Parga - Mítoszok és legendák partjain

Parga városa és feledhetetlen környéke olyan élményeket kínál, amelyek évek múltán, hideg téli estéken is felmelegítenek majd. Nem csak a strandok szerelmesei, de az aktív pihenés hívei is elkerekedett szemmel nyugtázzák majd azokat a látnivalókat, amelyeket ez a sokszínű és varázslatos táj tár szemük elé teljes nyári pompájában. Ismerd meg Parga rövid történelmét, légy kalandor és fedezd fel izgalmas tájait, majd mártózz meg az álomszép tengervízben a remek strandokon! Ezekben és az ideális szálláshelyek megtalálásában a Grand Tours nyújtja most segítő jobbját - a legjobb élményekért. Felkészülni, vigyázz, kész… Parga!  

 

Múlt és jelen Zorba tánca

Parga városa Görögország észak-nyugati partvonalán fekszik, az Epirusz régió dél-nyugati részén, közel az Acheron folyóhoz, Preveza és Igoumenitsa városa között, Paxos, Antipaxos és Korfu szigete mellett. A mesébe illő táj és igéző természeti látványosságok mellett Parga igazi görög élményt nyújt színes, mediterrán házaival, egyedülállóan tiszta partszakaszaival, strandolási lehetőségeivel, amelyekre a helyiek legalább annyira büszkék, mint ínycsiklandó tradicionális konyhájukra. Parga olyan turisztikai célpont, amely Epirusz kincseként is ismert: ez az üdülőhely sokáig leginkább a görögök körében volt népszerű. Ennek okán ma is őrzi egyedülálló bűbáját és szépségét, amely az évek során úgy vált dinamikusan mondernné és népszerűvé, hogy büszkén megtartotta hagyományos jellegét: mintha múlt és jelen egymásba kapaszkodva járnák a tradicionális Zorba táncot. Állj be te is, és ismerd meg a település igazi arcát!

 

Parga történelme - Barbarossától Napóleonig

Parga történelme az ókorig nyúlik vissza: az első írásos emlékek i.e. 200-ban említették, akkor még Toryne néven. A város először a 13. században indult komoly fellendülésnek, amikor a környékbeli hegyekben élő lakosság - belefáradva a török és albán katonák állandó túlkapásaiba - a tengerpartra költözött. Mivel a tenger felől is számíthattak fenyegetésre, a normannok segítségét kérték egy védelmező erőd felépítésében. Ekkor épült a ma is híres pargai vár elődje az öböl legmagasabb pontjára. Ezidőtájt a velencei birodalommal kötött gazdasági szövetség alakulásának okán fokozatosan fellendült a kereskedelem, a gazdaság (az olivafák, így az olivaolaj miatt), épültek a kikötők. A boldog békeidők az 1452-es török megszállásig tartottak. A több éves hódoltság után a térség ismét a velenceiek fennhatósága alá került, de a legenda szerint a nyugalom nem tartott sokáig. A 16. században a rettegett török kalózkapitány, Barbarossa - más néven Rőtszakáll, akinek Nagy Szulejmán szultán hajós sikereiért később főadmirális rangot adott - a sarcot fizetni nem hajlandó pargai lakosság miatt porig rombolta ágyúival a várost. Velencei segítséggel ugyan megerősítették az erődőt és újjáépítették a települést, de a béke váratott magára: Ali pasa ugyanis több hónapos ostrom alá vetette Pargát. A nehéz és kiszolgáltatott helyzetnek békeszerződés vetett véget a törökök és a velenceiek között, amelyet 70 évig tartó béke koronázott meg. Később, 1797-ben Napóleon szerezte meg Pargát, amelynek lakói az 1815-ös waterloo-i vereség hírén erőre kapva, angol támogatással kiűzték a franciákat. 1817-ben azonban az angolok a Parga iránt még mindig érdeklődő törökökkel kötöttek üzletet, eladva számukra azt a várost, amely évszázadokon át küzdött az őket leigázó törökökkel szemben. Ennek a fordulatnak a hírére a megtört lakosság csaknem minden egyes tagja, több mint 4000 ember - félve a rabszolgaságtól - Korfu szigetére menekült. Ezt követően a törökök benépesítették Parga városkáját, kiszorítva a vissza-visszatérni próbáló görögöket, egészen 1913-ig, amikor a várost hivatalosan is Görögországhoz csatolták. A török uralom végét követően a görögök újra visszatérhettek szülővárosukba, ahol sokak leszármazottja él a mai napig.

 Parga panoráma a várból

 

Parga csodái - Ezeket a látnivalókat ne hagyd ki!

Parga gyönyörű tájai és panorámái, középkori várai és csodás kis szigetei magukban hordozzák az izgalmas és hányattatott múltat. A kövekre lépve lábad azt a kavicsos talajt tapossa, mely tanúja volt megannyi történelmi tettnek, és otthont ad számos olyan látnivalónak, amelyet a saját szemeddel kell látnod. A következőkben a Grand Tours ezekről rántja le a leplet - maradj velünk, ha úgy érzed, téged is megszólít a múlt!

