Smaragdzöld Zakynthos, a Kelet Virága

A smaragdszínű tenger ölelte Zakynthos igazi déli csoda. Büszkén viselheti a Kelet Virága címet, hiszen természeti kincseitől élénk, örökké virágzó sziget, amely levendula és tengervíz illatban és szinte örök napsütésben fürdik.

 

Zakynthos mesés szigete Görögország nyugati részén, a Jón-tengeren és a Peloponnészosz-félsziget partjától 16 km-re terül el. Ismerd meg mesébe illő partszakaszait és lenyűgöző nevezetességeit, természeti látnivalóit!

 Zakynthos

 

 

 

Zakynthos szigete - Égi és földi paradicsom összefonódása

 

A turistaparadicsom természeti szépségeinek és festői fővárosának köszönhetően kiérdemelte a velenceiektől - akik egy időben uralták a szigetet - a Kelet Virága (Fiore di Levanté) elnevezést. Eredeti neve, amelyet több változatban ismerünk (Iliessa, Yria, Zante, Iakynthos, Diakynthos, Zakyta) egyes nyelvészek szerint a za-khyntos (sok hegy) szóösszetételből ered. A rengeteg téli esőnek és a nyári szikrázó napsütésnek köszönhetően dús növényzet, rengeteg fenyő fedi hegyes-völgyes domborzatát. Legmagasabb hegye mind közül a Vrachionas, amelynek csúcsa 758 méteren magasodik.

 

Vrachionas

 

Nem csak a magasban, hanem a földhöz közel, a tengerpart mentén is csodás a látvány: a sziget nyugati és dél-nyugati partszakaszai kisebb-nagyobb tengeri barlangokban bővelkednek, amelyeket smaragdzöld víz ölel körbe. Az itteni tengervíz színéről elhíresült Zakynthos 406 km2-ével a harmadik legnagyobb és majdnem a legdélebbi sziget a Jón-tengeren. A sziget hosszúsága 40 km, legnagyobb szélessége pedig 20 km, míg állandó lakosainak száma kb. 35 000 fő.  

 

A sziget illatos földje otthont ad az olívafáknak, citrusféléknek, bővelkedik mandulában, pisztáciában, és őshazája a híresen finom, édes, magnélküli, apró szemű Zante szőlőnek. A természet nevelte kiválóságok mellett Zakynthos a szülőhazája a 19. században alkotó költőnek, Dionisziosz Szolomosznak is, akinek 1864-óta az egész nemzet hálás a görög himnuszért, amely Gáldi László műfordító fordításában egyébként így hangzik:

 

Himnusz a Szabadsághoz

 

Rád ismertem! Kardod éle

Büszkén jobbra-balra sújt.

Rád ismertem! Szemed fénye

Minden földet lángra gyújt!

 

Ős hellének szent porából

Újra fölszárnyal neved,

És mint egykor, úgy világol

Szent Szabadság, üdv neked!

 

Sokan nem tudják, de Zakynthos szigetéhez tartoznak a tőle 65 km-re, déli irányban található Strophades-szigetek, az Arpina és a Stamvanio is, amelyektől nem messze található a Földközi-tenger legmélyebb, 5000 méter mélységű árka. Az Arpina és Stamvanio különlegessége, hogy mindössze tíz méterre emelkednek ki a vízből, így olyan hatást keltenek, mintha úsznának a víz felszínén. Tudtad, hogy a nagyobbik szigeten lévő monostorban élt az 1546-ban született Zakynthos védőszentje, Szent Dionysios, akinek földi maradványait a folyamatos kalóztámadások miatt a 18. század elején menekítették Zakynthosra? Érdekes, hogy a szent egy darabig a velencei uralkodó osztály tagja volt, de később könyörületes jótevővé vált, elvetve a társadalmi helyzetéből adódó előnyöket.

