Porec - Ékkő Isztria koronáján

Napcsókolta partok, hatezer éves történelem, 132 méter mély, alig ismert cseppkőbarlang, 123 km-es kisvasút, több mint 10 lenyűgöző, zömmel kékzászlós strand és olyan bizánci műemlékek, amelyek Porec nagymúltú városát az UNESCO világörökség részéve emelték. Szerintünk itt az ideje már most kitűzni 2018 nyarának (egyik) úticélját!

 



Porec (ejtsd: Porecs) városának területe már a történelem előtti időkben is lakott volt, amelyet az előkerült újkőkori cserépmaradványok bizonyítanak. A bronzkorban pedig már elkezdődött az öböl körüli dombok korai várainak építése. A görög történetírók szerint az egykori halászfalu már i.e. 6. században állt, majd az 1. században Tiberius római császár idejében városi rangra emelkedett, azonban a keresztényüldözések ideje alatt közössége szinte teljesen elfogyott.  Ekkor szenvedett vértanúságot a parentiumi (ez Porec latin neve) Szent Mauro és Szent Eleuterius. A hagyomány szerint Szent Eleuteriust egy kőtömbhöz kötözték és úgy dobták a Peškera-öbölnél a tengerbe. Ma ezen a helyen egy a 15. században Szent Eleuterius tiszteletére szentelt kápolna áll. Az 5. században a városban keresztény bazilika épült, melynek elődjében a hagyomány szerint még Mauro püspök, a város védőszentje is misézett.

Gondoltad volna, hogy a turisztikai paradicsommá fejlődött város nem csak a horvátok megbecsült öröksége, egyik legjobban kiépített és felszerelt tengerparti települése, hanem Siófok testvérvárosa is? A lenyűgöző tengerparti környezet mellett Porec olyan történelmi és kulturális emlékekkel rendelkezik, amelyek Velence és Ravenna után a harmadik legjelentősebb Adria-vidéki, bizánci műemlékvárossá teszik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 1997-ben a világhírű Eufrázius (Euphrasius) Bazilika az UNESCO világörökség részévé vált.
 

Kincsek Porec óvárosából

Porec óvárosának minden kövére letűnt korok árnyéka és fénye vetül. Tégy egy felejthetetlen sétát a múltba, és biztos, hogy nem fogsz csalódni a város ódon kincseiben!

 

Porec

 

 

Eufrázius Bazilika

Nem véletlen, hogy az óváros legnevezetesebb látnivalója a bizánci mozaikokat, a kupolán festményeket őrző Eufrázius Bazilika, melyet a 6. században a névadó Eufrázius püspök építtetett egy hajdani római szentély alapjaira. Az idei árak szerint 40 kunáért tekintheted meg, viszont a világörökség nyújtotta élmény egyszerűen nem beárazható.

Eufrázius Bazilika  

Várfalak és bástyák öröksége

A várost még a római időkben várfallal vették körbe, mely a mai napig sok helyen felfedezhető. A régi időkben három monumentális bástya védte az óvárost: az Északi Őrtorony, az Ötszögletű Bástya és a Körbástya. A három városőrző mára az emlékek őrévé szelídült, de az Ötszögletű Bástya oldalán a mai napig felfedezhető a velencei szárnyas-oroszlán jelkép, amely az 1267-ben kezdődő, kulturális felemelkedést hozó, közel ötszáz éves velencei uralomra emlékeztet. A bástya tövében még egy jó kis éttermet találsz, ahol főként helyi, húsos ételeket kóstolhatsz meg.

Ötszögletű Bástya 

Marafor tér

A szabályos négyszög alapú Marafor tér az 1. században, a római időkben épült. Különlegessége, hogy egykor itt állt a Neptun, amely a legnagyobb templom volt az egész Isztrián.
 
Marafor tér 

Isztriai parlament

Az isztriai parlamentet az Eufrázius Bazilika mellett találod egy 13. századi ferences kolostor emeletén. A 18. században barokk stílus szerint felújított terem egészen a 19. századig adott helyet a horvát parlamentnek. Ma művészeti kiállításokat tartanak itt. 

Városháza

A különösen mediterrán hangulatú Városáházát (Loggia) Porec déli részén, a Körbástya szomszédságában, a tengerparton találod. Tudtad, hogy ez a város egyik legtöbbet fényképezett jelképe?