 

Acheron forrásvidék - A “Fájdalom folyója”

 Acheron forrásvidéke olyan különleges túrahelyszín, ahol garantáltan lekerül a cipőd, és kivételesen nem sós vízbe ér a lábad. A Homérosz is említette folyót az ókori mítoszokból is ismerhetjük: rémlik valami az alvilág (másnéven fájdalom) folyójáról, amelyen a holt lelkek, és maga Odüsszeusz is átkelt a révész segítségével? Ezt most te is megteheted - és nem a másvilágon! Ugyanis Pargától alig 30 km-re található az egyszerre valós és mitológiai Acheron, amelyen kipróbálható akár a vadvízi evezés is. De ne szaladjunk ennyire előre, ugyanis a Grand Tours fakultatív kirándulása során először a torkolatvidékhez látogathatsz el, majd ezután közelíted meg a forrásvidéket. A kristálytiszta forrást hegyek és sziklafalak, bükk- és platánfák veszik körül a Pindosz-hegységben. A vadregényes kirándulás egyik legemlékezetesebb pillanata, mikor a szurdokvölgyben az örökké hűs folyó medrében, mezítláb haladsz tovább az Acheronban, amelynek szélessége 2 métertől egészen 15 méteres szélességig, néhány centimétertől egy méterig mélységig terjed.

 Acheron-folyó

 

Vikos-folyó és a szurdok környéke

A Vikos szurdok nem csak a görögök szerint észbontó látvány: impozáns méretei és lenyűgöző természeti értékei miatt még a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült. Európa Grand Canyonja fenséges magasságokat és mélységeket foglal magába: a több mint 20 km hosszúságú szurdok sziklafalainak magassága néhol a 900 métert is eléri, de átlagosan “csak” 200-500 méter közötti. A Pargától kb. 150 km-re fekvő Aoos Nemzeti Parkban található természeti kincs mélyén, a völgyben az időszakosan kiszáradó Voidomatis folyó koptatja a főként mészkő és dolomit köveket.

 Vikos-kanyon

 

A várromok szerelmeseinek - Pargai vár és Ali pasa vára

A pargai vár számos történelmi csata és ostrom után is őrszemként magasodik Parga fölé, és ma is lélegzetelállító kilátást nyújt. A város északi részén lévő félszigeten található, két oldalról is “bevehető” egy-egy “turista-ostrom” során, ingyenesen; nyugalom, az ágyúkat nem fordítják a látogatók ellen, sőt egy remek kis tavernát és bárt találhatunk odafönt! A panoráma nem csak nappal, hanem az éjszakai fények kigyúlása után is páratlan, napközben még Ali pasa vára is kivehető a távolban. Ali pasa tekintélyes, ingyenesen megtekinthető várkastélya az Anthousa település fölötti, négyszáz méter magas dombon áll. A falakról több mint 20 km-re is el lehet látni! Nem csoda hát, hogy az 1800-as évek építménye kiemelt stratégiai pontként szolgált a különböző összecsapások során. Ma sokkal békésebb jelenség, mintha a csönd temploma volna. Ha a környéken jársz, látogass el a 8 méter magasságú anthousai vízeséshez is, majd a kiadós túra után levezetésképpen térj be az ételei miatt közkedvelt Anthousa falu valamelyik tavernájába egy jó görög fogásra! Ha részt veszel a Grand Tours “Naplemente Vártúra” programján, Ali pasa vára mellett megtekintheted Agia falut is, amely a helyiek szerint az egyetlen olyan település, amely sosem volt török kézen.

 

Vártúra

 

A környező szigetek - Panagia, Paxos, Antipaxos és Lefkada

Paxos (Paxi) és Antipaxos (Antipaxi), valamint Lefkada szigetét a Grand Tours kirándulások során, valamint egyénileg is érdemes megtekinteni, mert különleges atmoszférájukba szinte bele lehet harapni: isteni falatok az igazi görög miliőből! Előtte azonban ismerd meg a legközelebb eső, apró, de legalább ennyire bájos Panagiát!

 

Panagia - Parga kicsi ékszerdoboza 

Panagia lakatlan szigete Parga egyik ékessége. A Krioneri stranddal szemben fekvő szigeten még egy kedves kis templom is magasodik! A sziget nem több mint 250 méter hosszú, legszélesebb pontján pedig mindössze 15 méteres. Felületetét sziklák és fenyvesek tarkítják. A szigeten található az Amopouli nevet viselő, köves partszakasz, amelyre akár át is lehet úszni, hiszen alig 100 méterre található Parga partjaitól.

