Neos Marmaras - a Halkidiki-félsziget ízei

Neos Marmaras, a félsziget középső “lábának” legnagyobb települése nem csak hosszú, homokos partjaival, zöldellő hegyeivel, sokszínű látnivalóival és számtalan programlehetőségével lopta be magát a szívünkbe: remek konyhájával tovább fokozta a nyaralás élményét.

 

Gyros 

 

Első esténken azonnal hatalmába kerített a görög hangulat: együnk egy jó gyrost! Bár Görögországra egyáltalán nem jellemző a rossz gyros, árnyalatnyi különbségek azért mindig akadnak. A tál összetétele rendszerint közel azonos: kellemesen fűszeres, ropogósra pirított csirke- vagy sertéshús, vastag tésztájú, puha pita, sült krumpli, friss zöldségek szeletelve, és az örök kedvenc, a tzatziki. A fenti képen látható, bűvös kompozíció a Port Gyros étteremben örvendeztetett meg bennünket.

 

Szintén egy népszerű görög jellegzetességhez volt szerencsénk a Pegazus étteremben megszervezett csapatépítő esten. A halas és húsos tál közül az utóbbira esett a választásom, ám mielőtt a főételt felszolgálták volna, fűszeres pirítós, tzatziki, rántott kistököcske s és görögsaláta került az asztalra; mint idegenvezetőnktől megtudtuk, a tzatziki és cukkini ez esetben a prirítósra dukál. A hozzá szemezgetett friss zöldségekkel együtt az összeállítás oly’ mennyeinek bizonyult, hogy csak a hátralévő főétel gondolata tántorított el a repetától.

 

Taverna Pegazus

 

A húsos tál főszereplője a nagy klasszikus: suvlaki. Pálcikára tűzött, fűszeres hús, melyet még véletlenül sem szabad késsel-villával feszegetni: a pálcát megragadva, úri neveltetésünket félretéve, matróz módjára illendő lerágcsálni a húsdarabokat. A suvlakit bifteki, roston sült húspogácsa és natúr csirkemell egészítette ki, illetve fél liter bor - fejenként, természetesen. A halas tálat rendelőknek tintahalhoz, gavros-hoz (apró tengeri hal) és tőkehalhoz, azaz bakaliaros-hoz volt szerencséjük, melyet hasonló lelkesedéssel fogyasztottak.

 

Suvlaki

  

A félsziget egyébként virágzó mezőgazdasággal dicsekedhet: olajfák sokasága, fenyvesek, szőlők, pisztácia hozzák a hasznot a gazdák számára. A Marmaras felett magasodó Ithamos hegy (930m) derekára telepített olajfa ültetvények permetezés nélkül hozzák termésüket, ezért ha bio olívaolajhoz szeretnénk hozzájutni, mindenképp érdemes felkeresnünk a helyi olajütőt. Kiemelkedő jelentőségű a Marmaras szomszédságában fekvő Porto Carras nagybirtok, melynek egykori alapítója, Janis Caras a vidékben rejlő minden lehetőséget kiaknázott. A szőlőültetvények mellé borüzemet, az olajbogyók feldolgozásához olajütőt létesített. A birtokon két hatalmas, tengerparti szálloda is található, melyek igen borsos áron, luxuskörülmények közt várják (korábban nyugatról, napjainkban inkább keletről érkező) vendégeiket.

 

Olívabogyó

 

Egy nagyon érdekes, házilag elkészíthető, tradicionális görög kenceficét is szerencsénk volt megismerni idegenvezetőnk révén. A spatholado-t - egy helybéli idős ember elmondása alapján - már az ókori spártaiak is használták mindenféle külső bőrbajra, sebek, zúzódások, kiütések gyógyítására. Receptje igen egyszerű: a spathole-t, azaz orbáncfüvet tiszta olívaolajba áztatjuk, az üveget negyven napon keresztül napoztatjuk, majd a folyadékot tiszta ruhán átszűrjük. Így kapjuk a gyönyörű, rubinpiros olajat, mely az orbáncfű esszenciális erejével nem csak az ókorban, napjainkban is a házi gyógyítás elengedhetetlen része lehet.

 Spatholado

Főzzünk görögül!

Stifado - gyöngyhagymás marhapörkölt

 

Hozzávalók:

  • 1 kg marhacomb

  • 1 nagy fej vöröshagyma

  • ½ kg gyöngyhagyma

  • 1 db friss, érett paradicsom

  • só, bors, egész fahéj

  • olívaolaj

Elkészítése:

  1. Az apróra vágott hagymát az olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megmosott, féltenyérnyi darabokra vágott húst.

  2. Fedő alatt, lassú tűzőn 1-2 órán át pároljuk. Ha közben elfőne a leve, kis vörösborral pótoljuk.

  3. Ezután hozzáadjuk a (héja nélkül) lereszelt paradicsomot, a megtisztított gyöngyhagymát és a fűszereket.

  4. Az utolsó félórában hozzáadjuk a fahéjdarabkát is. A húst egészen puhára pároljuk.

  5. Kenyérrel vagy sült krumplival tálaljuk.

Ha igazi görög desszertre vágyunk, nem is kell sokat fáradnunk vele! Szerezzünk be sűrű házi joghurtot, szaggassuk ki kanállal, mint a fagylaltot, majd csorgassunk a tetejére sűrű mézet, és szórjuk meg darált dióval. Friss gyümölcsökkel igazi afrodiziákum! καλή όρεξη!