Porec Városháza 

Akvárium és terrárium

Gondoltad volna, hogy az óvárosban még ilyesmit is találsz? Itt 24 medencében 70 különböző tengeri, őshonos és trópusi halfaj színkavalkádját élvezheted minden nap 9 és 22 óra között.



Fedezd fel a környéket!

Ha már magadba szippantottad Porec különleges atmoszféráját, és szívesen kirándulnál a környéken, adunk hozzá néhány változatos tippet!


Tálcán kínáljuk a legjobb programokat!

A Grand Tours fakultatív programjai közül válogatva a “Fish picnic” keretében kipróbálhatod, milyen érzés az egész napot hajón tölteni, és a vízen felfedezni az Isztriai-félsziget partvidékét. A program során ellátogathatsz Vrsar mellett a híresen gyönyörű ékszerdoboz városkába, Rovinjba, ahol megtekintheted akár a Mini Horvátország makettet is, amely az ország legszebb látnivalóinak kicsinyített mását gyűjti össze.
 

Rovinj

 

Egy egésznapos buszos utazás során velünk tarthatsz, hogy felfedezd Groznjant, Motovunt, Zminjt és Pula városát, Isztria büszkeségeit. Ha a szemed megbirkózott a rengeteg természeti kincsben gazdag tájképpel, akkor egy másik program alkalmával egy 3-4 órás túra alatt megtekintheted a Plitvicei tavakat is, amelyektől biztosan elakad a lélegzeted. Az 1949-óta nemzeti parkká nyilvánított területen 16 tó és megszámlálhatatlan zúgó, vízesés vár felfedezésre.

Plitvicei tavak 

Az 1920 és 1943 között olasz fennhatóság alá tartozó Porec magába szívta a jellegzetes olasz hangulatot az odatelepített olasz ajkú lakosságnak köszönhetően, akik az 1947-es párizsi békekonferencia után ugyan hazatelepültek, de nem múltak el nyomtalanul a városka atmoszférájából. Ha a nyaralás során még több olasz életérzésre vágysz, javasoljuk, hogy gyere velünk velencei programunkra, mely során két és fél órás hajóúttal bevesszük a várost, és belekóstolunk reneszánsz világába: Szent Márk tér és - székesegyház, Dózse-palota, Sóhajok hídja nem marad felfedezetlenül!


Velence

Baredine barlang - Alig ismert cseppkőcsoda

Ha még mindig nem tudsz betelni a látványosságokkal, látogass el a Porectől csak 8 km-re található, szinte érintetlen Baredine cseppkőbarlangba!  



Ezt a csodás természeti kincset a turisták nagy része nem ismeri, pedig 1974-ben fedezték fel, és már 10 éve látogatható. Az Isztrián található, nagyjából 1300 barlang közül ezt felfedezése előtt emberi kéz sosem érintette. A 132 méter mély barlangból 60 méter bejárható, nagyjából 40 perc alatt. Érdekesség, hogy a barlang alján két tó is található, melyek több mint 30 méter mélyek, és vak-gőték élőhelyéül szolgálnak.

Baredine-barlang

 

Parenzana-vasút - Emlékek sínpáron

Egykoron a vasútépítési lázban égő Monarchia-beli mérnökök kisvasutat álmodtak az Isztriára, ahogyan az isztranauta blog szerzője fogalmaz. A vasút Triesztet kötötte össze Poreccsel. A 123 km hosszú úton átlagosan 25 km/órás sebességgel közlekedett a vonat, így a menetidő 7 órát tett ki. Az elbeszélések szerint régen az utasok le-leugrottak a vonatról, ha megéheztek, és egy-egy gyümölcsös mellett haladtak el. A helyiek szerették a Parenzanát, sokan így szállították terményüket vagy a kifogott halat a trieszti piacra. A vonat 1902-től 1935-ig működött, de a nagy világválság, valamint az autók és buszok megjelenése megpecsételte a sorsát. A síneket szétszerelték, de a vasút tereptárgyai még ma is láthatók, alagutak, viaduktok, töltések emlékeznek a régi szép időkre. Ma a vasút nyomvonalán rendezik meg a Parenzana Marathon néven ismert mountain bike versenyt.

