Costa Brava és Tossa de Mar - A spanyolok kincsesládája

Itt az ideje, hogy modernkori Indiana Jones-ként akár még ezen a nyáron felfedezd Spanyolország aranyhoz sem fogható kincseit: Costa Bravát és különösen Tossa de Mart. Legyél krőzusa a csodás spanyol élményeknek!

 

Costa Brava Katalónia part menti régiója, mely Blanes városától 60 km-re északkeletre, a francia határig húzódik. A legészakibb spanyol tengerpart, azaz “costa” talán az összes közül az egyik legkápráztatóbb. Tekintélyes sziklák és romantikus, eldugott öblök simulnak egymáshoz a tenger soha nem szűnő, simogató ölelésében. A mesés kis halászfalvak és tengerparti városok  az ‘50-es évek óta turisták ezreit vonzzák magukhoz, ahogyan a hosszú strandok és melegszívű, spanyol vendégszeretet.

 

 

Costa Brava - Romantikus “vad partok”

 

Costa Brava, a "Vad Part" az egyik legnépszerűbb spanyolországi nyaralási célpont. Meseszerű partjai és változatos települései nem csak a szemedet lakatják jól, hanem a lelkedet is feltöltik időtálló, természetes szépségükkel. A hegyek közelsége, a kristálytiszta tengervíz számos szabadidős tevékenységre csábít, kezdve a búvárkodástól a változatos kirándulási lehetőségeken át a biciklizésig, városnézésig: a lenyűgöző Barcelonát nagyjából másfél-két óra alatt érheted el autóval, attól függően, Costa Braván belül melyik településen szállsz meg.

 

 

Costa Brava városainak sokoldalúsága egyaránt megfelel a romantikára vágyó fiatal pároknak, de ideális családok számára is. Kisgyermekkel utazóknak érdemes azonban figyelniük arra, hogy a strandokon gyorsan mélyülhet a víz. A homokos-kavicsos partok azonban megérik ezt a körültekintőbb figyelmet. Costa Bravára az iránta való rendkívüli érdeklődés miatt - ha nem szereted a nagy tömeget - érdemes inkább a főszezon után, augusztusban, esetleg szeptemberben ellátogatni, amikor még jó idő van, de a turisták száma jelentősen csökken.

 

Tossa De Mar - A spanyol Saint Tropez

 

Tossa de Mar Costa Brava egyik legcsodásabb települése. Ez a lélegzetelállító gyöngyszem kiérdemelte a “spanyol Saint Tropez” elnevezést, ahogyan Somogyi Dóra, Tossa de Mar szerelmese hivatkozik rá. A városka Barcelonától északi irányban 80 km-re, a francia határtól délre, 120 km-re simul a tájba. A patkó alakú öbölben a Földközi-tenger nyaldossa a partot, míg a másik oldalról erdők és hegyek veszik körül ezt a kis ékszerdobozt. Bár Tossa de Mar tengerpartja széles, még a legforgalmasabb turisztikai szezonban sem érezni, hogy túlzsúfolt lenne, mint több más város Costa Bravában.

 

Tossa de Mar

 

Tossa de Mar városközpontjától 8 km-re található a 12. századi óváros - amelyet a parkolási nehézségek miatt inkább autó nélkül közelíts meg -, a hangulatos Vila Vella: ma a történelmi múltat idézi, amelynek során őrtornyával védte a várost a 14. századi kalóztámadásoktól. A Grand Tours helyi idegenvezetőjének gondolatait idézve: “míg az impozáns Vila Vella már messziről üdvözli a látogatót, és olyan, akár egy festmény vagy egy csodás díszlet, addig Tossa de Mar halászfaluja színtiszta valóság, annak minden gyönyörűségével.

 

A múlt illata - Vila Vella, az óváros

 

Tossa de Mar óvárosának, Vila Vellának különlegessége, hogy itt található az egyetlen középkori erődítmény, amely megmaradt a katalán partszakaszon. Erre a hét toronyra, a megmaradt kőfalakra 1931-óta nemzeti történelmi emlékműként tekintenek, így a régi korok romantikája ma is ott lebeg az utcák fűszeres levegőjében. A körülbelül 80, itt található ház közül már csak néhányat laknak helyiek, a többit étteremként használják, vagy üresen áll - de nem tétlenül, hiszen ontja magából a sok évszázados múlt utánozhatatlan atmoszféráját.

  

Tossa de Mar

 

Az óváros legmagasabb pontján világítótorony, a Far de Tossa áll, amelynek helyén egészen a 19. századig a város urának kastélya állt. Felsétálva idáig szemkápráztató látvány tárul eléd. Talán lesz alkalmad néhány percre csöndben elábrándozni azon, hogy milyen rendkívüli napfelkelték köszönthették a várúrt és családját a régi időkben. Az óváros maga is legalább ennyire romantikus: tele van szűk utcácskákkal, amelyeket idegenveztőnk szerint a legjobb korán reggel bebarangolni, amikor még minden csöndes és szinte érintetlen. Érdemes felfedezni a Municipal Museumot is a kis „átjáróval“, amely alatt átbújva a sziklák között eldugott El Codolar part látványa tárul eléd.

