Kusadasi - Török fűszere a Földnek!

Képzelj el egy olyan várost, amelynek fűszeres levegője, színes bazársorai, hívogatóan nyüzsgő promenádjai és élettel teli strandjai olyanok, akár a mesékben. Ezeregy éjszaka helyett tölts legalább hét csodás napot a török Kusadasiban, hogy ez az időszak felejthetetlen legyen!

 

Kusadasi

 

Az Égei-tenger partján fekvő, mesébe illő Kusadasi a Török Riviéra egyik legnépszerűbb üdülővárosa. Az egykoron apró halászfalu a ‘80-as években dinamikus fejlődésnek indult, olyannyira, hogy mára több mint 100.000 állandó lakosú, pezsgő várossá vált; nyári lakóinak száma elérheti akár a félmilliót is! A nyüzsgést, szórakozási lehetőségeket kedvelő turisták mellett megszólítja az ősi kultúra után vágyódókat is, hiszen régi településeinek, vallási szentélyeinek különleges atmoszférája, régészeti jelentősége miatt a múlt szüntelenül ott vibrál a forró nyári porban és napsütésben.

 

 

Az ébren alvó város

 

Kusadasi (ejtsd: Kusadaszi) rendkívüli nyüzsgése, soha nem szűnő lüktetése magával ragadja az érkezőket, akik a belváros gyönyörűen kiépített, pálmafás tengerparti sétányain, kávézóiban, hagyományos és nemzetközi fogásokat egyaránt kínáló éttermeiben és a bazársorok fűszeres illatú útvesztőjében szinte varázslat hatása alá kerülnek.

 

A város központja a kikötő, ahol naponta cserélődnek a gigantikus óceánjáró hajók, de sétatávolságban elérhető minden izgalmas környékbeli látványosság. Érdemes felfedezni a helyiek által lakott városrész szűk kis utcáit, amelyeknek kövein a hétköznapi kusadasi lakók életének pillanatai zajlanak; különleges élmény kívülről és belülről is megtekinteni a régi mecseteket, megismerni az város eredeti báját és élvezni a hegytető kilátójának lenyűgöző panorámáját, amelynek festői kompozíciójában harmonikusan megfér az óváros és a modern újváros is.



Kusadasi

 

Ne csak pásztázd a város elbűvölő részeit, hanem olvadj be a helyiek közé, akik nem fukarkodnak sem a mosolyokkal, sem a segítőkészséggel. A törökök sajátságosan barátkozó vendégszeretete messze földön ismert, ahogyan tanulságos, bölcs anekdotáik is. Olvastál már ilyet? A 13. századi híres Naszreddin hodzsa (tanító) számos története közül például a következő az egyik:

 

Amikor a szomszéd gyerekek meglátták, hogy Hodzsa a szamarán a szőlőhegyről közeledik, a szamár hátán két szőlővel teli kosárral, azonnal körbevették és kóstolót kértek tőle. Hodzsa kiemelt egy fürt szőlőt, lecsipkedte róla a szemeket és minden gyereknek adott egy szőlőszemet. „Olyan sok szőlőd van, de alig adsz belőle” – méltatlankodtak a gyerekek. „Semmi különbség ha egy teli kosár szőlőd van, vagy csak egy szemed, mert az íze ugyanaz.” – válaszolta Hodzsa.

 

A turistákat vendégül látó törökök nem csak az ilyen rafinált, ám kedves kis történeteket szövik bele a mindennapokba, hanem őszintén hódolnak a hagyományoknak is.

Minden év november 10-én, Mustafa Kemal Atatürk (a török függetlenségi háború hőse, a Török Köztársaság megalapítója és első elnöke, a “törökök atyja”) halálának percre pontos évfordulóján, reggel 9 óra 5 perckor megáll az élet egész Törökországban. Szó szerint megáll. Leáll a forgalom, az emberek kiszállnak az autókból, járművekből és lehajtott fővel némán tisztelegnek emléke előtt. Mindeközben percekig szólnak a légvédelmi szirénák, a dudák és a kürtök… Emlékének megsértését a törvény a mai napig bünteti!

