Vad part, azaz Costa Brava: Spanyolország gyöngyszeme a zabolázatlan partvidék, melyet gigantikus sziklaomlások és kerek, színes kavicsokkal teleszórt öblök tagolnak, megbúvó városkákkal a szárazföldet borító erdőség gyűrűjében. Ide érkeztünk meg, a páratlan kincseit szűzies szabadkozással elénk táró Tossa de Mar-ba. 


Tossa de Mar

 

A csendes kis település neve nagyjából annyit tesz: Tossa a tenger partján. Hatezer fős lélekszámával mondhatni megbújik a nem messze eső Lloret de Mar és Blanes mögött, melyek a turistahadak nagy részét elnyelve, nyugalmat és meghittséget biztosítanak a dombok közé ékelődő, középkori hangulatot konzerváló, mégis jól felszerelt városkának.


Tossa de Mar
Tossa de Mar

 

Tossa de Mar

 

Hamar meggyőződhettünk felőle, hogy Tossa-ban nincsenek távolságok: nemcsak azért, mert lejtmenetben szinte bármely utcáról percek alatt a tengerpartig csoroghatunk, hanem mert a szándékunknak megfelelő turisztikai objektumot bármely tartózkodási ponttól legfeljebb két sarokra megtaláljuk - hála a lakók alkalmazkodókészségének a gyorsan változó trendek felé. A kereskedelmi főútvonalaktól elzárt, korábban leginkább halászfaluként működő településen ma már az egyetlen megélhetési alternatívát a turisztikai iparág jelenti - ám a számunkra szinte elképzelhetetlen terhelés mellett dolgozó őslakosok így is képesek napról napra megújult mosollyal köszönteni a betérőt.

 

Tossa de Mar 

Tossa de Mar
De Tossa kacskaringós utcáira visszakanyarodva: a középkori stílust idéző, magas házfalak közt csámborogva a népszerű görögországi nyaralóváros, Parga jutott eszembe. De nem csak az utcakép, a parti szirten romantikus sziluettel magasodó erődítmény is erősíti a hasonlóságot, azzal a kellemes különbözettel, hogy míg Pargán szinte elkerülhetetlen a tömeg, Tossa-ban még a nyári főszezonban sem kell messzire menni egy csendes zugért, vagy egy tisztességes méretű fekhelyért a strandon.

Fürdőzésre három partszakaszon nyílik lehetőség: legterjedelmesebb ezek közül a Platja Gran, melynek folytatása, a La Mar Menuda különösen a kisgyerekesek és búvárok körében népszerű, de a vadromantikát kedvelőknek nem szabad kihagyni a vár mögött megbújó El Codolart sem. Mivel mindhárom öbölben viszonylag gyorsan mélyül a víz, magabiztos úszótudással javallott őket megközelíteni. 

 Tossa de Mar

 

Tossa de Mar
Tossa de Mar

 

Az igazi nyár még csak kanyarban lévén, ott-tartózkodásunk egy hete alatt a tenger a kék és zöld árnyalatait az ötvennél is zavarbaejtőbb gazdagságban prezentálta, egy-egy borúsabb napon akkora hullámokat vetve, hogy jobbnak láttuk a pihenőidőt a parton homokbuckák és tereptárgyak szélárnyékába húzódva eltölteni. Szeszélye azonban mindig megenyhült annyira, hogy a kora este kigyulladó fényeket sziporkázó tükörként vesse vissza a parti sétányra. 

 

Tossa de Mar
Tossa de Mar

 

Tossa de Mar

 

Nem lehetett kihagyni ezeket a pillanatokat a céltalan bóklászásra, és persze a kulturális sajátosságok közelebbi tanulmányozására, melyek részemről sajnos érdemtelenül hamar kifulladtak. Gasztronómiai kalandozásaim során például a tengeri herkentyűk iránti fenntartásaim vetettek gátat az élményeknek, habár belecsipegettem a paellába, ami rizzsel vagy tésztával összefőtt hal- és kagylóféléket takar, és mára világszerte spanyol specialitásként ismert. Hasonló hírnévnek örvend a tapas is, melyet megkóstolni nem, csak lefotózni felejtettem el, ugyanakkor bármilyen alapanyagból elképzelhető, amit apró falatokban bor mellé tálalni lehet - ennek megítélésében élen jár a nemzet. Volt szerencsém a sangríához, a spanyolok koktélszerű, gyümölcsökkel gazdagított vörösborához is - édesszájúaknak kötelező tétel, ám a vidék száraz borairól is dicsérő szavakat hallani. 

Kedvezett válogatós természetemnek a TossaMar Hotel, ahová vacsorára hivatalos voltam - a turistákra tekintettel itt jobbára interkontinentális modorban, csipetnyi spanyol ízvilággal készítik a svédasztalra kerülő fogásokat, melyekből nem nehéz a kelleténél is többet fogyasztani. Bár az étterem önkiszolgáló, az előzékeny, derűsen masírozó pincérek a minőségi szolgáltatás érzetét erősítik. 

 

Tossa de Mar
Tossa de Mar

 

Tossa de Mar

 

Tossa de Mar

 

Ezzel nem ért véget a beszámoló Tossa de Mar-ról: volt szerencsénk egész napos, kiadós túrát tenni a településen és környékén, de ezt már meghagyom a következő bejegyzésnek. :) 

 

Tossa de Mar

Costa Brava blog - 1.nap: A Földközi és a földi javak tobzódása: Monaco
Costa Brava blog - 1.nap: A Földközi és a földi javak tobzódása: Monaco
Olvass tovább
Costa Brava és Tossa de Mar - A spanyolok kincsesládája
Costa Brava és Tossa de Mar - A spanyolok kincsesládája
Olvass tovább