 

Zakynthos

 

A görög világra jellemző mitológiai történetekben ugyan szegényes, de természeti kincsekben gazdag sziget - amelyet egyébként az ikerpár Apolló isten és Artemisz istennő kedvenc pihenőhelyének tartottak - meseszép úticél, amelyet érdemes közelebbről megismerned. Kezdjük is az elejéről!

Homérosztól napjainkig - Egy kis történelem

 

Megalapozott régészeti kutatások bizonyítják, hogy Zakynthos már az újkőkorszakban lakott volt. Az ókori költő, Homérosz is említi az Iliászban és az Odüsszeiában is ezt a különleges szigetet, amely nevét a görög mitológiában is megjelenő Dardanosz király (Zeusz és Élektra fia, a trójaik őse) fiáról, Zakyntos uralkodóról kapta.

 

A sziget a középkorban gyakran volt a kalózok célpontja, mint számos más görög sziget. Földjét 1482-1797 között a velenceiek uralták, míg 1815-től a Görögországhoz való csatolásáig angol védnökség alatt állt.

Fedezd fel a szigetet, elő a túrabakanccsal!

 

Megannyi látnivaló vár felfedezésre Zaknynthos-szigetén, úgyhogy készülj életed egyik legemlékezetesebb kalandjára. Olyan kincsek várnak rád, amelyeket egy életre zsebre tehetsz!

A főváros, Zante avagy Zakynthos

 

Zakynthos

 

Zante (vagy Zakynthos) a sziget keleti oldalán található, izgalmas látképű fővárosa. Egészen az 1953-as földrengésig - amely a Richter-skála szerint 7,3-as erősséggel sújtotta a térséget - az épületek stílusát a velencei, francia és angol behatások jellemezték, amelyekből mára csak kevés maradt. Az “új” város az antik romokra épült, de a hagyományos kinézetet összességében ezután nem sikerült reprodukálni, csak a Szolomosz tér környékén, ahol a Himnusz írójának, Szolomosznak a szobra áll.

 

 

A város legzsúfoltabb területe a Strata Marina, amely az Agios Dionysios templomig húzódó parti rész.

 

Strata Marina

 

A lenyűgöző, 1548-ban épült, bizánci és nyugati stílust ötvöző templom őrzi a sziget védőszentjének maradványait ezüst ereklyetartóban. A bejáratot gyönyörű orthodox festmények díszítik, a belsőt arannyal díszítették. Ikonjait Koutouzis és Doxaras, a híres szentképfestők készítették.

 

Agios Dionysios

 

Érdemes felfedezni a városban a többi remekművet is, például az Agios Nikolas tou Molou templomot, az Agios Dionysios-t vagy a Szent Markosz katolikus templomot.

 

Szent Markosz

 

Maherado, a harangok faluja

 

Machairado

 

A sziget második legnagyobb faluja a fővárostól nyugatra, 10 km-re fekvő Maherado. Az itt álló 14. századi Agia Mavra templom freskói és ikonjai valamint a velencei harangtorony teszik különlegessé, melynek harangjait az egész szigeten hallani lehet. Az Agia Mavra ikont csodatévőnek tekintik, így körülötte mindig megszámlálhatatlan adományt helyeznek el - közöttük Olga orosz nagyhercegnő ékkövével.

 



Keri és Exo Chora, csodatévő ikonok és pazar panoráma

Keri

 

Keri félszigetén két Keri nevű település is található. A hegy tetején álló Keri Zakynthostól 20 km-re, délre található. Megkapó szűk utcái és hagyományos építésű kőházai romantikus atmoszférát teremtenek. Ebből a faluból érhető el a Guinness rekordok könyvében szereplő görög zászló, illetve egy taverna, melynek teraszáról páratlan a kilátás a Misitress – sziklákra. A falu alatt álló Panagia Keriotissa templom ikonjáról azt tartják, hogy csodát tesz… Kipróbálnád, hogy vajon igaz-e?

 

Exo Chora falva Zakynthos szigetétől 36 km-re található, és egyike azon keveseknek, amelyeket nem rombolt földig az 1953-as földrengés. A sok hagyományos építésű ház mellett Agios Nikolaos templomának ikonjai is csodásak, ahogyan lenyűgöző az itt található a kétezer éves, ősrégi olajfa is.

