Még több bakancsos tipp Parga-hoz

Átböngészted GPS rovatunkat, figyelemmel követted blogunkat, de még mindig hiányosnak érzed Parga környékével kapcsolatos ismereteidet? Összeszedtük, közel s távol mit érdemes még felfedezni - akár a történelmi múltról mesélő épített értékek, akár a természeti szépségek vonzanak inkább. Tarts velünk!

 

Epirusz fővárosa: Ioannina

A mozgalmas történelemre visszatekintő várost nemcsak antik hangulata teszi megnyerővé; különleges elhelyezkedésével, természeti értékeivel is kivívta a turisták érdeklődését. A városképet meghatározó Pamvotida-tó egyrészt szemet gyönyörködtető látvány, másrészt számos programlehetőséget is tartogat az idelátogatónak. Mindenképp érdemes egy hajóútra befizetni, és felkeresni Nisi aprócska szigetét; a csodálatos freskókkal díszített bizánci kolostorok látogatásán túl történelmi ismereteinket is gyarapíthatjuk az Ali pasa emlékére létrehozott múzeumban, ahol a hírhedt kényúr uralkodásának minden részletét megismerhetjük, egészen a halálát okozó merényletig. A szigeten tett látogatásunkat érdemes megkoronázni egy, a helyi tavernák specialitásának számító grillezett pisztránggal vagy angolnával.

  

Ioannina

 

A történelmi belváros megannyi kisebb-nagyobb látnivalója Ioannina egykori történelmi és kulturális sokszínűségéről árulkodik: az épített értékek mind az évszázados zsidó, muzulmán és keresztény együttélés nyomait őrzik. A város legmonumentálisabb építménye kétségkívül Ali pasa “sasfészke”, amit már blogunkban is körüljártunk; a rettenthetetlen uralkodó teljhatalmát jól leírja a környéken közszájon forgó mondás, mely a nálunk használatos “Marci Hevesen” fordulatnak felel meg: él, mint a pasa Janinában.

Bár a város felfedezése legalább egy teljes napot igénybe vesz, mindenképp érdemes rászánni. Ha közben ránk sötétedik, ne veszítsük kedvünket: irány egy tóparti taverna!

 

Preveza: táj és történelem találkozása

Parga-tól mintegy 60 km-re, az Ambrakiai-öböl bejáratánál őrködő kis falu és a szoros túloldalán fekvő Aktio városa történelmi helyszín:  Augustus  római császár itt aratott döntő győzelmet Marcus Antonius és Kleopátra seregei felett Kr. e. 31-ben. A győzelem emlékére város is épült (Nikopolisz), melynek romjait Prevezától 5 km-re északra találjuk. A település maga is csodálatra méltó: a különleges táj, a tenger és hegyek találkozása, az autentikus hangulatú utcácskák és tavernák mind kikapcsolódásra csábítanak, ám ha messzebbre merészkednénk, rögtön két úticélt is ajánlunk.

Zalongo hegye Preveza-tól 25 km távolságra csúcsosodik. Az 590 méter magasan fekvő Agios Dimitrios kolostort kocsival tudjuk megközelíteni, majd további 414 lépcsőfokot kell leküzdenünk, hogy a csúcsra jussunk. A hely tragikus emlékű nevezetessége a hat absztrakt nőalakot ábrázoló, gigantikus szobor, mely az 1803-ban tömeges öngyilkosságot elkövetett 63 nőnek és gyermekeknek állít emléket. Az áldozatok Ali pasa emberei elől menekülve jutottak a hegytetőre, ahol elfogatás helyett a halált választották: a sziklán körtáncba kezdve, a szédítő mélységbe perdülve vetettek véget életüknek.

 

Zalongo

 

Csupán fél órát kell utaznunk Preveza-tól észak-nyugat felé, hogy a környék egyik leglátványosabb, arany homokkal borított strandjára, a Vrachos Beach-re jussunk. A klasszikus szépségű partszakasz nem szűkölködik infrastruktúrában: számtalan étterem, apartman, és bérelhető napozóhelyek sokasága szolgálja az itt időzők kényelmét. Ideális helyszín egy nagycsaládos kikapcsolódáshoz!

  

Vrachos Beach

 

A hegyek ölén: Metsovo

Kevesen ismerik Görögország hűvös, zord arcát - nem véletlen, hiszen csak a szárazföld szíve felé, a tengerszint felé emelkedve tapasztalhatjuk meg ezt a sokszínűséget. Metsovo városa a Pindos-hegység ölén fekszik; annak meredek hegyoldalaira épült házaival üdítő élményeket tartogat egy forró nyári napon is. Lássuk, mit érdemes listára tűzni!

