Neos Marmaras-tól Sarti-ig - Görögország színe-java

Hogyan tartogathat Halkidikí háromujjas kézre hasonlító félszigete annyi csodát, amennyit két kézzel sem bírunk el? A középső, Sithónia nyúlványon található Neos Marmaras és Sarti legszebb, legérdekesebb látnivalóit körbejárva a rajongás érthetővé válik. És élhetővé, ha te is ellátogatsz ide a Grand Tours-szal!   

 

Halkidiki, a mitológiai kincsesbánya

Halkidikí háromujjas kézre hasonlító félszigete mármorító élményeket rejt magában: a “tenyér” részen, vagyis a középső északi részén található a Cholomontasz-hegy, míg az “ujjak” területe, a kinyúló három kisebb félsziget – nyugatról keletre – Kasszandra, Sithónía és a Halkidikí félsziget legmagasabb pontjának számító, 2033 m magas Athosz-hegy is gyönyörű tájakat és varázsos mitológiát tartogat a felfedezőknek. Úgy tartják, a komplett félsziget a görög istenek és a földanya, Gea óriásfiainak küzdelme eredményeként jött létre. Athosz az az óriás volt, aki egy egész heggyel támadta az isteneket. Amikor dobása célt tévesztett, akkor keletkezett a hegység nyúlványa. Itt található a rendhagyó Szent Hegy Autonóm Szerzetesi Állam is, amely egy világhírű klerikális köztársaság. A monda szerint az erre hajózó Szűz Mária olyan szépnek tartotta a vidéket, hogy imában kérte Jézust, hadd lehessen az övé. Mivel így szent helynek tartották a helyiek, 1046-tól nők nem is léphettek a földre. Akadtak azonban kalandvágyó természetűek, akik a későbbi korokban férfinak öltözve bejárták a szigetet, majd megírták történetüket. Az Európai Parlament 2003-ban kérte a tilalom feloldását a nemek közötti egyenlőségre hivatkozva. Érdekes, hogy ezen kívül az órák beosztása is rendhagyó, hiszen valamennyi itt létéző kolostor a Julianusz naptárt követi. Ez kb. 13 nap eltérést jelent.

A nyugati nyúlvány, Kasszandra története sem unalmas: a mitológia szerint egy elevenen eltemetett óriásról kapta a nevét, akinek mocorgása okozza az esetleges földrengéseket. A középső rész, Sithónia eredete sokkal békésebb. A nyúlvány a tenger istenének, Poszeidónnak a fiáról kapta a nevét. Ha a mitológiai vonatkozások miatt nem is, de a térség üde, fenyőerdőktől és olivaültetvényektől zöldellő, kicsattanó bujasága, homokos tengerpartjai, Égei-tengerbe nyúló romantikus öblei miatt olyan csalogató oázis, amelyet legalább egyszer látnod kell az életben! Ezúttal részletesebben az ezen a félszigeten található Neos Marmas-t és Sartit mutatjuk be egy virtuális kirándulás során.

 

Sithonia

 

Neos Marmaras - “Új márvány”, klasszikus görögség

Neos Marmaras (jelentése: új márvány), a Sithónia félsziget nyugati oldalán helyezkedik el, légvonalban kb. 25 km-re a keleti oldalon fekvő Sartitól. A tagolt, homokos tengerpartjáról híres üdülőtelepülést a közel 500 éves török elnyomást követően, a felszabadulás után a Törökországból visszaköltözött görögök és törökök népesítették be, magukkal hozva török földről az ottani városuk nevét (Marmaris). Mára Neos Marmaras - amely 1922-es megalapításával fiatal városnak számít - Halkidikí legnagyobb településévé nőtte ki magát.

 

A város és a környék bővelkedik emlékezetes programokban. Minden év május utolsó hétvégéjén megrendezik a Balkán Fesztivált, énekkel és táncbemutatókkal, amelyeken görög, szerb, bolgár, román, az idén még indonéz csoportok is szerepeltek. A három napos rendezvény gyönyörű tűzijátékkal zárul. Helyi izgalmakért nem kell a következő májusig várni, hiszen minden csütörtökön kirakodó vásár szórakoztatja a helyieket és az ide érkezőket. Beszerezhető friss hal, virágok, helyi borok, olajbogyó, különleges mézek, fűszerek, zöldségek, gyümölcsök, sőt még ruhaneműk, apró csecsebecsék is. A helyi különlegességek kedvelői pedig bátran megkóstolhatják az oúzó házi változatát, a tsipourot (“cipurót”, amely ánizsos szőlőpálinka).

