Paralia Katerini és Nei Pori - Nem mehet le a Nap nélküled!

Paralia Katerinit és Nei Porit nyáron átjárja az élet lüktetése: a fákon a kabócák megunhatatlan, zsongító zenéje, a nyüzsgő tavernákban és klubokban pedig a féktelen jókedv tartja a turistákat az üdülőfaluk vonzásában. Táncolj, túrázz, pancsolj vagy kóstolj, Görögország magába fogad: a megtapasztalt csodákra Paralia Katerini és Nei Pori vendége vagy!

 

Ha Paralia Katerinit említjük, gyakran ütközünk kérdő tekintetekbe, hiszen az üdülőfalu hivatalos elnevezése helyett a magyar turisták körében leginkább az egyszerű “Paralia” kifejezés terjedt el, amely önmagában “tengerpart” jelentéssel bír. Mivel Görögország bővelkedik az álomszép “paráliákban” - amilyen a varázslatos, szinte szomszédos Nei Pori is -, közkedvelt úti célunkra mi Paralia Kateriniként hivatkozunk.

  

 

Paralia Katerini - Az Olymposzi Riviéra legnépszerűbb üdülője

 

Paralia Katerini csodás kis faluja az Égei-tenger Thermaic-öblének nyugati partján, az Olympos hegytől 24 km-re fekszik. Thessalonikitől, Görögország második legnagyobb városától 70 km-re, Nei Poritól 48 km-re míg a névadó Katerinitől mindössze 7 km-re található. A halászfaluból üdülőközponttá fejlődött Paralia az 1980-as évektől az Olymposzi Riviéra legnépszerűbb nyaralóhelye. Sosem fárad el: pulzáló éjszakai életével, bárjaival és klubjaival, vízisport lehetőségeivel a fiatalokat, fokozatosan mélyülő, arany-homokos strandjaival a kisgyermekeseket, hagyományos görög konyhájával és bakancslistás látnivalóival az idősebbeket célozza meg.

 

Paralia
A nyaralóhely jelképe a központi fehér templom, amelynek autentikus görögsége kiemelkedik a sétálóutca szuvenírjeinek (ruha, cipő, táska, bőrkabát, sőt bunda) sokasága közül. A szomszédos üdülőfaluval, Olympic Beach-csel 3 km hosszúságú tengerparti sétány köti össze, mely kellemes helyszíne a naplementés sétáknak vagy a reggeli kocogásnak.

 

Paralia

 

Nei Pori - A modern turistaparadicsom

 

Nei Pori Thessalonikitől kb. 100 km-re, Paraliától kb. 40 km-re fekszik. Az Olympos hegy lábánál található modern turistaparadicsom két főutcából és több mellékutcából álló új (“nei”) építésű, a hagyományos görög üdülőváros. Tengerparti sétányán páratlan panoráma mellett egész Platamonig kényelmesen el lehet sétálni, ahol a híres Platamon vár található. Hosszú és széles, lassan mélyülő homokos tengerpartja, a helyiek kedvessége és páratlan olymposi környezet várja az ide utazókat.

 

Nei Pori

 

Strandok és búvárkodás a környéken

Paralia Katerinitől egészen Nei Poriig

 

Tengerparti idill, napernyős koktélok, biztonságban pancsoló gyerekek a homokos parttal szegélyezett, kristálytiszta vízben - erre a képre biztosan hullajt néhány örömkönnyet a nyaralásra vágyó szülői szív. Paralia Katerini strandján a kisgyermekekkel érkezőknek csak attól kell félniük, hogy a srácok homokba temetik egymást, mert elmerülni biztosan nem fognak a sekély vízpart közelében!


Paralia

 

Ha egy kis változatosságra vágyik a család, a kb. 3,5 km-re található - autóval/busszal 9 percre elérhető - Olympic Beach hasonlóan családbarát adottságokkal várja a látogatókat, ahogyan Nei Pori napernyős strandja sem hagy kívánnivalót maga után.