 

Vedd nyakadba a “Madárszigetet”!

 

Kusadasi kiemelt jelképe a különleges Galamb-sziget, amelyről a nevét (Kusadasi, azaz “madársziget”) is kapta. A szigetet a szárazfölddel összekötő gáton besétálva egy 14. században épült várat mászhatsz meg, amelynek megtekintheted múzeumát, és amelyről lélegzetelállító kilátás nyílik a városra, a forgalmas kikötőre és a végtelennek tűnő, kristálytiszta tengerre.

 

  Kusadasi

Ha te is hallod a müezzin hívószavát, nézd meg közelebbről például a Kaleici Cami mecsetet az óvárosban, amelynek gyönyörű, gyöngyházberakással díszített ajtaja van. Ne feledd a diszkrét, vállakat is takaró öltözetet!

 

Fogékony vagy a helyi gasztrokülönlegességekre? Ne maradj le a pénteki piacról! Akkor sem kell aggódnod, ha nem vagy igazán korán kelő típus, hiszen itt gyakran előfordul, hogy az árusok 9-kor kezdik kipakolni a portékájukat. Friss sajtokat, olivabogyókat, zöldségeket és gyümölcsöket kóstolhatsz és vásárolhatsz, valamint olyan különlegességeket is mint a szőlőlevél és az apró, zöld okra paprika, melyet általában savanyítanak, párolnak vagy sütnek.

 

Ne hagyd ki a világhírű török fürdő, a hamam élményét se! Kaleiciben, az óvárosban, de akár onnan 6 km-re, Bayraklidede-ben is kipróbálhatod. A felsorolt látványosságok java része sétatávolságon belül van, de ha mégis olyan nevezetességet néznél meg, amelyhez már tömegközlekedésre van szükséged, akkor vedd igénybe az ún. “dolmus”-okat, a tíz percenként közlekedő, fehér mikrobuszokat, amelyek a szállodák és városok között közlekednek egészen kora reggeltől késő estig. Gondoltad volna, hogy olyanok, akár a taxik? Ha fel szeretnél szállni, leintheted őket.

 

Minden út Kusadasiba vezet

 

Kusadasi előnye, hogy közel van minden olyan látványossághoz, amelyet utad során nem érdemes kihagyni. Most sorra vesszük azokat, amelyek a legizgalmasabbak, ráadásul elérhetők a Grand Tours fakultatív program kínálatában.

 

Ephesus - (Nem csak) az ókori világ csodája

 

Ephesus - amely az ókorban Róma után a második legnagyobb város volt - Kusadasitól mindössze fél óra alatt elérhető. Romjai között kalandozva felfedezheted az Arcadiana utat a hatalmas színházzal, a gimnáziumot, a város agoráját, a felső tízezer házainak maradványait, valamint néhány fürdőt. Ezek mellett a Celsus könyvtárat és az Artemisz templomot, amely egyike volt az ókori világ hét csodájának. A keresztények és vallási céllal érkezők számára is fontos hely Ephesus, hiszen itt élt Szűz Mária, valamint itt írt Pál és János apostol is.

 Ephesus

 

Sirince - A török portékák legjobbjai

 

Ephesus-hoz közel, Kusadasitól mindössze 30 km-re található Sirince falu, melynek helyes kis utcáin helybéli asszonyok kínálják kézzel készített portékáikat. Hímzett terítők, olívaolajak, természetes alapanyagokból készült szappanok, dzsemek, mézek széles választékát találhatod itt, de vásárolhatsz a híres helyi gyümölcsborokból (alma, vilmoskörte, málna, áfonya, szeder, sárgadinnye, eper), sőt a helyi borászatokon még kóstolhatsz is.