  

Metsovo

 

Metsovo utcáinak jellegzetes hangulatát a hagyományos, kőből épült házak teremtik meg, melyek közt gyakran láthatunk kétszintes, fa erkéllyel és nyílászárókkal ellátott, öreg kúriákat is. Gazdagon faragott fa építészeti elemeket csodálhatunk meg a település központján álló, XV. századi Agia Paraskevi templom szerkezetében is, de nem csak ezért érdemes arra sétálnunk: kicsivel arrébb a helyi néprajzi múzeumnak otthont adó Tositsa kastélyt is megtaláljuk. Metsovo városa kedvez a művészeteknek: a Averoff Museum of Neohellenic Art tárlatain neves görög alkotók szobrait és festményeit ismerhetjük meg. Ha pedig mozgalmasabb élményre vágyunk, üdítő élményt nyújt az Averofeios arborétum, ahol az - egyedül a Pindos-hegységben fellelhető - endemikus fafajok példányai közt tehetünk könnyű sétát.

  

Metsovo

 

Ha kellőképp kifáradtunk és megéheztünk, a belváros tavernái közt egész biztosan megtaláljuk a hangulatunkhoz leginkább illőt. Ízleljük meg a helyi különlegességeket: a zsírpapíron felszolgált kontosouvlit, vagy a különböző töltelékekkel elkészített pitéket. Bevásárolhatunk itt friss tejtermékekből, többek közt az ízletes, helyben készült ‘metsovone’ és ‘metsovela’ sajtokból is. Ha pedig egy jó bort innánk, keressük fel az Averoff pincészetet, ahol a messze földön híres görög nedű, a Katogi is kapható.

 

Metsovo 

Ne feledkezzünk el a várost körülölelő hegyekről sem: bakancsot húzva csodálatos túraútvonalakat fedezhetünk fel, melyek bejárása - edzettségi szintünktől függően - akár egész napos programot is jelenthet. Érdeklődjünk, és szerezzünk be turistatérképet a helyi üzletekből, utazási irodákból.

 

Valia Calda, az érintetlen paradicsom

Valia Calda a Pindos-hegység része, egyben talán legfontosabb természetvédelmi területe. A Grevena és Ioannina prefektúrák határán található, 68.990 hektáros nemzeti park egyike Görögország legérintetlenebb tájainak: számtalan ritka állat- és növényfajnak ad otthont, melyeket 1966 óta véd a törvény.

  

Valia Calda

 

A Valia Calda elnevezés a helyi nyelvjárásban “meleg völgy”-et takar, habár emögött lehet némi irónia, a terület ugyanis egész évben hűvös és nedves. Nyáron ez a tulajdonsága kifejezetten előnyös - gondoljunk csak a hűs patakokra és a völgyben megbúvó tavakra. A nemzeti park túraútvonalai a Pindosz-hegység mélyén megbúvó falvakból indulnak, ám minden túra alapos hely- és terepismereti felkészültséget kíván. Ha nem érzünk magunkban kellő tapasztalatot az önálló tervezéshez, csatlakozzunk szervezett, csoportos túrákhoz, melyek gyakran indulnak a hegység legnépszerűbb tájai felé.

 Valia Calda

Parga blog - 6.nap: Ioannina és Vikosz-kanyon
Parga blog - 6.nap: Ioannina és Vikosz-kanyon
Olvass tovább
Parga blog - 5.nap: Acheron, a fájdalom folyója
Parga blog - 5.nap: Acheron, a fájdalom folyója
Olvass tovább
Parga blog - 4.nap: Sivota
Parga blog - 4.nap: Sivota
Olvass tovább
Citromba harapni Görögországban...
Citromba harapni Görögországban...
Olvass tovább
Parga blog - 3.nap: Piso Krioneri és St. Eleni hegye
Parga blog - 3.nap: Piso Krioneri és St. Eleni hegye
Olvass tovább
Parga blog - 2.nap: Sarakiniko
Parga blog - 2.nap: Sarakiniko
Olvass tovább
Parga blog - 1.nap
Parga blog - 1.nap
Olvass tovább
Parga - Mítoszok és legendák partjain
Parga - Mítoszok és legendák partjain
Olvass tovább