Citromba harapni Görögországban...

… micsoda édes élmény! A jellegzetes görög citronból készített citromlikőr Naxos szigetéről ered, de mutatunk egy receptet, melynek segítségével otthon is előállíthatjuk a mámorító nedűt.

 

A görög citrusféle már első pillantásra különbözik az általunk megszokott citromra: hosszúkásabb, érdesebb a felülete, és méretre is nagyobb a nálunk kaphatónál. A héber nyelven etrognak nevezett gyümölcs a Bibliában fontos szerepet játszó szukoti csokrok része. A szukot a bibliai időkben a legfontosabb ünnep volt, az év legszentebb és legfontosabb eseménye a zsidók számára. A sátorban, szukában való ünneplés a negyvenéves sivatagi vándorlás, az ünnepi csokor, a luláv rázogatás pedig a betakarítás szimbóluma. Utóbbit négy különböző növényből, pálmából, mirtuszból, fűzfából és a „csodálatos gyümölcsből", az etrogból készítették, mely az emberi szív megtestesült metaforája volt.

 

Pargan a mai napig minden tele van citrommal, citromfával. Egy ashkenazi kereskedő, Alexander Ziskind Mintz, 1846-ban azt állította, hogy csak a Pargaban termesztett citronokat nem oltják, és ezért azok kóserek. Szerinte a korábbi oszmán rendszerben a citronokat csak Ali Pasha irányítása alatt ültethették Pargában. Ő volt a felelős az Ottomán Birodalomban eladott citronokból származó bevétel felügyeléséért, ezért felügyelte a citronok kóser és oltatlan állapotát. Mióta a szabályok megváltoztak, és a gazdálkodók maguk kezelhetik a jövedelmüket, csupán az adót kell befizetniük, az ültetvények kiterjedtek Agia és Preveza területére is. Mivel ezek a helyek már újak, egy egyenkénti gondos átvizsgálás nélkül már senki sem lehet már biztos abban, hogy az újonnan ültetett fákat beoltották-e vagy sem.

 

Mámorító nedű, akár otthon is

A görög citromlikőrt, a Kitront Naxos szigetén készítették először: nem csak a citromfa gyümölcsét, hanem a leveleit is felhasználták. A Kitront többféle színben árulják, nem véletlenül. A zöld édesebb és kevesebb alkoholt tartalmaz, míg a sárga a legerősebb és a lehető legkevesebb cukorból készül. A tiszta Kitron valahol a kettő között van, és első kóstolónak ezt ajánljuk.

 

Aki viszont nem jut el idén nyáron Görögországba, vagy már hazatért az útjáról, de vágyik az ottani ízekre, ragadjon meg egy üveget és készítse el a Kitront otthon!

 

Hozzávalók:

  • 7 db citrom
  • 1 kg cukor
  • 1,3 l brandy vagy törköly pálinka

Elkészítés:

Meghámozzuk a citromokat úgy, mint az almát és a héjukat félretesszük. Ezután kifacsarjuk a levüket és beleöntjük egy lezárható üvegbe. Beledobjuk a sárga héjakat, a cukrot és a brandyt. Az üveget lezárjuk és kihelyezzük a napra 2 hónapra úgy, hogy időközönként kicsit átmozgatjuk.

Ha letelt az idő, távolítsuk el a héjakat és a likőr már kész is van! Kóstoljuk meg - elég édes? Ha nem, adjunk még hozzá cukrot, ha viszont már túl édes az italunk, akkor brandyt.

 

A citromlikőr mellé ajánljuk…

Ha itthon bemegyünk egy gyrososhoz, fix, hogy más ízvilágot találunk a pitánkban, mint amit legutóbb egy kétsarokkal arrébb lévő büfében kóstoltunk. A jellegzetes görög fogások sem egy kaptafára készültek, de az minden esetben garantált, hogy megbabonázzák az ízlelőbimbóinkat! Legyünk akár belföldön, akár külföldön, jó éttermet tudni kell választani. Nem baj, ha nincs benne rutinunk, a Grand Tours idegenvezetői ebben is segítenek! Pargaban legutóbb a Zorbas Taverna varázsolt el minket, reméljük, a fotók talán egy kicsit visszaadják az isteni ízeket.

 

Parga - Zorbas Taverna

 

Parga - Zorbas Taverna

 

Pargino: marhahús darabok olivabogyóval és kefalograviera sajttal, egybefőzve fokhagymás paradicsomszószban. Köretnek rizibizit és sült burgonyát kaptunk.

Melizanato: sült padlizsán fetával és paradicsomszósszal. Rétegekben képzeljük el ezeket, mint egy olasz lasagna-nál. A teteje sárga sajttal van behintve és anyagedényben van kisütve. Abszolút kedvencünk volt!

Piperito: sült paprika fetával és sárga sajttal, szintén agyagedényben kisütve.

 

Parga - Zorbas Taverna

 

Parga - Zorbas Taverna 

Ezeken kívül rendelhetünk még különböző gyümölcsökből készült lekvárokat. Az étlapon így keressük őket: naranja, siko, kitrolemono vagy melizzanaki.