Paralia

 

Paralia

 

Kifejezetten alkalmas búvárkodásra Plaka Litochorou strandja, amely nagyjából félúton található Parália Katerini és Nei Pori között. Kristálytiszta víz és különleges, szív alakú kavicsos partszakasz jellemzi.

 Plaka Litochorou

 

Litóchoro - Az Olympos kapujában

 

Paralia Katerinitől és Nei Poritól is kb. 30 km-re, közvetlenül az Olympos hegy lábánál található a 14. században épült Litóchoro hangulatos, igazi görög kisvárosa, mely a tenger és a hegység közelségének köszönhetően kiváló klímával rendelkezik. Különleges épületei a hagyományos makedón építészet stílusjegyeit tükrözik. A kiváló infrastruktúrája miatt is közkedvelt település városközpontjában található egy gyönyörű szökőkút, mellette a vonzó turistalátványosság, az Agios Nikolaos templom.


 

A romantikus városka ideális kiindulópont az Olympos-túrákhoz (Zeusz fürdőkádja vízesés, új Agios Dionysios kolostor, Dion városa): a hegyen 9 túraútvonal vár felfedezésre, amelyek közül a legnépszerűbb az E4-es. Ez Litóchoróból vezet át a Prionia csúcsra (1100 m), ahonnan a komolyabb felszerelést igénylő útvonalak tartanak a legmagasabb pont felé.

 Prionia

 

Agia Kori legendája az Olympos-on

 

Az Agia Kori kis kápolnája és szent forrása az Olympos-on, Vrontou mellett található egy mesés völgy mélyén.

 

 

A legenda szerint Agia Kori egy gyönyörű lány volt, aki valamikor a török megszállás (1460-1828) idején élt. Amikor a török pasa meglátta, egyből beleszeretett, és parancsba adta katonáinak, fogják el és vigyék elé. A lány az erdőbe menekült az üldözői elől és végső kétségbeesésében térdre borulva kérte Istent, hogy mentse meg őt. Ebben a pillanatban a mellette lévő fa törzse megnyílt, a lány pedig el tudott rejtőzni. A monda szerint a kápolnát annak a fának a helyére építették, amely megmentette a lányt. Érdekesség, hogy a kis kápolna tövében inni is lehet a szent forrásból. A bejárat mellett egy nagy edényben szent olaj található, melyből a kikészített műanyag üvegcsékben haza is lehet vinni. Úgy tartják, az olajnak védelmező hatása van, ha minden reggel egy keveset a homlokra vagy a kézfejre kenünk.

 

Agia Kori forrás 

Dion városa, a régészeti csoda

 

Litóchorótól 12 km-re, Paraliától és Nei Poritól kb. 30 km-re található Dion városa, mely Zeusz (“Dios”) szentélye után kapta nevét. Az ősi várost a 19. század elején fedezte fel egy brit archeológus, olyan ásatásokat indítva el, amelyek ma is aktívan folynak.

 

Dion
Dionnak ma Régészeti Múzeuma van, míg az ókorban a macedónok vallási központja volt, ahol hatalmas oltárt emeltek a főisten és lányai tiszteletére. I.e. az 5. században rendeztek itt olimpiai játékokhoz hasonló atlétikai versenyeket és színházi találkozókat is.

 

Dion  

Pydna-i romok, a múlt őrei

 

Paraliától mindössze 16 km-re, Nei Poritól kb. 60 km-re fekszik a dicső Pydna városa, melynek szirtjein bizánci emlékként feltárt falmaradványok őrzik a múltat. A város egykoron egyedüli kikötője volt Makedóniának, egészen Thesszaloniki megalakulásáig (i.e. 315). Ez a terület volt színhelye az utolsó római és makedón összeütközésnek, amelynek során Görögország i.e.168-ban véglegesen behódolt a rómaiaknak.