 

Sirince

 

 

 Szűz Mária háza

 

Szűz Mária feltételezett háza egy majdnem teljesen újjáépített kápolna, nem messze Ephesus romjaitól. A hagyomány szerint Szűz Mária Krisztus halála után i.sz. 37-től i.sz. 48-ig élt ebben a házban. A ház a római katolikusok, az ortodox keresztények és a muzulmánok számára is fontos zarándokhely. A házat a 20. században három pápa - XXIII. János, VI. Pál és II. János Pál - is meglátogatta. Tudtad, hogy a ház mellett található a Szűz Kútja, melynek a legenda szerint csodatévő hatású a vize?

 

Szűz Mária háza 

Pamukkale és Hierapolisz - A világörökség része

 

A “pamukkale” szó szerinti fordításban „gyapotvárat” jelent. A természeti képződmény a világ egyik ritka csodája, és az UNESCO világörökség része, mely mindössze 2 órára található Kusadasitól. A hófehér mészkőmedencéket a földfelszín alól feltörő, kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag, körülbelül 35 °C forrásvíz hozta létre, amikor lezúdult a domboldalon. A helyet már az ókorban is látogatták mint gyógyfürdőt, ez azóta sem változott: ma a modern gyógyturizmus egyik célpontja. Tudtad, hogy Pamukkale Eger testvérvárosa?

 

Pamukkale

 

Ez a térség kiemelten gazdag gyógyvizekben. Nem csak Pamukkale, hanem a közeli Hierapolisz is legendás. Egy történet szerint II. Euménosz pergamoni király lánya váratlanul megbetegedett, és a tudós doktorok nem találták baját. A kétségbeesett király jutalmat ígért annak, aki meggyógyítja a királylányt. Így történt, hogy felbukkant egy idős orvos, aki azt javasolta a királynak, vitesse leányát a közeli hegyre, ahol gyógyító erejű forrás fakad; a leány vegyen fürdőt és igyon a vízből, és meg fog gyógyulni. Miután a király lánya valóban meggyógyult, II. Euménosz fürdővárost építtetett a helyre Hierapolisz, azaz “Szent Város” néven. Még a Római Birodalom uralkodói is megfordultak itt!

 

 

Izmír - Az Égei-tenger gyöngye

 

A Grand Tours szervezésében izgalmas városnézésen vehetsz részt az "Égei-tenger gyöngye"-ként is emlegetett gazdasági és multikulturális központban, Izmírben (másnéven Szmirnában), amely Isztambul után a második legnagyobb kikötővel bír, valamint a harmadik legnépesebb török város.

 

 

Izmir

 

Strandra fel!

 

Ugyan a város központjában fürdésre alkalmas strandok helyett pálmafákkal övezett tengerparti sétányok vannak, de a belvárosból bármely irányba elindulva különböző fürdőzésre alkalmas tengerpartokat találsz majd. Egyes strandok akár több kilométerre is lehetnek a központtól, de a közlekedés a már említett, minden nap éjfélig közlekedő, 1-2 Euróba kerülő, leinthető dolmuszok miatt nem jelenthet gondot.

 

A strandok közül kiemeljük a híres Long Beach-et, ahol a Grand Tours apartman és szállodák is találhatók. Ez a strand a város központjától 6 km-re húzódik és egy közel 30 km hosszú partszakasz kezdete.

 

A központtól 2 km-re fekvő Ladies Beach-en szállodai elhelyezést tudunk kínálni számodra, valamint kifogástalan pihenést és kellemes fürdőzési élményeket.

 

 

Számos remek lehetőség várhat még rád, ha a változatosság híve vagy. Kipróbálhatod az egyik legizgalmasabbnak tartott Paradise Beach-et, a nyugalmas, de szép Deregazy strandot, a helyiek kedvencét, vagy akár a búvárkodók strandját a Tusan Beach-et. A tengerpart homokos, a napozóágyak kényelmesek, a vízi sportok pedig karnyújtásnyira vannak a parttól. Mi kell még? Te és a fényképezőgéped!

 

Ne habozz sokáig, mert a késő őszi napsugarak már nem csókolnak rád olyan csodálatos színt, mint a szeptemberiek! Foglalj időpontot 2018 nyarára, és készülj fel Kusadasi rendhagyó élményeire! Kezdhetnéd ennél jobban az őszt?