Korfu – Sidari: Meglátni és megszeretni

Korfu nem csak egy a Jón-tengeren található görög szigetek közül. A legészakibb fekvésű, második legnagyobb alapterületű sziget több évezredes múltat őriz magában, amely ott izzik a legforróbb nyári hónapok levegőjében, a még akkor is lenyűgözően zöld sziget minden kövében.

 

Korfu az egyik legkedveltebb európai turista desztináció. Az álomszerűen kék és tiszta tengervíz, a homokos strandok és a tavernák különleges hangulata gondoskodik arról, hogy az első utazás ne az utolsó legyen; ha más nem, a barátságos helyiekkel áttáncolt éjszakák, a mulatás közben felfrissítő tzitzibira (alkoholmentes gyömbérsör) és különleges gasztronómiai fogások felejthetetlen élményt nyújtanak, akárcsak az olyan fakultatív programok, mint a korfui csúszdapark, a kalózhajós hajókirándulás, a komplex Korfu-szigettúra, vagy az albániai kirándulás az egykoron Görögországhoz tartozó területre.

 

Korfu város - Liston tér

A sziget egyébként számos más látnivalóban bővelkedik, még úgy is, hogy 61 km-es hosszúságával, 4 és 30 km közötti szélességével akár egy hét alatt is könnyedén bejárható. Ha a sütkérezés helyett a kirándulások mellé tesszük le a voksunkat, választhatunk a helyi tömegközlekedés, vagy autóbérlés lehetősége közül. Ne aggódjunk, Korfu jól kiépített úthálózattal rendelkezik! Ha szeretnénk még közelebbről belekóstolni a fűszeres levegőbe, a bicikli, robogó és quad kölcsönzők kínálatát is igénybe vehetjük.

 

Ha már tavasszal a tengerre vágynánk, nem érdemes kihagyni a Korfu szigetén megtekinthető, különösen látványos görög húsvéti felvonulást és programsorozatot a Grand Tours kínálatában, mivel a helyiek számára a húsvét az egyik legfontosabb, négy napig tartó vallási ünnepe. Nagycsütörtökkel kezdődik, amikor is a hívők virágot hintenek Jézus keresztre feszített képmására és szimbolikus halotti ágyára, melyeket pénteken a szentmise után, a húsvéti körmenet során körbehordoznak. A nap fénypontja, mikor sötétedés után, a tömeg közepén elégetik a Júdást jelképező figurát. Húsvét szombatján, a feltámadás napján az ünnepség csúcsát az éjféli mise jelenti - nem túlzás azt állítani, hogy még a legidősebbek is összegyűjtik minden erejüket, hogy részt vehessen rajta. A jelenlévők kezében szinte kivétel nélkül ott van már az ún. lambada, mely egy közel fél méteres gyertya, az örök világosság jelképe. A mise alatt gyönyörű látványt nyújt, ahogyan lágy fénnyel ég a hívők kezében. Éjfélkor megkondulnak a harangok, petárdák robbannak és tűzijátékot lőnek az égbe “Christus Anesti” (Krisztus feltámadott!) éljenzéssel, csókokkal köszöntve egymást. A szertartást követően otthonukban folytatják a vigadást, ételekkel és italokkal ünnepelve a jeles napot. A mulatság másnap sem ér véget, hiszen hagyomány a vasárnapi báránysütés, amely szintén nagyon jó hangulatban telik. Ilyenkor hódolnak a festett piros tojás hagyományának is, amikor a családtagok a tojásokat összeütik; úgy tartja a hiedelem, hogy akié nem törik el, egész évben egészséges lesz. Hogy mennyire nagy hangsúlyt fektetnek a görögök a tradíciókra, mennyire fontos ünnepnek tartják  a húsvétot, az alábbi videóból kiderül:

 

 

A sok izgalmas úticél közül a Korfu szigetén található Sidari remek választás, ha szeretnénk megtapasztalni a sziget észak-nyugati részén, a fővárostól 29 km-re fekvő üdülőfalu hangulatát.Itt található a Canal d’Amour, a szerelemcsatorna is, amely egy vízzel telt, természetes barlangfolyosó. A néphit szerint kővé vált szerelmesek fordulnak egymás felé; úgy tartják, akik átúsznak alatta, hamarosan megtalálják életük párját, vagy örök szerelmet élveznek társukkal… és persze a csodálatos, homokos tengerpartokat, hiszen Sidari méltán híres strandjairól.