 

Pydna

 

Szent Efrem női kolostora

 

Paraliától 20 km-re, Kontariotissa falu mellett, az Olympos és a Pieria-hegységek lábánál, olajfák ölelésében található Pieria megye legszebb kolostora, az 1983-ban alapított, virágoskertekkel és szökőkutakkal díszített Szent Efrem női kolostor. A kolostorban négy kápolna található, melyek közül egyet kifejezetten a keresztelők megtartására hoztak létre, míg esküvőket egyáltalán nem tartanak itt. A főtemplomban megtekinthető Szent Efrem - akit az ókeresztény költészet legnagyobbikának tartanak - freskója, valamint egy szent ereklye, Efrem jobb keze. A kolostor kertjében egy ajándéküzlet is működik, ahol a nővérek által előállított termékeket (édességek, piták, lekvárok, olívaolaj, tészták) lehet megvásárolni. Gondoltad volna, hogy a kolostornak még mini állatkertje is van?  

  Szent Efrem kolostor

 

Axios Delta Nemzeti Park - Gémek és flamingók otthona

 

Görögország két legnagyobb folyója, az Aliakmonasz és az Axiosz, valamint a kis Ludiasz együttesen formált deltája ad helyet az ország egyik legfontosabb nemzeti parkjának, az Axios Deltának, kb. 50 km távolságra Paraliától, 90-re Nei Poritól. Tavasszal, amikor a végtelen rizsföldek megtelnek vízzel és magokkal, gémek és flamingók rajai, valamint számtalan madárfajta özönli el a tájat, akik e deltában vészelték át a telet. A változatos, színpompás populációk a Nea Agathupoliban található madárlesből - panorámás kilátással a zárt tengeröbölre - figyelhetők meg távcsővel. Ha szerencséd van, az Axiosz-folyó menti Alikesz Kitrusz erdőben még igazi vadlovakat is megpillanthatsz!

 

Axios-folyó deltája

 

Flamingók

 

Paralia Katerini és Nei Pori környékének csodálatos látnivalóival, történelmével és szájról-szájra terjedő legendáival könyveket lehetne megtölteni. Nem elég egy vagy akár kettő hét arra, hogy minden szegletét megismerd a térségnek, viszont már ennyi idő alatt is belekóstolhatsz a tradicionális fogásokon kívül a görög múltba - a jelenen keresztül: élvezd a modern örömöket, foglalj szállást egyszerűen Paráliában vagy Nei Poriban, strandolj, túrázz, majd engedd szabadjára a felfedező éned, és fogadd be a görög történelmi múltat és a mai Görögországot úgy, ahogyan téged ez a vendégszerető nép!

Olymposzi Riviéra blog - 7.nap: Olympos - az Istenek hegyén
Olymposzi Riviéra blog - 7.nap: Olympos - az Istenek hegyén
Olvass tovább
Loukoumades, a tengerparti árusok után szabadon
Loukoumades, a tengerparti árusok után szabadon
Olvass tovább
Olymposzi Riviéra blog - 6.nap: Kalózhajóval az Égei-tengeren
Olymposzi Riviéra blog - 6.nap: Kalózhajóval az Égei-tengeren
Olvass tovább
Olymposzi Riviéra blog - 5.nap: Edessa és Pozar - a szárazföld vizei
Olymposzi Riviéra blog - 5.nap: Edessa és Pozar - a szárazföld vizei
Olvass tovább
Olymposzi Riviéra blog - 4.nap: Paralia - az Istenek nyomában
Olymposzi Riviéra blog - 4.nap: Paralia - az Istenek nyomában
Olvass tovább
Olymposzi Riviéra blog - 3.nap: Skiathos - gyöngy az Égei-tengeren
Olymposzi Riviéra blog - 3.nap: Skiathos - gyöngy az Égei-tengeren
Olvass tovább
Olymposzi Riviéra blog - 2.nap: Nei Pori környéke - apró csodák
Olymposzi Riviéra blog - 2.nap: Nei Pori környéke - apró csodák
Olvass tovább
Olymposzi Riviéra blog - 1.nap: Nei Pori, a modern paradicsom
Olymposzi Riviéra blog - 1.nap: Nei Pori, a modern paradicsom
Olvass tovább