 

Paxos és Antipaxos - A testvérszigetek

Paxos

A Pargától 20, Korfutól 15 km-re található Paxos-t a Jón-tenger egyik legbájosabb szigetének tartják. Az alig 30 négyzetkilométeres szigetnek nagyjából 2000 lakosa van, hiszen három nagyobb településsel rendelkezik, ezek: Gaios, a főváros, valamint Lakka és Longos. Gaios-ban található a sziget egyetlen, görög népviseletet és tárgyakat bemutató múzeuma. A városból szép kilátás nyílik Panagiára és egy másik szigetre, az Agios Nikolaos-ra is, amelyen egy erőd maradványai is kivehetők. Az északon elterülő Lakka városában kristálytiszta öböl, vitorláskikötő található. Paxos szigete ajánlott célpont azoknak, akik igyekeznek elkerülni a tömegturizmust: itt ugyanis egyetlen szálloda sem épült, az elszállásolás a helyieknél és az ő apartmanjaikban lehetséges. Kizárólag hajóval és komppal megközelíthető, erre számítani kell. Cserébe zöldellő olajfaligeteket, meredek, habok nyaldosta sziklafalakat és természetes barlangokat őrizhetsz meg az emlékeidben.

 Paxos-Antipaxos

 

Antipaxos

Paxos-tól 2 km-re található meg a sziget “kistestvére”, Antipaxos, amely szintén csak hajóval és/vagy komppal közelíthető meg. Lakossága mindössze 80-100 fő, akik mezőgazdálkodásból élnek. Az ide látogató turisták előszeretettel élvezik a sziget két strandját, a fehér homokos, helyenként kavicsos fövennyel rendelkező Vroutoumit és Vrikát, de a sziget belső részeit általában nem ismerik: ezt a területet szőlőültetvények fedik és olajfaligetek keretezik.

 

Paxos-Antipaxos

 

Lefkada, a nagy fehér sziklafal

Az évszakoktól függetlenül, örökké zöldellő sziget, Lefkada Pargától másfél óra autóútra található. A tengeri gyöngyszem nem csak komppal, hanem egy víz alatti alagútrendszeren keresztül is elérhető autóval. Lefkada fehér sziklafalai a sziget védjegyévé váltak, méltán emelve fehér homokos és kavicsos strandjait (Kavalikefta, Agofili Beach, Mylos Beach) Európa legszebbjei közé.

 

Ha ideje megpihenni... Parga strandjai

 A görög strandok tekintetében már megszokhattuk az alapvetéseket: kristálytiszta víz a szikrázó napsütés alatt, homokos vagy köves, mesebeli partszakaszok. Ha Pargába készülsz, most összegyűjtöttük neked a környék neves strandjainak jellemzőit, hogy megtalálhasd a számodra legideálisabb(ak)at. A kisgyermekes családok számára fontos lehet, hogy lassan mélyülő strand ebben a térségben csak az Acheron torkolata melletti településen, Ammudia falu öblében van.

 

Lichnos

A part déli része köves, észak felé haladva válik a talaj apró kavicsossá. Viszonylag nyugalmas, nem túlzsúfolt partszakasz, amely családoknak ideális lehet. Jelentős részén megoldható a törölközőn strandolás, nem szükséges napágyat bérelni, azonban erre is van lehetőség.

 

Valtos

Valtos strandjának déli részére a kisebb kövek jellemzők, míg északi része már majdnem teljesen homokos. Itt sok a napernyős beach bar - a Tango Beach-barban például fogyasztás ellenében lehet használni a medencét is. Ez a strand tehát jóval nyüzsgőbb, mint a lichnosi. Számos vízijáték és -sport is elérhető, például a parasailing vagy a banánozás, de lehet bérelni kajakot is.  

 Valtos

 

Krioneri

Krioneri strandja az egyik legnépszerűbb a főszezonban, összességében itt strandolnak a legtöbben. Apró kavicsos, kis köves partjával szemben található Panagia szigete, melyre át is lehet úszni, ahogyan írtuk is.

 

Piso Krioneri

 A búvárkodás rajongóinak a Piso Krioneri öböl szikláinak környékét ajánljuk, ahol nagyon sokszínű a vízi élővilág. Ez egy nagyon szép, de köves öböl, ahol napágyakat is bérelhetünk, és bármikor betérhetünk a két-három taverna valamelyikébe néhány finom fogásra. Ez a Parga környéki strandok közül a legkisebb, de főszezonban itt is nagy a forgalom. Érdemes megjegyezni, hogy a napágyakért mindenütt fizetni kell. Az előszezonban 7 és 10 €/napernyő közötti árakon érhetők el, főszezonban valamivel drágábban.  

 Piso Krioneri

 

Parga szállásai

Pargán a Grand Tours kellemes 2-5 fős stúdió és galériás stúdió apartmanokat kínál szálláslehetőségként. A komfortos, klímaberendezéssel is felszerelt szállások a központtól 700, a strandtól számítva 400 méteren belül helyezkednek el. A panorámáról, parkolási valamint környékbeli étkezési lehetőségekről, kerthelyiségek adottságairól az egyes apartmanok leírásánál található bővebb információ IDE kattintva.  

Egy görög szólás szerint “ha egy problémát kimondasz, félig már meg is oldottad.” A Grand Tours szerint ha egy helyszín megismerésére olvasási időt szenteltél, félig már a tiéd. De csak félig. A másik felét a saját szemeddel kell látnod és megtapasztalnod, különben sosem válik egészen a részeddé. Parga nem csak turista, hanem helyi szemmel tekintve is különleges és szépségeiben párját ritkító - tedd magadévá, majd vidd haza az élményeket, mert a legjobb útikönyv a fejedben van!