 

Marmarasi piac

 

Ha szeretnéd felfedezni a környéket, és van jogosítványod, a helyi terepviszonyok miatt a robogózást ajánljuk - ahogyan Sartin is -, ugyanis Neos Marmaras környékén gyalogszerrel kirándulni a domborzat miatt komoly gyalogtúra, ráadásul a bitumenes utakról letérve fokozódik a mérgeskígyó veszély. Ha mégis gyalog indulnál útnak, nézd meg a város fölötti dombon található, 1959-ben épült Éliás próféta (Jézus előhírnöke volt a tűzszekérrel) tiszteletére felszentelt templomot. Nem csak itt gyönyörű a kilátás, hanem az adótoronynál is, ne hagyd ki azt sem! Ha nem volt elég a csodás panorámából, a Grand Tours szervezésében kisvonattal eljuthatsz a helyenként bájosan romos Parthenonasba, Neos Marmaras ófalujába, amely 420 méteres magasságban van.

 

Parthenonas

 

Ha csillapíthatatlan a kíváncsiságod, nevezz be egy kisvonatos beach túrára, mely során végigvonatozhatsz a városon, keresztül a Porto Carassi birtokon a Possidona Beach felé. És ha már itt tartunk… Alig pár kilométerre helyezkedik el Neos Marmarastól Porto Carras híres kikötője. A hatvanas években itt létesült Görögország legnagyobb, ötcsillagos szállodakomplexuma, mely 1200 hektáron terül el, több mint ezer szőlőtőkéje és 30 ezer pisztáciafája, megszámlálhatatlan olajfája és fenyője van. Gondoltad volna, hogy a szállodák tervezésére számos magyar építeszt is felkértek? A két szálloda (Sithonia és Melithon) 2003-ban az Európai Unió Csúcstalálkozójának színhelyéül szolgált. A szobaárak ma egy éjszakára 300-1200 Euro között mozognak.

 

Porto Carras

Ha kifáradtál a nagy kirándulásokban, bármikor ellátogathatsz a híres Paradisos strandra, amely ideális kisgyermekes családok számára, hiszen lassan mélyül, és mindössze 450 méterre van a Grand Tours által kínált apartmanoktól. A szintén kedvelt déli strandhoz kb. három km-t kell megtenni. A további fürdőzési lehetőségekről néhány bekezdéssel lejjebb részletesen írunk!

 

Sarti - Kilátás a tengerre még az ólakból is! 

Napjainkban Sarti (Szárti) a Sithónia-félsziget egyik legkedveltebb települése, ahol a kristálytiszta tenger kékjében szinte feloldódik a homokos tengerpart, a túloldalon pedig tekintélyesen magasodik az Athosz-hegy. A 2001-es népszámlálási adatok szerint több, mint 1100 lakossal rendelkezik, míg a főszezonban a turisták száma eléri a 20.000 főt. Tengerparti szakasza kb. 2,5 km, mindenhol aranyló homokkal borított.

 

A környék legkülönlegesebb látványossága maga a természet: hihetetlenül tiszta vizű partszakaszok jellemzik, miközben a változatos zöld övezetű öblöket csodás olíva ligetek váltják. Tudtad, hogy Észak-Görögországon belül a Halkidikí-félszigeten terem a legtöbb olajfa? A lakosok a turizmus mellet Sartiban is főként halászattal, olívatermeléssel, pásztorkodással foglalkoznak. Akik egyszer ellátogatnak ide, szinte mindig megjegyzik, hogy még az ólakból is olyan gyönyörű a kilátás a tengerre, mint szinte sehol máshol. Sóhaj és ámulat - ez az érintetlenségét máig őrző, mégis komfortos Sarti! Ugyanis számos szálloda, apartmanház és kemping biztosítja az ideérkezők kényelmét. A legszebb strandok mind megtalálhatók 10 km távolságban: Goa, Valti, Kriaritsi, Linaraki, Sykia, Szív-öböl, Narancspart, Armenistis és sorolhatnánk. (Részletekért görgess lejjebb!) A településen megannyi étterem, bár, taverna várja a strandolás közben megszomjazott, megéhezett fürdőzőket, hogy erőt gyűjtsenek egy könnyű délutáni kiránduláshoz. Ilyen lehet az 500 m-re található Xenophonos-kolostor, de más izgalmas fakultatív program is felmerülhet.

 

Sarti

Sarti

 

Fedezd fel a környéket! - Programok és látnivalók 

A Grand Tours szervezésében belekóstolhatsz mind Neos Marmaras, mind pedig Sarti valódi esszenciájába. Csak hogy néhány lehetőséget felvillantsunk, mielőtt lezárod a bőröndöt és útnak indulsz:

 

  • Sithónia túra - Utazd körbe busszal a teljes félszigetet, hogy megjegyezd minden szegletét! Megállni legalább olyan izgalmas lesz a válogatott desztinációkon, mint továbbhaladni!

  • Athosz, a keleti félsziget bejárása - Tudtad, hogy az Athosz hegyen csak a 21. évüket betöltött, keleti ortodox hitű férfiak élhetnek? És azt, hogy a hegy mintegy húsz ortodox kolostor otthona? Ezt a vidéket meg kell ismerned, Daphni kikötőjétől 8 kolostoron át. Azt említettük, hogy mindezt kalózhajóval teheted meg?

