Hosszú, mozgalmas napnak, és a legnagyobb érdeklődésre számot tartó programnak néztünk elébe: Montserrat és Barcelona bevételének. Hamar kiderült: nagy szerencse, hogy időben felvirradtunk, másképp talán még mindig egy végtelen sor végén ácsorognánk…


Montserrat

 

Fél hétkor indult meg a buszunk, ám bóbiskolásunkból csak kilenc óra táján eszméltünk fel arra, hogy vad szerpentinen kanyargunk felfelé valahol a mediterrán erdőség közepette - mint megtudtuk, már Montserrat hegyén. Úti célunk, a Santa Maria bencés kolostor épületei egészen váratlanul bukkantak elő a monumentális, őskori szobrok formáját idéző sziklaalakzatok gyűrűjéből, egyszerre tekintélyes és ájtatos látványt nyújtva.

 

Montserrat
Montserrat

 

Minden igaz spanyol életében legalább egyszer ellátogat ide, no nem az (egyébként pazar) kilátásért, hanem a Fekete Madonnával találkozni, akinek legendás szobrát a templom egy apró sekrestyéje őrzi, és a hagyomány szerint valóra váltja a hozzá intézett kéréseket. A korai órán már kígyózni kezdett sor, és bár mi még megúsztuk tizenöt-húsz perc várakozással, amikor a szűkös, gyéren világított fülkébe belépve szemem összeakadt a Madonna derűs tekintetével, nem jutott eszembe, mit kérhetnék tőle. Egy pár pillanatom volt csak elkészíteni a képet, és jött a nyomomban a következő vendég, amikor pedig a templom túloldalán kiléptem, a sekrestye előtt már végeláthatatlan sor kanyargott - alighanem aznap is hosszú műszak elébe nézett a Madonna.

 

Montserrat
Montserrat

 

Montserrat

 

Némi őgyelgés után visszasorjáztunk a buszra, Barcelonában ugyanis látnivalók sokasága várt ránk, elsőként A Stadion, melyet született antidrukkerként talán rangján alul értékeltem, de társaságunk férfitagjai helyettünk is megadták neki a kellő tiszteletet. A második programpontot szintén egy stadion képezte, méghozzá a legendás, 1992-es olimpia helyszíne. A szépen karbantartott park kissé földöntúli látványt nyújt végeláthatatlan kőfelületeivel, a kínosan egyformára nyírt cserjékkel és az égbe szökő oszlopokkal, melyek egykori funkcióját - laikusként - hasztalan fejtegettem. 

 

Barcelona
Barcelona

 

Barcelona

 

Barcelona völgyfekvésű város, két domb, a Tibidabo és a Montjuïc közé szorulva - mi ez utóbbit másztuk meg csekély erőfeszítéssel, autóbuszunk hűvösében. A Montjuïc tengertől való magassága ugyan csak 185 méter, a városra és tengerre nyíló panoráma mégis magáért beszél - én is  átadom a szót a fotóknak. 

 

Barcelona

 

Barcelona
Városnéző utunk következő állomása, a La Rambla névre hallgató hosszú sétálóutca végre alkalmat nyújtott a szabad bóklászásra, a helyszínnél pedig keresve sem találhattunk volna alkalmasabbat, hogy a helyi kultúrában, pontosabban a kultúrák zajos egyvelegében elmerüljünk. Idegenvezetőnk egyet kötött a lelkünkre: értékes motyóinkon igyekezzünk rajta tartani kezünket-szemünket, ugyanis a zsebtolvaj iparág hírhedten virágzó itt, Barcelona belvárosában. Bár ismerőseimtől hallottam személyes példát a jelenségre, közülünk szerencsére senki sem károsult meg a nap folyamán. 

Élő szobrok, karikaturisták, zenészek, legyezőárusok - felsorolni is sok lenne, hányféle szakma képviselteti magát a történelmi helyszínen, nem beszélve a La Boqueria-ról, a hatalmas hal- és gyümölcspiacról, mely zsongásában a tavaly látott török bazárokra emlékeztetett, és legalább olyan finom, frissen facsart gyümölcslével üdülhettünk fel, mint amott. 


Barcelona

 

Barcelona

 

Barcelona

 

Ezek után már csak egyetlen programpont maradt hátra, méghozzá a Sagrada Família, a lenyűgözően hatalmas és díszes templom, melynek felépítéséhez kevés volt százharminchét év - további százat jósolnak legalább, mire elkészülhet. Míg a megfelelő pontot keresem, ahonnan fényképezőm lencséje befogni képes a látványt, azon töprengek: milyen érzés lehet nap mint nap valami olyanon munkálkodni, amit sohasem láthatok készen? 

 

Barcelona
Belülről sajnos nem láthattuk a bazilikát, de sok is lett volna a sorbanállás a nap végére - mi tűrés-tagadás, megkönnyebbülten rogytunk az üléseinkre késő délután. Annyi biztos: a katalán nagyváros látnivalóinak töredékére sem elég ez az egy nap, kihagyni azonban ezt is vétek lett volna.

 Barcelona

Costa Brava blog - 3.nap: Tossa-i titkok nyomában: élmények első kézből Szilvivel
Costa Brava blog - 3.nap: Tossa-i titkok nyomában: élmények első kézből Szilvivel
Olvass tovább
Costa Brava blog - 2.nap: Ha elbújnál a világ szeme elől - Tossa de Mar
Costa Brava blog - 2.nap: Ha elbújnál a világ szeme elől - Tossa de Mar
Olvass tovább
Costa Brava blog - 1.nap: A Földközi és a földi javak tobzódása: Monaco
Costa Brava blog - 1.nap: A Földközi és a földi javak tobzódása: Monaco
Olvass tovább
Costa Brava és Tossa de Mar - A spanyolok kincsesládája
Costa Brava és Tossa de Mar - A spanyolok kincsesládája
Olvass tovább