 

Volimes és Anafotiria, a hegyi falvak

 

Volimes 

Ha megtapasztalnád az autentikus hegyi falvak hangulatát, látogass el Volimesbe, mely a fővárostól északnyugati irányban, 30 km-re fekszik. Itt az Agia Paraskevi templom ikonjait és freskóit érdemes megnézni. Nem messze innen Anafotiriaban áll a 16. században épült Agios Georgios Gremon monostor, amely különleges helyi látványosság, hiszen több fontos egyházi személynek is otthont adott. Szent Dionysios, Zakynthos védőszentje például itt töltötte utolsó éveit.  

 



Agios Georgios Filikon, a leghíresebb templom

 

Agios Georgios Filikon

 

A zakynthosi templomok egyik leghíresebbike, az Agios Georgios Filikon egy domb tetején áll Bohalinál. Annak az ikonnak ad otthont, amely előtt a Filiki Eteria titkos forradalmi társaság tagjai esküt tettek: segítik a forradalmat és harcolnak a törökök ellen.

 

Kék Barlangok, elhiszed, ha látod! 

Blue Caves

 

Az 1897-ben felfedezett Kék Barlangokat nem szabad kihagyni a kirándulások helyszínei közül, hiszen lenyűgöző méretük és színük egyaránt. A búvárok által is kedvelt természeti képződmányek Agios Nikolaostól a Skinari Barlangig húzódnak. Olyan nagy üregek vannak itt, hogy nem csak a kisebb motorcsónakok, és kishajók, hanem nagyobbak is beállhatnak a barlangokba.

 

 

A barlangok szárazföldön is megközelíthetőek, hiszen több helyen is le lehet sétálni a partról tengerig, általában a fentebb történő parkolást követően jó néhány lépcsőn át. Ezek a szakaszok nem ideálisak napozásra, hiszen nincsen kiépült, homokos beach, azonban a tengerbe csobbanás feledteti a kényelem hiányát.

Grand Tours programok, hogy ne maradj le semmiről!

 

A Grand Tours szervezésében változatos programok során fedezheted fel a szigetet és környékét. Itt egy kis ízelítő a lehetőségekből:
 

  • Egésznapos hajókirándulás és fürdőzés a Navagio öböl érintésével
  • Félnapos kishajós (kaiki) kirándulás teknőskereséssel, fürdőzéssel és barlangok felfedezésével.
  • Kefalonia szomszédos szigetének buszos felfedezése
  • Zakynthos szigetének egésznapos felfedezése busszal
  • Görög este
  • Shopping a belvárosban
  • Csúszdapark kedvezményes belépővel

 

Zakynthos mesés partjai

 

Zakynthos  

Így óvd a veszélyeztetett teknősöket!

Álcserepes teknős

 

Az itteni vizekben él a veszélyeztetett álcserepesteknős, amely csak a Földközi-tengerben honos. A teknős júniustól augusztusig rakja le tojásait a sziget partjaira, hogy két hónappal később a kis utódok nekivághassanak a tengernek. Nagyjából 20-30 évvel később az itt született teknősök visszatérnek, és közel 13.000 fészekből újabb generációt indítanak útnak elsősorban a Laganasi-öböl homokos partjairól. Sajnos a turizmus terjedése, a lerakóhelyek közelében épült repülőtér, a motorcsónakok, a halászhálók és a felelőtlen nyaralók tömegesen veszélyeztetik őket, annak ellenére is, hogy a sziget déli partja már természetvédelmi terület. Mit érdemes észben tartani, hogy ne zavarjuk a teknősöket? Itt egy kis segítség:

 

  • A Laganasi-öböl és Gerakas strandait naplemente és napfelkelte között ne látogasd!
  • A védett strandokon ne szúrj napernyőt a homokba!
  • Ne szemetelj!
  • Ne gyújts lámpát, bármilyen fényt a strandok közelében éjszaka!
  • Ne hajts be a védett strandokra autóval, motorral!
  • Ne használj motorcsónakot és más motoros vízijárművet a Laganasi-öbölben!
  • Ne ásd ki a fészkeket, és figyelj a gyerekekre, hogy ők se tegyék!
  • Ne vedd fel a frissen kikelt kis teknősöket, ne vidd be őket a tengerbe!

