Olymposzi Riviéra blog - 5.nap: Edessa és Pozar - a szárazföld vizei

A legtöbb görögországi nyaraló elköveti azt a hibát, hogy kizárólag a tenger és a közvetlen partvidék látnivalóira koncentrál, így azonban számtalan csodát elszalaszt, melyeket a szárazföld szíve tartogat. Buszos kirándulásunk során Makedónia régió két különleges szegletébe látogattunk el.

 

Edessa
Edessa-t, a híres történelmi múlttal rendelkező települést ma már csak a “vizek városa”-ként emlegetik, de megérdemli, hogy tudjunk róla: valaha az ókori Makedónia legelső fővárosa volt. Nem csak történelmi szempontból, különleges fekvése és gazdag természeti környezete folytán is hamar a turisták kedvelt célpontjává vált - amihez maximálisan alkalmazkodott is.


Edessa

 

A buszból kimászva még nem értjük, mit kéne látni; hol van itt Görögország legmagasabb vízesése? Aztán megpillantjuk a várost átszelő, kőfalak közt hömpölygő folyót, mely nem sokkal lejjebb árnyas parkhoz érkezik. A lépcsőkkel, hidakkal tarkított kertben a víz kisebb-nagyobb vízesésekre szakad, a talaj pedig folyamatosan ereszkedik.

 

Edessa


Edessa
Néhány lépcsővel lejjebb aztán kitárul a táj: a város mintha egy fal tetejére épült volna, erről a magaslatról zúdul le az ország legmagasabb (70 méteres) vízesése, a Karanos (Nagy-vízesés). A jól kiépített sétányon beléphetünk a víztömeg fátyla mögé, vagy leereszkedhetünk egészen a tövébe is. A széljárástól függően számolnunk kell vele, hogy a folyó megtisztel bennünket egy kisebb-nagyobb zuhannyal, de a fülledt mediterrán környezetben ez nagyra értékelhető gesztus. (Azért van mit szárítani utána a fényképezőmön.)

 

Edessa


Edessa
Utunk második célpontja a kis erdei gyógyfürdő, Loutra Pozar. A feltörő, medencékben összegyűjtött meleg termálvíz éles ellentétet alkot a hegyről lefolyó, vízeséseket képező, jéghideg patakkal.


Edessa

 

Többek élnek is a váltott víz jótékony hatásaival, így hol a medencében, hol a patak habjai közt mártóznak meg; ránézésre vérfagyasztó, de bizonyítottan egészséges.

 

Edessa
Edessa

 

Edessa

 

A hely a medencéken kívül is felfedezésre érdemes; az erdőt sétautak szelik át, a fák árnyékában pedig kávézó, étterem várja a vízben elfáradt vendégeket. Az élvezeteket halmozandó, ugyanitt apró színpad ácsorog, feltehetően az esti party előkészületeként. Sajnos azt nincs módunk kivárni; ebédünk elköltését és a lassan elkortyolt jeges kávét követően lassan visszaszállingózunk buszunkhoz. Mielőtt útra kelnénk, még teszünk egy kört a parkolóban megtelepedett őstermelők asztalai közt, jóféle házi termékekkel egészítve ki a mai napon szerzett élményeinket.

 Edessa