Parenzana vasút 

Traktor Múzeum Nova Vasban

Úgy fest, Porec környékén nem csak a vasúthoz, hanem a traktorokhoz is nosztalgikus érzések kötik a helyieket, hiszen 2010-ben megnyitott Horvátország első old-timer traktor kiállítása Nova Vasban. Az ötven darabot számláló múzeum legrégebbi darabja egy 1923-as Fordson.  

Strandolj a kékzászlós partokon!

Gondoltad volna, hogy Horvátország kékzászlós strandjainak 20%-a Porec-ben található? Az ingyenes strandok az óvárostól északra és délre, a partvonal mentén 10 km hosszan húzódnak. A legfontosabb területeken – a Materadától egészen a Zelena Lagúnáig – kisvasút jár. A távolabbi strandokat gyalogosan vagy kocsival érheted el.

Északi strandok Porec környékén

Donji Spadici

Ez az északi városi strand, Porec óvárosától 2 kilométerre, mely az elmúlt években teljesen fel lett újítva.

Borik

Szintén az északi részen található, de innen csak pár perces sétára van az óváros. Porec kékzászlós strandjai közül ez az egyik legjobban felszerelt, köszönhetően annak, hogy a partszakasz mögött több hotel húzódik meg. Játszótér, sportcentrum, tusolók, úszómester, bárok illetve bérelhető napágy, napernyő is elérhető.

Oliva strand - Szent Miklós sziget, avagy Sveti Nikola 

Porec óvárosával szemben található a mesés Szent Miklós sziget Oliva nevű, apró kavicsos strandja, fenyők és tölgyfák árnyékában. Ez Porec legrégebbi fürdőhelye. Az óváros sétányáról hajótaxival juthatsz el ide. Nézz körbe jól, mert itt található az Adria egyik legrégebbi világítótornya, a Körtorony.

Körtorony - Sveti Nikola 

Déli strandok Porec-ben

Ha kutyával érkeznél, ezen a részen biztosan találsz kutyabarát strandokat!

Városi strand

Porec strandjai közül ez a leghosszabb, majdnem másfél kilométer hosszúságú. Az óvárostól délre, a kikötőn túl található.

Plava és Zelena Laguna - “Kék és Zöld Lagúna”

A 2 km hosszú Plava Laguna, magyarul “Kék Lagúna” Porec strandjai közül az egyik leghíresebb, tulajdonképpen egy városrészt jelent Porectől 3 kilométerre, déli irányban.  Bérelhető napágyak, napernyők, vannak koktélbárok, éttermek, homokkal feltöltött partszakaszok a gyerekeknek, úszómester, tusoló. A búvárok a Blue Lagoon Diving Center szolgáltatásainak örülhetnek. A strand folytatása a Zelena Laguna (“Zöld Lagúna”), amely csodálatos partot kínál, mesés öblökkel szegélyezve.

Plava Laguna 

Strandok a Laterna-félszigeten

Valeta

A Porectől 13 kilométerre, északra, a Laterna-félszigeten fekvő, kékzászlós strand egy autós kempinghez tartozik. Lassan mélyülő és apró kavicsos. A kemping területén több étterem, szálláslehetőség, sportolási lehetőség és zuhanyzó is van.

 



Galeb

Az autós kemping alatt található, kékzászlós Galeb ismert és kedvelt partszakasz a sziklás- és apró kavicsos romantikát kedvelők számára.

Crnika

A 300 méter hosszú, sziklás partszakasz szintén a Laterna-félszigeten található, tölgyerdők ölelésében. A kék zászlót kiérdemelt vízbe lépcsőkön keresztül juthatsz be.  

Crnika strand

Ulika

Bátraké az Ulika kempingnél található sziklás strand, amelyet kijelölt útvonalakon lehet megközelíteni: itt végre kipróbálhatod egy nudista strand előnyeit!

 

Ugyan most már az ősz kacsingat felénk, de te is tudod, hogy sosincs elég korán ahhoz, hogy megtervezd álmaid nyaralását. Engedd szabadon a fantáziádat, hangold össze a lehetőségeiddel, és találd meg időben azt az úticélt, amelynek már a gondolata is felpezsdít. Talán éppen Porec az? A döntés a Tiéd!