  • Thessaloniki városa - Fedezd fel Görögország egyik legnagyobb városát és legforgalmasabb kikötőjét! Az egész napos buszos kirándulás során megnézheted a múltban börtönként működő Fehér Tornyot, a Szent Demeter Bazilikát és az ókori városfalakat. Egy másik program során még a város külvárosában található Waterland Aquaparkba is ellátogathatsz, amely Észak-Görögország legnagyobb ilyen jellegű létesítménye!

  • Hajóra fel! - Ismerd meg a hangulatos szigetvilágot egy remek kalózhajón, fürdőzz a nyílt vízen és nézd meg Pefkohorit, az egykori Kapszohorát, azaz “Égetett falut”! Gondoltad volna, hogy nevét onnan kapta, hogy régen a domboldalon álló összes falusi ház leégett, a kis templom kivételével?

 

Csobbanj a kékségben! - Strandok a közelben 

Kékség van, kétség nincs: ezeket a strandokat nem lehet kihagyni! Ha erre jársz, mártózz meg a csodakék vízben!

 

Narancspart 

Kék lagúna élményre vágysz? Látogass el a Sartitól 10 km-re található, lyukacsos, fehér sziklákkal övezett Narancspartra (más néven Portokali Beach vagy Kavourotripes)! A partszakasz olyan, akár a Karib-tengeren: a homok fehér, a víz színe türkizben játszik. Tökéletes búvárkodáshoz, hiszen minden képzeletet felülmúló, szó szerint sokszínű az élővilága. A part további érdekessége, hogy egy helyi szobrász a parti sziklákból faragott különleges szobrokat. És hogy miért Narancspart? Nem tudni, csak annyit, hogy nem lóg ki a környező partok közül, amelyeket szintén gyümölcsnevekkel illettek (Kókusz Part, Banán Part, Körte Part).

 

Narancspart

 

Vourvourou 

Vourvourou Agios Nikolaosztól déli irányban 10 km-re, Sartitól 30 km-re található. A görögök csak titkos paradicsomként emlegetik, mert itt a tengervíz olyan, mintha tó volna: tükörsima és mozdulatlan – emellett sekély, ami miatt kisgyerekes családoknak különösen ideális. A környék egyes strandjai megkapták a Kék Zászló kitüntetést, ami azt jelenti, hogy a strandok itt kiemelkedően tiszták. A legkisebb öbölrészeket is természetvédelmi területté nyilvánították; ilyen többek között: Livari, Vourvourou, Xifara, Fava, Karidi, Bara. Vourvourou egyes strandjai is megkapták a kék zászlót tisztaságukért. Ha szeretsz kagylót keresgélni a parton, itt biztosan szerencsével jársz!

 

Sithonia

 

Sykia Beach 

A Sartitól 10 km-re található Sykia falu (vagy Logos) a nevét egy nagy fügefáról kapta, amely a helység főtéren található. A Kék Zászló kitüntetést kapott tengerpartja kb. 3 km-re van a falutól. Apró kavicsos parttal rendelkezik, amelynek öble 1 km hosszú és 30 m széles. A közelben, kevesebb mint 10 km-re van Kalamitsi homokos strandja is.

 

Sykia Beach

Kalamitsi 

Kalamitsi egy festői település Sithonia dél-keleti oldalán, Sykiától 8 km-re. Sarti 20, Neos Marmaras pedig 40 km-re elérhető. Kalamitsi több stranddal is rendelkezik, amelyek közül a legtöbbnek homokos partja van. Tudtad, hogy itt található a Kalamitsi Dolphin Búvárközpont, amely világszerte elismert búvárközpont?

 

Kalamitsi

 

Toroni

Neos Marmaras-tól és Sartitól is 20 km-re található Toroni partszakasz a nevét Poszeidón fiának feleségéről, Protearól kapta. A csendes üdülőhely 2,5 km hosszú, íves, homokos és lassan mélyülő parttal rendelkezik. Tudtad, hogy egyike a leglátogatottabb helyeknek, annak ellenére, hogy kivételes módon a búvárkodás nem megengedett?

 

Hol aludj? - Ötletek a szálláshelyekhez 

A Grand Tours szervezésében nem lesz gondod a szállásra - sem Neos Marmaras-ban, sem Sartiban. Az elszállásolás klímával ellátott stúdióapartmanokban vagy mezonettákban (belső galériás stúdiók) történik. A szálláshelyek közel vannak a strandhoz és/vagy a központhoz. A komfortos apartmanok elérhetők párok, családok, baráti társaságok részére is. Nézd meg a drónfelvételeket a helyszínekről, és kezdj el gondolatban csomagolni, mert ez a nyár még nagy felfedezéseket tartogathat a számodra! Talán éppen Neos Marmaras-ban vagy Sartiban? Szakadj ki a rutinból és vesd bele magad egy hosszú görög álomba!