 

 

Tossa de Mar

Mielőtt megtekinted a gótikus és román templom maradványait is, hallgass idegenvezetőnkre, Imre Józsefre és nézd meg a Pandora és a bolygó hollandi (Pandora and the flying Dutchman) című, 1951-es filmet, amely a legendás Ava Gardner főszereplésével készült. A java részt Tossában forgatott film megtekintése után úgy kalandozhatsz Tossában, ahogyan kevés turista teszi: képzeletben képes leszel összevetni az ‘50-es évek városát és mai arculatát, amelyet ma már a gyönyörű Ava Gardner életnagyságú szobra is díszít.

 

Ava Gardner szobor

 

Tossa de Mar történelmi múltja egészen a római korig nyúlik vissza, amelynek emléke a Somogyi Dóra által is kiemelt látványosság, a Római Villa. Körvonalai és számos mozaikburkolata ma is megtekinthető. Érdemes lehet ellátogatni az Archeológiai Múzeumba is, hiszen a városban alkotott néhány művész - például Chagall - alkotásait is meg lehet nézni, valamint helytörténeti emlékek is jócskán felfedezhetők.

 

Kikapcsolódás az utcán - Éttermek, bárok, bazárok, ameddig a szem ellát

 

Ha a nap végére kellemesen elfáradtál a művészetek, a történelmi emlékek és a táj felfedezésében, este hangulatos sétákat tehetsz a főutcán, ahol számtalan étterem, bár és bazársor hív kikapcsolódásra. Gondoltad volna, hogy az ide látogató turisták szerint egészen kiemelkedő az éttermek minősége is? Somogyi Dóra szerint érdemes kipróbálni az olcsó El Barril, vagy a Bar Lluis finom kínálatát. Megkóstolhatod az olyan nemzeti specialitásokat mint a gazpacho, a paella, a churros vagy a tipikus helyi ételt, amelynek a neve Cim I Tomba (halas, krumplis, sütőben sült egytálétel). Miután jóllaktál, beállhatsz a bárok, éttermek előtt gyakori, jellegzetes körtáncba, a sardanába is.

 

Ahogyan Dóra írja:

 A sardana egy  körtánc ,ami nagyon szabad, alig koreografált - férfiak és nők egyaránt és egyszerre is járhatják. Viszonylag lassú, nem kíván semmiféle előképzettséget vagy különleges tehetséget. Katalóniában nincsenek zárt körök, a táncban sem, itt így hívják: rotllanes obertes. Persze vannak profik, akiknek a köreit nem zavarják soha, őket collasnak nevezik a helyiek.

 

Kicsit modernebb zenére és táncra vágysz? Nézd meg magadnak a két helyi diszkó egyikét, vagy ha igazán nagy pörgést képzelsz el estére, ruccanj át a busszal 20 perc alatt elérhető Lloret de Marba, nagyjából oda-vissza 4 Euro buszköltséggel.

 

Ha vásárolni szeretnél inkább, látogass el az újváros (Villa Nova) területére, mert több lehetőséget tartogat számodra, mint az óváros. Itt a nemzetközi ruhamárkák mind képviseltetik magukat, de válogathatsz a kerámiaüzletek szuvenírjei közül is.

 

Nem szeretnél hazamenni anélkül, hogy kipróbálnád, hogyan vásárolnak a helyiek? Ne hagyd ki a csütörtök délelőtti piacot, amelyet a Rambla de Paul Casalon tartanak. Ilyenkor a lezárt utca tobzódik a különféle izgalmas piaci standokban, ínycsiklandó vagy különleges portékákban.

 

Strandok bűvöletében

Tossának három aprókavicsos, szinte homokos, ám viszonylag gyorsan mélyülő partja van. A legnagyobb a Platja Gran, ahol azonban a gyerekek számára is kialakítottak sekély, kellemes strandrészt. Napágy és napernyő bérlésre van lehetőség.

Tossa de Mar 

 

Tossa de Mar 

Ennek folytatása a lenyűgöző La Mar Menuda.

 

Tossa de Mer 

És akad egy kisebb, rejtett part is a vár mögött: ez a már említett El Codolar. Ez utóbbin bérelhető viszonylag olcsón kenu is.

 

Tossa de Mar 

Ugyan a víz általában gyorsan mélyül, de a sziklás partszakaszoknál ez kifejezetten előnyös a könnyűbúvárkodás rajongóinak. A helyszíneken lehetőség van komolyabb, palackos merülésre is. Ha a búvárkodás helyett inkább szárazon szeretnéd felfedezni a vízi környezetet, a Grand Tours szervezésében lehetőséged nyílik üvegaljú hajóból megcsodálni a gazdag víz alatti növény- és állatvilágot. A hajóút több barlangot is érint belülről, amelyeket a látási viszonyok javítása érdekében megvilágítanak. A barlanglátogatás után a Giverola-öbölben lehetõség van strandolásra is.

 

Ha már most azon tűnődsz, elfér-e a bőröndödben a békatalp, és lesz-e helye a sok szuvenírnek, vágj bele még augusztusban életed egyik nagy kalandjába! Érdeklődj a szálláslehetőségekről és a változatos fakultatív programokról a Grand Tours honlapján! Az biztos, hogy Costa Bravát, és spanyol élményeidnek csúcsát, Tossa de Mart örökre a szívedbe zárod! Ezek az emlékek pedig nem a bőröndben foglalják a helyet…