereszelt héját. Alaposan összedolgozzuk.

  5. A tojásos krémet a formába töltjük, és befedjük a maradék kenyérrel.

  6. Egy nagy tepsit kétharmadáig megtöltünk forró vízzel, a sütőformát beleállítjuk, majd az előmelegített sütőben kb. 1 órán keresztül sütjük, amíg a tojásos krém megszilárdul, és a kenyér kissé megpirul.

  7. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük.

  8. Másnap a barackzselét a citrom levével együtt felmelegítjük. A pudingot óvatosan egy tálcára borítjuk, a barackzselével bevonjuk, majd megszórjuk a maradék vágott dióval.

  9. A szeletekre vágott putingát egy kevés baracköntettel tálaljuk. Καλή όρεξη :)