 

Strandok Sidarin

 

A tengerpart Sidarinál hosszan elnyúló, finomhomokos és lassan mélyülő, bár akadnak olyan részei is, ahol hirtelen mélyülést követ olyan homokpad, amelyen ismét szinte csak bokáig ér a víz. A falu kis méretű hajókikötője az elhelyezkedéséből adódóan szinte megfelezi a partot: így a kikötőtől jobbra helyezkedik el a kis strand, balra pedig a nagy strand, amelynek a folytatása a már említett, híres Canal d’Amour.

 

A kis strand keskenyebb, sötétebb színű homokos partrésszel rendelkezik, és sekély, lassan mélyülő, akárcsak a nagy strand; így mindkét partszakasz ideális lehet kisgyermekes családok számára. A nagy strand még szélesebb, és fehér homokos partrész jellemzi. A környező gyönyörű sziklaalakzatokon nem csak napozni, hanem ugrálni is lehet a tengerbe.

 

A Canal d’Amour környékén a szél és tenger barázdálta sziklaszirtek homokos öblöket, fjordokat szegélyeznek, amelyek alatt barlangok húzódnak meg. Míg a tenger színe a part mentén aranysárga, addig  a mélyebb részeknél smaragdzöldre és mélykékre vált a könnyűbúvárkodás szerelmeseinek legnagyobb örömére.

 

Ha Sidarin töltjük vakációnkat, ne hagyjuk ki úticéljaink közül az Apotripi strandot sem, hiszen ugyan kevésbé ismert, mint az említettek, de valódi gyöngyszem: nem csak kristálytiszta vize, hanem finomhomokos partja – amelyet mindkét oldalról sziklák határolnak – gyönyörű. A Canal d’Amourhoz közel, kb. 500 méterre fekszik. A sidari strandokon egyébként nem csak a fürdőzés élmény, hanem a vízisportok kipróbálása is. Lehetőségünk van vízibicikli és motorcsónak bérlésre, szárnyalhatunk ejtőernyőn és kipróbálhatjuk a banánozást is.

 

Peroulades

Szállás Sidarin

 

A Sidarin fellelhető szállások közül érdemes megtekinteni a különböző apartmanok kínálatát. A legtöbbjük strandhoz közeli, jó fekvésű és felszereltségű, medencével rendelkező stúdióapartman, de elérhető nyugodtabb, a központtól néhány száz méterrel távolabb fekvő, csendes szállás is az erre vágyóknak. A kényelmes apartmanokban kipihenhetjük egy-egy nagyobb kirándulás fáradalmait, vagy a kellemesen kimerítő fürdőzést a tengerben: mindezt akár a medence partján, árnyékban relaxálva. Részletes információk és képek a szálláslehetőségekről ide kattintva érhetők el.

 

Korfu, sőt Sidari önmagában olyan élményt nyújt, amelyet még gyönyörű fotók sem adnak vissza igazán. Nem elég sem képeken megnézni, sem csupán egyszer átélni a sziget hangulatát. Csodálkozva fogjuk tapasztalni, hogy az első tavaszi, nyári napsugarak érkezésével a szívünk újra visszavágyik majd Korfu sokat látott földjére, ahol a múlt és a jelen különleges atmoszférája csak arra vár, hogy ismét felfedezzük és elmerüljünk benne.

 

Szofritó és putinga - ahogy a korfuiak szeretik
Szofritó és putinga - ahogy a korfuiak szeretik
Olvass tovább