Hol strandolj?

Míg a sziget nyugati oldala sziklás, a keleti oldal hosszan elnyúló, homokos aranypartokban bővelkedik. Van néhány csodás partszakasz, amelyet érdemes felfedezned, így most segítünk, hol érdemes csobbannod!

Alykes és Alykanas

Zakynthostól 18 km-re, észak-nyugatra találjuk Alykes gyönyörű homokos strandját. Nevét a falu mögötti sólelőhelyekről kapta. Tőle pár kilométerre, meghosszabbításaként nyúlik a távolba a kevésbé ismer, nyugalmas alykanasi strand.

 



Navagio

Navaggio

 

Ez a sziget leghíresebb fehér kavicsos strandja, melynek képe mára a sziget védjegye lett. A strand Anafotiria közelében, a sziget keleti oldalán található. Eredetileg Agios Georgios volt a neve, de az 1983-ban itt partra került csempészhajó után ma már csak Navagionak hívják. Porto Vromiból is meg lehet közelíteni, motorcsónak taxival 30 perc alatt.

 




Laganas és Gerakas 

A fővárostól 11 km-re fekvő, 9 km hosszú, laganasi homokos strand mind a nyaralók, mind a teknősök körében a legfelkapottabb a szigeten. A stranddal szemben fekvő, fenyőkkel borított kis Agios Sostis szigetre egy fa hídon juthatsz át. Nézd meg, hogyan fest IDE kattintva!

 Gerakas
Gerakas strandja szintén hosszú, homokos strand, mely a védett teknősök egyik kedvelt tojáslerakó helye. 



Xygia

A kénforrásáról nevezetes kis strand - amelyet sokan keresnek fel reumatikus panaszokkal - Zakynthostól 20 km-re, északi irányban található.

  



Tsilivi

A fővárostól mindössze 6 km-re fekszik ez a kellemes, homokos strand. Nézz körbe a strandon ITT!

 

Tsilivi

 

Ha további strandokat szeretnél felfedezni, a következőket próbáld még ki: 

    • Argassi - aranyló, homokos strand a fővárostól mindössze 5 km-re.
    • Agios Nikolaos - homokos strand, amely az ott álló kis kápolnáról kapta a nevét.
    • Kalamaki - homokos kis strand, a Laganasi-öböl keleti szélén, 7 km-re a fővárostól.
    • Limni Keriou, a másik Keri - A sziget déli részén található Keri Beach (nem azonos a cikk elején említettel). A halászfalunak homokos-kavicsos partja van, ahol a tenger lassan mélyül. Innen csodálatos látvány nyílik a tengerre és az öböllel szemben található lakatlan szigetre, a Marathonisire.
    • Porto Zoro - A fővárostól 17 km-re lévő homokos strand, amellyel szemben sziklák emelkednek ki a vízből.
    • Porto Roma - Csendes, homokos strand Zakynthosztól 16 km-re.
    • Banana Beach - Hosszú homokos strand, amelyet az egyik legszebbnek tartanak a szigeten.

 

Banana Beach

 

Ha úgy érzed, hogy ennyi csoda nem is létezhet egy szigeten, ki kell próbálnod, milyen élmény szemtől szemben állni a hegyekkel, megérinteni a csodatévő ikonokat és réges-régi köveket koptatni fényesre a legszebb városok valamelyikében. Tervezd meg gondolatban már most álmaid nyaralását, hogy jövőre magabiztosan várd a nyarat és az első csobbanást a smaragdzöld vízbe! Tudj meg többet a lehetőségekről a Grand Tours honlapján, ide kattintva!