Bakancs + lista = ezt ne hagyd ki Korfun!

Az egy hét alatt is könnyen bejárható Korfu számos nevezetességgel büszkélkedik. A legszebb túraútvonalak bejárása után jól esik a hűsítő vízisíelés vagy egy windsurf a Jón-tengerben.

 

A többévezredes múltat őrző szigetet, ha meglátjuk, megszeretjük (lásd GPS rovatos cikkünket).A nyári meleg ne szegje kedvünk egy kis túrázástól, mert Korfu árnyas útjai, zöld mezői és a sok hegyoldalba vájt falvacska felemelő élményekben részesít minket. Ráadásul eltévedni sem lehet egy-egy ilyen kiránduláson, mert a kis falvak látótávolságban vannak egymástól. A legvarázslatosabb túrautak a délről észak felé vezető, 222 km hosszú Corfu Trail útvonalról ágaznak le (www.thecorfutrail.com).

 

Pelekasz felett található a „Császár trónja”, mely magaslatról II. Vilmos a saját kezével épített teleszkópján gyönyörködött a naplementében. Csodálatos kilátás nyílik innen a nyugati oldalon lévő Paleokasztritszára, és a keleti oldalon lévő Korfu városára is.

 

Paleokastritsa

 

Gouviában megcsodálhatjuk a velencei hajóépítő csarnokot, melyet 1778-ban építettek. Láthatóak még a hajógyár falai, boltívei és kapuja. A velenceiek idejében a ma már romos épület tele volt élettel, hajókat építettek, javítottak, és a téli hónapokban az épületen belül tartották őket.

 

A sziget legnagyobb tava a Korisson-tó. Az 5 km hosszú és 1 km széles tavat egy homokos dűnesáv választja el a tengertől, de egy keskeny, természetes módon alakult csatorna össze is köti vele. Az árapálytól és a széliránytól függően a víz vagy a tóba, vagy a tengerbe folyik vissza, ezért a tó vize mindig tiszta marad. Természetileg védett terület, figyeljünk erre oda!

 

Nymfes falucskája 200 méterrel a tengerszint felett található Korfu északi részén. A faluból kifelé vezető úton, a stadion mellett elhaladva, a temető mögötti ösvényen sétálva érhetjük el a vízeséseket, melyekben a mitológia szerint a nimfák fürödtek - és innen ered a falu elnevezése is. Vízesés azonban csak május-júniusban, illetve szeptemberben van, a forró nyári hónapokban kiszárad a patakocska. Az árnyas lejtőn továbbhaladva találjuk Askitariot, Korfu legrégebbi keresztény épületét, az 5. századból. A hagyomány szerint Artemios Paissios, az epiruszi remete élt itt sok évtizeden át. Szintén itt egy másik épületet is látunk, ami nem túl látogatóbarát, de annál izgalmasabb! A háború előtti időszakban még mezőgazdasági iskolaként működött, ezért a pincéjében még mindig ott áll az olajprés, mely nem csak a kolostort, de az egész régiót kiszolgálta.

 

Korfu - Nymfes

 

A 13. századi bizánci Gardiki vár nyolcszögletű körfallal épült terméskőből. Díszített tornyaival a sziget déli részének legjelentősebb történelmi emléke.

 

Palia Perithiára felérve egy gyalogösvényen sétálhatunk fel a Szent Jakab templom mellett elhaladva Pantokratoraszra.

 

Danila déli részén festői látványt nyújt a kis szigeten elterülő, 1713-ban épült, fehér templom, mely gyönyörű harangtornyával kiemelkedik a tájból. Az Ipapanti templomot egy rövid gáton át tudjuk megközelíteni.

 

A túrázáson kívül más egyéb aktív kikapcsolódásra is lehetőségünk van Korfun! Teljes körű szolgáltatást és jól vezetett túrákat kínál bringásoknak a The Corfu Mountainbike Shop Dassiában. Legyen szó kölcsönzésről, vezetett egynapos túráról, vagy komplett FLY-&-BIKE programokra, a dassiai üzletben befizethetünk ezekre.

 

Görögország legzöldebb és legápoltabb golfpályája, a 18 lyukas, vizes akadályokkal nehezített Corfu Golf Club a Ropa-völgyben található. Ha búvárkodni szeretnénk a mesés Jón-tengerben, akkor Paleokasztritsza és Ermones közötti partszakaszt válasszuk, mert itt vannak a legjobb merülési területek. A merülő túrák hajóról indulnak a barlangok övezte és hajóroncsok tarkította part mellől. Egy-egy alámerülés során barrakudákat, fűrészes sügért, angolnákat, különböző keszegfajtákat, folyami rákokat, tintahalat, sőt még polipot is láthatunk.

 

A víztől ne menjünk messzire! Próbáljuk ki a vízisíelést Dassia és Kontokali közötti öblök egyikében, vagy lovagoljuk meg a szelet egy windsurffel vagy katamarán vitorláson. A nyugati parton érdemes széllovagolni, mert ott erősebb a szél és nagyobb így a kihívás. Az izmok készen állnak?

 

Ha újra egy kis pihenésre vágyunk, üljünk fiákerre! A színes szalagokkal feldíszített lovaskocsikon egy újabb perspektívából járhatjuk körbe Korfu óvárosát és a tengerparti sétányt. Alkonyatkor a legszebb kocsikázni, mert a naplemente sugaraiban csodálhatjuk meg a történelemóráinkat idéző várost.

 

Oké, ha még mindig csak pihenni szeretnénk, és inkább alámerülnénk a habokba, Mirtiotisszán dobjuk le a törölközőt magunkról. Sokat látott világjárók szerint ez a világ legnagyszerűbb tengerpartja. Mi sem vitatjuk, Korfu és az egész görög szigetvilág egyik legcsodálatosabb partszakaszán fákkal és cserjékkel borított sziklák ereszkednek a homokba, az elszigeteltség tökéletes érzetét keltve. Aranyló homokos part, sziklás hegyfokok, kristálytiszta víz, és egyáltalán nem szégyenlős nudista strandolók.

 

A Korfun töltött nyaralásunk alatt érdemes több strandot is kipróbálni, mert nincs két egyforma! Marathias több kilométeres partszakasza vörösen fénylő, finom szemcsés homokkal varázsol el minket, és engedi, hogy kipihenjük az otthonról hozott fáradalmakat, stresszgeneráló gondokat…

Korfu – Sidari: Meglátni és megszeretni
Korfu – Sidari: Meglátni és megszeretni
Olvass tovább